RCS-RDS scumpește cablul și internetul

Scumpirea RCS-RDS la cablu și internet va fi de aproximativ 10 la sută. Este o a doua companie solidă și profitabilă din zona de comunicații care se reajustează pe criză, după reducerile de personal de la Pro TV.

UPDATE: Noile tarife au fost anunțate într-un comunicat RCS-RDS din 25 noiembrie.

UPDATE2: Radu Tătaru de la Money Express îmi scrie că la vremea respectivă n-a existat niciun comunicat RCS-RDS cu noile prețuri, deci cade primul update, a cărui sursă e “om informat” din subsol, IP de RCS-RDS. Dovada lui Radu: Cache google din 7 decembrie, când comunicatul din 25 noiembrie nu era pe site-ul RCS-RDS.

Materialul din Money Express:

RCS&RDS își mărește, cu circa 10%, tarifele la abonamentele de televiziune prin cablu și Internet – o decizie-cheie pentru un operator care până acum și-a construit strategia bazându-se pe politica tarifelor mici.

de Radu Tătaru-Marinescu

Pentru orice manager decizia de a mări tarifele e una grea: riscul de a pierde clienți crește, mai ales dacă tarifele competitorilor rămân pe loc. în cazul unui business precum cel al RCS&RDS, decizia trebuie să fi fost și mai grea: operatorul telecom, unul dintre cei mai importanți de pe piață, a făcut ultima mărire de tarife la cablu TV, de pildă, în 2003, căpătându-și reputația de companie ce dictează comportamentul competitorilor prin aceea că-și mărește permanent cota de piață mulțumită tarifelor mici – cu prețul marjelor de profit, evident. Nimeni n-a putut face abstracție de strategia companiei fondată de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari – cel mai relevant exemplu e Romtelecom, concurentul direct al RCS&RDS, care s-a văzut nevoită, anul trecut, să intre în acest război al prețurilor pentru a-și apăra pozițiile.

DOI LEI îN PLUS. Creșterea de tarife va avea loc, potrivit informațiilor disponibile pe piață, începând de la 1 ianuarie 2009. Oficialii RCS&RDS – care în ultimii doi ani au evitat interviurile și au furnizat puține informații despre rezultatele financiare – nu au dat deocamdată nici un comunicat oficial privind aceasta decizie. însă operatorii call-centerului RCS&RDS confirmă, când sunt întrebați, că tarifele vor crește – deși evită să dea o dată fixă. Tot ei spun că abonamentul pentru pachetul de bază pentru televiziune prin cablu coaxial crește de la 21 la 23 de lei și că vor crește și tarifele la accesul la Internet – abonamentul cel ma ieftin – de la 25 la 27 lei. Asta înseamnă, dacă luăm în calcul că e vorba de 1,3 milioane de abonați de cablu TV și de 800.000 abonați de internet, un total de 50 mil. lei anual (13,2 mil. euro la cursul actual). Pe piață se mai speculează și pe marginea faptului că, dată fiind această ultimă decizie, nu e deloc exclus ca RCS&RDS să reducă numărul minutelor incluse în pachetele de telefonie fixă, serviciu pe care compania îl oferă clienților de cablu TV fără a percepe o taxă suplimentară.

Explicația pentru această creștere de tarife care surprinde piața, după ani în care compania a scăzut tarifele? Criza financiară și fluctuația valutară, spune, în absența unei poziții oficiale, un operator al call center-ului RCS&RDS.

MAI MULTE EXPLICA}II. Într-adevăr, RCS&RDS e singurul mare operator telecom care practică tarife în monedă națională, deci e afectat de fluctuația cursului de schimb valutar. însă există, probabil, și alte cauze. Una dintre ele este, fără îndoială, marja de profit operațional, cel mai probabil erodată de prețurile mici practicate în ultimii ani de RCS&RDS (ultimele cifre oficiale, cele din 2006, arătă o marjă a profitului operațional de 36%). O alta explicație ține, probabil, de ambițioasele planuri de dezvoltare pe care le are companie: după lansarea în România, anul acesta, a serviciilor 3G, RCS&RDS intenționează să intre și pe piața de telefonie mobilă din Ungaria. Dincolo de faptul că oricum piața creditării e blocată, RCS&RDS are deja în derulare, din 2007, un împrumut sindicalizat în valoare de 500 mil. dolari – cel mai mare făcut până acum de o companie privată românească. Creditul, garantat cu 51% din companie, a fost folosit pentru dezvoltarea rețelei 3G DigiMobil și pentru refinanțarea unor credite mai vechi.

Toate informațiile conduc, deci, la concluzia că RCS&RDS începe să resimtă presiuni financiare. Un lucru care a putut fi citit printre rânduri și luna trecută, când Alexandru Oprea, directorul executiv al RCS&RDS, a făcut câteva declarații într-o conferință de presă organizată de Asociația de Comunicații prin Cablu. “Modalitatea de a obține noi surse de finanțare e cea mai grea întrebare în acest moment”, a spus Oprea. “Ne-am calibrat planurile astfel încât să facem față în 2008 și 2009 cu resursele existente”.

Iar mărirea prețului abonamentelor ar putea intra în categoria de măsuri de “calibrare a planurilor” pe care RCS&RDS le va lua în perioada următoare. Nu este exclus, crede un observator al pieței contactat de MONEY EXPRESS, ca majorarea de 10% a tarifelor la abonamente să fie doar prima dintr-un proiect de creștere a veniturilor care ar putea continua și anul viitor.

15 thoughts on “RCS-RDS scumpește cablul și internetul”

 1. Sa vezi “presiuni” de anul viitor cind Romtelecom intentioneaza sa introduca prin cablul de telefonie fixa si emisia Dolce. Plus ca emisia va fi digitala. Pe mine unul ma tenteaza, singurul lucru care ma tine la RCS ar fi meciurile din campionat. Dar e o ata subtire….

 2. Normal ca maresc preturile la ce credite groase au de platit in vremurile acestea tulburi. Prea bun managementul de la RDS

 3. Rds scumpeste acum si mai taie si din minute. Dupa ce ca telefonul merge din an in pasti tre’ sa mai si platesti in plus; bine ca avem de unde alege.

 4. Ati spus ca se scumpeste de la 1 Ianuarie. As vrea sa vedeti ca nu e asa. De luna aceasta din decembrie platim mai mult. Nu crede-ti? Puteti sa vedeti un anunt in incinta firmei RDS de la Iulius Mall Timisoara,unde scrie ca se scumpeste de la 1 decembrie. Deci care este adevarul?

 5. Au investit atitia bani in reteaua lui digi dar sistemul e prost de tot. M-am pomenit cu milioane de plata iar eu nu m-am atins de jaful ala de digi mobil. A trebuit sa fac nenumarate drumuri la RCS ca sa pot sa vorbesc cu cineva abilitat. Aveti grija cu ‘minutele nelimitate’.

 6. Ce chestie ! Fara sa fi citit anterior articolul azi am fost la un punct RDS (Cora Pantelimon) pentru a testa un pic piata.
  VA POT CONFIRMA TUTUROR CA ACELEA SUNT TARIFELE SI SE VOR APLICA INCEPIND CHIAR DE ACUM !!!
  Am o oferta… scrisa ca un document word si trasa la xerox pentru ca n-au avut timp nici de pliante ! Sau sunt scumpe…
  Pot fi de acord ca leul s-a subtiat rau si au nevoie de aceasta marire dar pina la urma interesul meu de client primeaza asa ca… poate la anu` !
  Sorry, RDS, life sucks !

 7. In leg. cu scumpirea abonamentului TV – RDS de la 1 Ian. 2009 , eu am platit deja scumpit acest abonament pe luna DECEMBRIE.
  Este o cacealma aceasta informatie pe care ati furnizat-o “incepand cu 1 IAN”.

 8. Pai, Iulian, in linkul dat de “un om informat“ scrie clar: DE LA 1 DECEMBRIE.
  Pe site-ul lor ! Iar in pliantul meu scrie si mai clar: de la data contractarii abonamentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *