Răspunsuri la două lepşe – despre independenţă şi accesul la agenţiile de presă

Ei, da, cuvântul ăsta, “leapşa” are și plural, ceea ce îmi uşurează scrierea acestui post.

– Cosmin Vaman mă întreabă faţă de ce mi-aş dori să fiu independent. E o întrebare deşteaptă, care în cazul meu a venit prea târziu, fiindcă am devenit independent acum vreo doi ani şi jumătate, cu fima pe care am început-o atunci. Desigur că asta înseamnă acuzaţii că sunt vândut mai multora în acelaşi timp, şi într-un sens aşa şi e, fiindcă am un număr de clienţi de care depind. Totuşi, prefer situaţia asta celei mai comode, dar mai puţin stimulatoare şi bănoase în care eşti salariat şi leafa îţi intră la sigur la fiecare sfârşit de lună. Ca să îi dau totuşi un răspuns propriu-zis la întrebare lui Cosmin, voi spune că aş vrea să mă pot declara independent de traficul de la orele de vârf din Bucureşti, care uneori îmi încurcă treburile, oricât aş ţine la punctualitate. Asta în lipsă de ceva mai important.

– Mihnea de la Codexpolitic.us vrea să ştie cum mi se pare ideea ca agenţiile româneşti să dea conţinut bloggerilor pe gratis. În primul rând, nu bag mâna-n foc că Agerpres (ex-Rompres), Mediafax sau NewsIn ar fi dispuse să facă aşa ceva. În al doilea, conţinutul e în bună parte disponibil la liber deja, măcar sub formă de lead (primul paragraf). În al treilea, una din premisele de succes ale bloggingului este informaţia proprie, de negăsit la sursele clasice, pe care nu e strict necesar să o ai, dar te ajută foarte tare când e. Altfel, aşa, în abstract, m-aş bucura să am acces la un cont de agenţie pe gratis, dar nu văd de ce mi-ar oferi o agenţie de presă aşa ceva, din motive altele decât promovarea ei, a agenţiei.

Dacă citiţi ceea ce a scris Mihnea, vedeţi de altfel că întrebarea porneşte de la premisa unui acces egal la informaţie între ziarişti şi bloggeri. Mai filozofic vorbind, eu cred că diferenţa o face doar informaţia primită direct de la sursă. Dacă aţi citit la mine întâi că redacţia “Libertăţii” a plecat spre Adevărul Holding, e bine şi pentru voi, şi pentru mine. În schimb, n-am să mă agit prea tare niciodată pentru a fi “primul al doilea” la ştire, postură în care ne-ar pune accesul la fluxurile agenţiilor. Nu e ceva cu care ai ce face, decât eventual agregare, interpretare sau ierarhizare. Or în aceste situaţii, contează mai puţin dacă ai informaţia direct de pe agenţie sau din ziar, fiindcă menţionarea ei e legitimă, desigur cu citarea sursei, indiferent de aranjamentul financiar (plătit/neplătit). E motivul pentru care am inventat coloana de “M-au interesat” şi nu mă omor nici cu postările pornite de la comunicate de presă, dacă nu am ceva în plus de adus – măcar o contextualizare care arată importanţa ştirii.

 1. Robin Hood Reply

  Uau, ce netot acest Mihnea! adica nu ajunge ca agentiile sunt furate de ziaristi care au blog, acum sa aiba acces si tot felul de X-ulesti la fluxul agentiei!
  si atunci agentiile din ce sa-si mai plateasca ziaristii? Nu vrea nea Mihnea asta si abonamente la toate ziarele moca? ca doar e bloger! sau poate si abonament moca la transport, in comun, national, international. ca sa aiba acces la informatie….

  eu in locul agentiilor as schimba sistemul de acces la fluxul lor, l-as face numai cu parole numarate si pe baza de IP, cu acces numai pe sectiuni, cu plata la descarcare etc, totul pentru un control cat mai strict al informatiei accesate. iar daca ziarul isi permita sa plateasca un acces la agentie cu 30 de utilizatori, ok, de ce nu, sa-l subventioneze ziarul unde lucreaza pe nea Mihnea.

  ps
  mai Mihnea, un girofar la masina nu vrei? si spp-isti?

 2. Petrisor Socol Reply

  Cam nervoasa lumea observ. O fi de la caldura de astazi. Mihnea a pus o problema destul de buna. Nu mai comentati fratilor daca nu va convine.

 3. Robin Hood Reply

  @ mihnea: poate n-ai moaca, dar gandire sigur ai. daca esti mai batran de 40, e normal, inteleg. daca esti mai tanar de 30, atunci e grav.

  @ Petrisor Socol: mai baiete, cum vine asta, daca nu va convine nu comentati?! nu asta face un om nemultumit, comenteaza? sau tu ai vazut pe cineva pe deplin multumit care sa comenteze? si nu asta e rolul sectiunii de “comentarii”. daca n-ai o opinie, stai offline, am vazut ca ai tendinta sa te bagi ca musca …, numai ca sa-ti promovezi o chestie pe care o numesti blog. vrei si tu cumva acces la fluxul de stiri de la agerpress?

 4. Cristi Reply

  Mai baieti care va contrati pe aici poate nu ati citit TOT ce scrie Iulian despre accesul la agentiile de presa. Chiar a nimerit-o de data asta 🙂 Mai ales in ceea ce priveste bloggerii.
  Controlul pe baza de IP e solutia, dar asta nu inseamna ingreunarea accesului la informatie. Acum pt. cine nu a inteles business-ul va spun clar: agentiile de presa traiesc in principal din vanzarea continutului. Ideea e ca tb. sa stii cat dai gratis din el. Mai sunt si alte forme de a obtine bani daca stii ce tb. sa faci cu o agentie, dar veniturile din publicitate nu au cum sa ajunga la nivelul celor din alte medii.
  Mai calm baieti ca banii sunt putini! Apropo ca Rompres-ul si-a dezvaluit chiar si veniturile de anul trecut in Adevarul de sambata, adica 2.858 mii lei, mai clar vreo 815.000 de euroi. Mai bine nu ziceau nimic.

Post your thoughts