Realitatea TV a devenit un Reality Show

Am ocolit cu premeditare zilele astea scandalul de la Realitatea TV, fiindcă e genul de breaking news în care nu se întâmplă mai nimic sau, altfel zis, Realitatea TV a devenit un fel de Reality Show, cu manageri şi jurnalişti care se pârăsc pe bloguri, în timp ce pe post lucrurile arată din ce în ce mai prost. Totuşi, azi, Andreea Ştefan de la Daily Business m-a întrebat ce cred despre întâlnirea de la CNA; dacă sunteţi curioşi puteţi vedea aici ce şi cum.

Din articol nu se înţelege prea clar cum sunt şi nu sunt în acelaşi timp pentru implicarea CNA în toată povestea. Redau mai jos răspunsurile integrale, ca să fie mai clar:

Asistam la o transformare a CNA dintr-o institutie de supraveghere intr-una de cenzura sau de judecata?
Situaţia e oarecum excepţională fiindcă împrejurările de la Realitatea şi Antena 3 sunt excepţionale. CNA este, conform legii, o instituţie de supraveghere. Cât despre cenzură, ea se referă la supervizarea conţinutului jurnalistic înaintea publicării, or eu cred că asta n-are nicio legătură (directă) cu ceea ce se întâmplă.

Este benefic acest lucru?
Bănuiesc că vă referiţi la ceea ce s-a întâmplat azi la CNA. Abstract vorbind, pentru partea de conţinut şi etică jurnalistică, eu unul aş fi preferat o autoritate mai puţin legată de politic şi mai apropiată de o asociaţie a industriei. CNA-ul a apărut în anii ’90 ca un soi de inhibitor pentru piaţa privată; spectrul naţional a fost controlat de FDSN-ul lui Ion Iliescu prin intermediul unui TVR aservit, în acei ani. Dar hai să revenim în prezent: dacă Realitatea se duce să se pârască pe ea însăşi la CNA, credem oare că piaţa are puterea de a se autoreglementa? Date fiind toate aceste împrejurări, CNA a procedat cu bun simţ.

Post your thoughts