RCS-RDS scumpeşte cablul şi internetul

Scumpirea RCS-RDS la cablu şi internet va fi de aproximativ 10 la sută. Este o a doua companie solidă şi profitabilă din zona de comunicaţii care se reajustează pe criză, după reducerile de personal de la Pro TV.

UPDATE: Noile tarife au fost anunţate într-un comunicat RCS-RDS din 25 noiembrie.

UPDATE2: Radu Tătaru de la Money Express îmi scrie că la vremea respectivă n-a existat niciun comunicat RCS-RDS cu noile preţuri, deci cade primul update, a cărui sursă e “om informat” din subsol, IP de RCS-RDS. Dovada lui Radu: Cache google din 7 decembrie, când comunicatul din 25 noiembrie nu era pe site-ul RCS-RDS.

Materialul din Money Express:

RCS&RDS îşi măreşte, cu circa 10%, tarifele la abonamentele de televiziune prin cablu şi Internet – o decizie-cheie pentru un operator care până acum şi-a construit strategia bazându-se pe politica tarifelor mici.

de Radu Tătaru-Marinescu

Pentru orice manager decizia de a mări tarifele e una grea: riscul de a pierde clienţi creşte, mai ales dacă tarifele competitorilor rămân pe loc. în cazul unui business precum cel al RCS&RDS, decizia trebuie să fi fost şi mai grea: operatorul telecom, unul dintre cei mai importanţi de pe piaţă, a făcut ultima mărire de tarife la cablu TV, de pildă, în 2003, căpătându-şi reputaţia de companie ce dictează comportamentul competitorilor prin aceea că-şi măreşte permanent cota de piaţă mulţumită tarifelor mici – cu preţul marjelor de profit, evident. Nimeni n-a putut face abstracţie de strategia companiei fondată de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari – cel mai relevant exemplu e Romtelecom, concurentul direct al RCS&RDS, care s-a văzut nevoită, anul trecut, să intre în acest război al preţurilor pentru a-şi apăra poziţiile.

DOI LEI îN PLUS. Creşterea de tarife va avea loc, potrivit informaţiilor disponibile pe piaţă, începând de la 1 ianuarie 2009. Oficialii RCS&RDS – care în ultimii doi ani au evitat interviurile şi au furnizat puţine informaţii despre rezultatele financiare – nu au dat deocamdată nici un comunicat oficial privind aceasta decizie. însă operatorii call-centerului RCS&RDS confirmă, când sunt întrebaţi, că tarifele vor creşte – deşi evită să dea o dată fixă. Tot ei spun că abonamentul pentru pachetul de bază pentru televiziune prin cablu coaxial creşte de la 21 la 23 de lei şi că vor creşte şi tarifele la accesul la Internet – abonamentul cel ma ieftin – de la 25 la 27 lei. Asta înseamnă, dacă luăm în calcul că e vorba de 1,3 milioane de abonaţi de cablu TV şi de 800.000 abonaţi de internet, un total de 50 mil. lei anual (13,2 mil. euro la cursul actual). Pe piaţă se mai speculează şi pe marginea faptului că, dată fiind această ultimă decizie, nu e deloc exclus ca RCS&RDS să reducă numărul minutelor incluse în pachetele de telefonie fixă, serviciu pe care compania îl oferă clienţilor de cablu TV fără a percepe o taxă suplimentară.

Explicaţia pentru această creştere de tarife care surprinde piaţa, după ani în care compania a scăzut tarifele? Criza financiară şi fluctuaţia valutară, spune, în absenţa unei poziţii oficiale, un operator al call center-ului RCS&RDS.

MAI MULTE EXPLICA}II. Într-adevăr, RCS&RDS e singurul mare operator telecom care practică tarife în monedă naţională, deci e afectat de fluctuaţia cursului de schimb valutar. însă există, probabil, şi alte cauze. Una dintre ele este, fără îndoială, marja de profit operaţional, cel mai probabil erodată de preţurile mici practicate în ultimii ani de RCS&RDS (ultimele cifre oficiale, cele din 2006, arătă o marjă a profitului operaţional de 36%). O alta explicaţie ţine, probabil, de ambiţioasele planuri de dezvoltare pe care le are companie: după lansarea în România, anul acesta, a serviciilor 3G, RCS&RDS intenţionează să intre şi pe piaţa de telefonie mobilă din Ungaria. Dincolo de faptul că oricum piaţa creditării e blocată, RCS&RDS are deja în derulare, din 2007, un împrumut sindicalizat în valoare de 500 mil. dolari – cel mai mare făcut până acum de o companie privată românească. Creditul, garantat cu 51% din companie, a fost folosit pentru dezvoltarea reţelei 3G DigiMobil şi pentru refinanţarea unor credite mai vechi.

Toate informaţiile conduc, deci, la concluzia că RCS&RDS începe să resimtă presiuni financiare. Un lucru care a putut fi citit printre rânduri şi luna trecută, când Alexandru Oprea, directorul executiv al RCS&RDS, a făcut câteva declaraţii într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu. “Modalitatea de a obţine noi surse de finanţare e cea mai grea întrebare în acest moment”, a spus Oprea. “Ne-am calibrat planurile astfel încât să facem faţă în 2008 şi 2009 cu resursele existente”.

Iar mărirea preţului abonamentelor ar putea intra în categoria de măsuri de “calibrare a planurilor” pe care RCS&RDS le va lua în perioada următoare. Nu este exclus, crede un observator al pieţei contactat de MONEY EXPRESS, ca majorarea de 10% a tarifelor la abonamente să fie doar prima dintr-un proiect de creştere a veniturilor care ar putea continua şi anul viitor.

 1. alk Reply

  Sa vezi “presiuni” de anul viitor cind Romtelecom intentioneaza sa introduca prin cablul de telefonie fixa si emisia Dolce. Plus ca emisia va fi digitala. Pe mine unul ma tenteaza, singurul lucru care ma tine la RCS ar fi meciurile din campionat. Dar e o ata subtire….

 2. EU Reply

  Sa vedeti hemoragie de clienti mai ales pe unde merge prost reteaua lor…
  Poate revine pe piata in forta RTLC.

 3. Radu Reply

  Normal ca maresc preturile la ce credite groase au de platit in vremurile acestea tulburi. Prea bun managementul de la RDS

 4. bagatare si punct ro Reply

  normal ca isi permit, ca baietii (cablistii) au intelegeri intre ei sa nu se bage unii peste altii in unele orase, si asa au monopol si fac ce vor.

 5. Tomi Reply

  Rds scumpeste acum si mai taie si din minute. Dupa ce ca telefonul merge din an in pasti tre’ sa mai si platesti in plus; bine ca avem de unde alege.

 6. Aly Reply

  Ati spus ca se scumpeste de la 1 Ianuarie. As vrea sa vedeti ca nu e asa. De luna aceasta din decembrie platim mai mult. Nu crede-ti? Puteti sa vedeti un anunt in incinta firmei RDS de la Iulius Mall Timisoara,unde scrie ca se scumpeste de la 1 decembrie. Deci care este adevarul?

 7. Vasi Reply

  Au investit atitia bani in reteaua lui digi dar sistemul e prost de tot. M-am pomenit cu milioane de plata iar eu nu m-am atins de jaful ala de digi mobil. A trebuit sa fac nenumarate drumuri la RCS ca sa pot sa vorbesc cu cineva abilitat. Aveti grija cu ‘minutele nelimitate’.

 8. Iulian Comanescu Reply

  Aly: dacă trimiţi o poză cu anunţul ne poţi convinge că ai ceva în plus de adus la informaţia Money Express. officeATcomanescuDOTro.

 9. Simona Reply

  …te-am descoperit si e o incantare pt mintea mea! …pt ca nici eu ”nu ma risipesc in directii intamplatoare”.

 10. Marian S. Reply

  Ce chestie ! Fara sa fi citit anterior articolul azi am fost la un punct RDS (Cora Pantelimon) pentru a testa un pic piata.
  VA POT CONFIRMA TUTUROR CA ACELEA SUNT TARIFELE SI SE VOR APLICA INCEPIND CHIAR DE ACUM !!!
  Am o oferta… scrisa ca un document word si trasa la xerox pentru ca n-au avut timp nici de pliante ! Sau sunt scumpe…
  Pot fi de acord ca leul s-a subtiat rau si au nevoie de aceasta marire dar pina la urma interesul meu de client primeaza asa ca… poate la anu` !
  Sorry, RDS, life sucks !

 11. Iulian Comanescu Reply

  In leg. cu scumpirea abonamentului TV – RDS de la 1 Ian. 2009 , eu am platit deja scumpit acest abonament pe luna DECEMBRIE.
  Este o cacealma aceasta informatie pe care ati furnizat-o “incepand cu 1 IAN”.

 12. Marian S. Reply

  Pai, Iulian, in linkul dat de “un om informat“ scrie clar: DE LA 1 DECEMBRIE.
  Pe site-ul lor ! Iar in pliantul meu scrie si mai clar: de la data contractarii abonamentului.

Post your thoughts