Realitatea, numărată la Parchet

Revista 22 mi-a solicitat un comentariu referitor la scandalul stenogramelor Realitatea TV. Am mers pe ideea că mult din ce a vorbit Sorin Ovidiu Vîntu la telefon cu managerii lui e din categoria… vorbe şi că trebuie văzut cum s-au legat acestea de politica editorială a canalelor media din Realitatea-Caţavencu. Cu alte cuvinte:

Ce e important în scandalul stenogramelor? Dacă tiradele obscen-flamboyante ale lui Sorin Ovidiu Vântu au sau nu au efecte. Astfel de conversaţii au loc şi în alte grupuri media din România. Am asistat cu ochii mei la şuturi în pereţi de rigips, extremităţi băgate şi scoase şi altele asemenea pe oriunde m-am dus – şi aici e cazul să luaţi act de un conflict de interese, în ce mă priveşte: am colaborat şi cu Realitatea-Caţavencu, în chip de consultant independent, din 2006 încoace. A fost unul dintre clienţii mei. Acestea fiind zise, cine ce-a făcut dintre cei care-au vorbit la telefon?

Sergiu „să-mi bag p..a“ Toader. A creat grupul media al lui Sorin Ovidiu Vântu, din 2004. În momentele fierbinţi, şi-a găsit de treabă prin Noua Zeelandă sau, mai nou, în Moldova, unde se ocupă cu Publika. Şi totuşi, majoritatea oamenilor care au legătură cu ceea ce s-a întâmplat au fost angajaţi de el şi, precum se vede din stenograme, e conectat cu Bucureştiul în continuare. Nu doar telefonic.

Sorin „nu io… am aflat după“ Enache. Manager de top în tot acest timp, mai implicat în zona de business decât în conţinut, deci în lucrăturile politice. La nivelul pe care se situează, ştia foarte bine ce se întâmplă. Chiar dacă „afla după“.

Citiţi despre ceilalţi manageri pe site-ul 22. M-a interesat şi ce a spus Ioana Avădani despre publicarea stenogramelor, un punct de vedere cu care sunt de acord, aşa cum se poate vedea din post-scriptumul la articolul meu. În felul ăsta, o să se supere toată lumea pe mine 🙂

  1. Tiberiu Cazacioc Reply

    Salut,

    Nu spun ceva nou, altii au mai spus-o, au trecut deja 2 saptamani: nu felul cum isi foloseau extremitatile ca la Discovery Channel, era si este problema sau ca isi tocau dusmanii etc. este o problema. Sunt banii lor, pot face un circ televizat, isi pot varsa cu laturi in cap, este un reality show. Dar nu pretindeti ca este jurnalism, ca este obiectiv, ca respecta standarde de echidistanta. Altiminteri este schizofrenie la greu. Si ce este mai trist, acest “One flew over the cuckoo’s nest” adica spitalul pshiatric inca exista, va mai exista si egal raspindit pe la mai multe televiziuni. Jurnalismul, televiziunea, in cadrele sale generale sunt totusi datoare publicului. Sa nu il minta spunandu-le in direct: “uite, nu imi tremura mana, pot tine o coala A4 pe palmele mainilor si nu se misca..deci, eu spun adevarul, nu sunt platit sa…”…genial….unele chestii au fost de scena de teatru national…chiar, televiziunile private isi construiesc arhiva lor de glorie sau arunca BETA la gunoi ?

  2. Iulian Comanescu Reply

    Ei, deocamdată Realitatea s-a dus în bot, presupun că nu numai din cauza stenogramelor, ci şi a multelor demisii, întârzieri la salariu etc. În principiu reputaţia e esenţială dacă te pretinzi quality. E de văzut dacă vor putea să-şi revină. Eu însă nu prea cred poveştile cu “regulile BBC”. Până nu le văd 🙂

Post your thoughts