RCS & RDS va oferi 3 G până la sfârșitul lui februarie

RCS & RDS a primit a treia licență 3 G din România și va oferi clienților servicii de acest tip până la sfârșitul lui februarie, anunță Inspectoratul General pentru Comunicații și Tehnologia Informației. O altă licență a fost primită de Zapp, care urmează să achite și el un tarif pentru a intra “în pâine”, iar Vodafone și Orange oferă deja servicii 3 G. Licențele sunt valabile pe 15 ani.

3 G denumește a treia generație de telefonie mobilă (după primele două, analog și digital) și constă în viteză sporită de transmitere a datelor, folosită pentru transmisii altele decât de voce, gen packet data switching, wireless broadband multi-media și global roaming. Primele teste 3 G au avut loc în Japonia, în 2001.

Alte detalii pe HotNews.ro.

Comunicatul de presă:

RCS & RDS, al treilea licentiat 3G

Bucuresti, 8 ianuarie 2006– Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a acordat operatorului RCS & RDS licenta 3G, dupa ce compania a achitat prima transa a tarifului de eliberare a spectrului, in valoare de 10,5 milioane de dolari.

“Compania RCS & RDS se obliga astfel ca pana la sfarsitul lunii februarie sa ofere primele servicii 3G clientilor. Din acest moment, toate angajamentele pe care si le-a asumat la concurs devin obligatii, ceea ce inseamna concurenta mai mare pe piata si servicii 3G mai bune pentru utilizatori”, a spus Catalin Marinescu, presedintele IGCTI.

Urmatoarele cinci transe anuale egale in valoare de 4,9 milioane de dolari fiecare, vor fi achitate de catre operator pana la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul viitor. Pretul pentru o licenta 3G este de 35 milioane de dolari.

Conform prevederilor caietului de sarcini, RCS & RDS are de parcurs trei etape de dezvoltare, avand ca termene 30 iunie 2008, 31 decembrie 2009 si 31 decembrie 2011.

RCS & RDS impreuna cu Telemobil (Zapp) au castigat concursul, organizat de IGCTI in 2006 pentru ultimele doua licente 3G. Licenta este valabila 15 ani si poate fi prelungita, fara taxe suplimentare, inca zece ani. Operatorul trebuie sa ceara, in acest caz, prelungirea valabilitatii licentei cu cel putin sase luni inainte de expirare.

La concursul organizat de IGCTI au mai participat Cosmote Mobile Telecommunications si Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom.

Primii detinatori de licente 3G din Romania sunt companiile Vodafone Romania si Orange Romania. La sfarsitul lui decembrie 2006 Vodafone Romania estima 250.000 clienti. Orange Romania estima tot la finele lui 2006, in jur de 250.000 de clienti EDGE si 3G.

DIRECTIA RELATII PUBLICE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *