Răspunsuri la două lepșe – despre independență și accesul la agențiile de presă

Ei, da, cuvântul ăsta, “leapșa” are și plural, ceea ce îmi ușurează scrierea acestui post.

– Cosmin Vaman mă întreabă față de ce mi-aș dori să fiu independent. E o întrebare deșteaptă, care în cazul meu a venit prea târziu, fiindcă am devenit independent acum vreo doi ani și jumătate, cu fima pe care am început-o atunci. Desigur că asta înseamnă acuzații că sunt vândut mai multora în același timp, și într-un sens așa și e, fiindcă am un număr de clienți de care depind. Totuși, prefer situația asta celei mai comode, dar mai puțin stimulatoare și bănoase în care ești salariat și leafa îți intră la sigur la fiecare sfârșit de lună. Ca să îi dau totuși un răspuns propriu-zis la întrebare lui Cosmin, voi spune că aș vrea să mă pot declara independent de traficul de la orele de vârf din București, care uneori îmi încurcă treburile, oricât aș ține la punctualitate. Asta în lipsă de ceva mai important.

– Mihnea de la Codexpolitic.us vrea să știe cum mi se pare ideea ca agențiile românești să dea conținut bloggerilor pe gratis. În primul rând, nu bag mâna-n foc că Agerpres (ex-Rompres), Mediafax sau NewsIn ar fi dispuse să facă așa ceva. În al doilea, conținutul e în bună parte disponibil la liber deja, măcar sub formă de lead (primul paragraf). În al treilea, una din premisele de succes ale bloggingului este informația proprie, de negăsit la sursele clasice, pe care nu e strict necesar să o ai, dar te ajută foarte tare când e. Altfel, așa, în abstract, m-aș bucura să am acces la un cont de agenție pe gratis, dar nu văd de ce mi-ar oferi o agenție de presă așa ceva, din motive altele decât promovarea ei, a agenției.

Dacă citiți ceea ce a scris Mihnea, vedeți de altfel că întrebarea pornește de la premisa unui acces egal la informație între ziariști și bloggeri. Mai filozofic vorbind, eu cred că diferența o face doar informația primită direct de la sursă. Dacă ați citit la mine întâi că redacția “Libertății” a plecat spre Adevărul Holding, e bine și pentru voi, și pentru mine. În schimb, n-am să mă agit prea tare niciodată pentru a fi “primul al doilea” la știre, postură în care ne-ar pune accesul la fluxurile agențiilor. Nu e ceva cu care ai ce face, decât eventual agregare, interpretare sau ierarhizare. Or în aceste situații, contează mai puțin dacă ai informația direct de pe agenție sau din ziar, fiindcă menționarea ei e legitimă, desigur cu citarea sursei, indiferent de aranjamentul financiar (plătit/neplătit). E motivul pentru care am inventat coloana de “M-au interesat” și nu mă omor nici cu postările pornite de la comunicate de presă, dacă nu am ceva în plus de adus – măcar o contextualizare care arată importanța știrii.

7 thoughts on “Răspunsuri la două lepșe – despre independență și accesul la agențiile de presă”

 1. Uau, ce netot acest Mihnea! adica nu ajunge ca agentiile sunt furate de ziaristi care au blog, acum sa aiba acces si tot felul de X-ulesti la fluxul agentiei!
  si atunci agentiile din ce sa-si mai plateasca ziaristii? Nu vrea nea Mihnea asta si abonamente la toate ziarele moca? ca doar e bloger! sau poate si abonament moca la transport, in comun, national, international. ca sa aiba acces la informatie….

  eu in locul agentiilor as schimba sistemul de acces la fluxul lor, l-as face numai cu parole numarate si pe baza de IP, cu acces numai pe sectiuni, cu plata la descarcare etc, totul pentru un control cat mai strict al informatiei accesate. iar daca ziarul isi permita sa plateasca un acces la agentie cu 30 de utilizatori, ok, de ce nu, sa-l subventioneze ziarul unde lucreaza pe nea Mihnea.

  ps
  mai Mihnea, un girofar la masina nu vrei? si spp-isti?

 2. @ mihnea: poate n-ai moaca, dar gandire sigur ai. daca esti mai batran de 40, e normal, inteleg. daca esti mai tanar de 30, atunci e grav.

  @ Petrisor Socol: mai baiete, cum vine asta, daca nu va convine nu comentati?! nu asta face un om nemultumit, comenteaza? sau tu ai vazut pe cineva pe deplin multumit care sa comenteze? si nu asta e rolul sectiunii de “comentarii”. daca n-ai o opinie, stai offline, am vazut ca ai tendinta sa te bagi ca musca …, numai ca sa-ti promovezi o chestie pe care o numesti blog. vrei si tu cumva acces la fluxul de stiri de la agerpress?

 3. Mai baieti care va contrati pe aici poate nu ati citit TOT ce scrie Iulian despre accesul la agentiile de presa. Chiar a nimerit-o de data asta 🙂 Mai ales in ceea ce priveste bloggerii.
  Controlul pe baza de IP e solutia, dar asta nu inseamna ingreunarea accesului la informatie. Acum pt. cine nu a inteles business-ul va spun clar: agentiile de presa traiesc in principal din vanzarea continutului. Ideea e ca tb. sa stii cat dai gratis din el. Mai sunt si alte forme de a obtine bani daca stii ce tb. sa faci cu o agentie, dar veniturile din publicitate nu au cum sa ajunga la nivelul celor din alte medii.
  Mai calm baieti ca banii sunt putini! Apropo ca Rompres-ul si-a dezvaluit chiar si veniturile de anul trecut in Adevarul de sambata, adica 2.858 mii lei, mai clar vreo 815.000 de euroi. Mai bine nu ziceau nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *