Radu Paraschivescu, Realitatea TV şi limitele televiziunii

Un link către Radu Paraschivescu, pentru că mâine vorbeşte despre o poveste în care am fost actor în studioul Realitatea TV, duminică. Cronicarul TV al EVZ (al cărui colţ de pagină îl moştenesc sâmbăta, pentru comentariile mele media) pune o problemă legitimă: Cristina Şincai, Costi Rogozanu şi cu mine am fost, la Realitatea TV, puţin paraleli cu ceea ce a spus Tudor Giurgiu la conferinţa de presă. Giurgiu a fost dat în direct şi scos din direct, pentru ca noi să putem comenta şi discuta, inclusiv prin telefon, cu Dan Constantin de la “Jurnalul naţional”, astfel încât am aflat de-abia acasă, când m-am uitat în mail, despre deciziile luate de Giurgiu – gen demiterea unor manageri, sancţiuni şi altele, lucruri importante.

Radu a constatat, pe drept, că emisia nu a avut prea mult sens şi lasă să se înţeleagă faptul că, poate, trebuia ca Giurgiu să fie ţinut tot timpul în video, pentru ca să aflăm de la el tot ce se întâmplă. E ciudat să discuţi o ştire care încă nu s-a dat/petrecut, conchide cronicarul EVZ. Sunt cu totul de acord cu nemulţumirile de telespectator ale lui Radu, dar dea-mi-se voie să spun cum se văd lucrurile şi din interiorul televiziunii, dacă şi cum s-ar fi putut fi mai bine. Şi asta, nu în virtutea celor câteva zeci de minute petrecute la Realitatea TV duminică, ci a celor câţiva ani petrecuţi prin posturi TV.

În primul rând, Cristina Şincai însăşi nu ar fi putut schimba prea tare cursul lucrurilor, fiindcă moderatorul nu are controlul emisiei. Există un producător care decide că dăm întâi Giurgiu, apoi ne întoarcem în studio, după care revenim la Giurgiu ş.a.m.d. Cristina a făcut ceea ce putea face: şi-a notat ideile formulate de Giurgiu pe o foaie, după care le-a rezumat pentru telespectatori, în vorbire liberă, ceea ce e greu şi i-a ieşit bine.

Probabil că în cazul emisiei de duminică, producătorul (general, teoretic) care a făcut desfăşurătorul a fost una şi aceeaşi persoană cu coordonatorul emisiei (producător executiv, tot teoretic), care s-a aflat şi în regie şi a dat intrările şi ieşirile, cam în felul în care o face un dirijor. Nu ştiu cine a fost, dacă e un cunoscut/amic de-al meu sau nu, deci nu ştiu cine ar trebui să culeagă într-o primă instanţă blamul lui Radu. Lucrurile s-au desfăşurat astfel fiindcă expunerea lui Giurgiu a fost una oarecum atipică, ca desfăşurare retorică. “Ştirea” cu demiterile şi sancţiunile a venit nu ştiu exact în ce moment, fiindcă noi nu am văzut-o şi auzit-o în studio, dar probabil că a fost unul în care de obicei nu se spune nimic punctual şi senzaţional, pe la mijloc spre două treimi, fiindcă noi toţi, cei care am fost la conferinţe de presă, ştim că anunţurile importante se fac mai curând la început sau la sfârşit. Altfel spus, producătorul a anticipat că Giurgiu nu va spune nimic important şi punctual şi a cerut regizorului de emisie: “Scoate-l!”, după care i-a spus Cristinei în cască: “Eşti, ia-i la înterbări.”

Bineînţeles că o transmisiune integrală a conferinţei ar fi însemnat o sinucidere în termeni de audienţă (asta s-ar putea face, eventual, la un discurs foarte important şi tranşant al lui Băsescu, dar nu în alte situaţii), deci, duminică, Realitatea a mers, ca orice televiziune din lume, pe bâjbâite, în speranţa că va scoate maximum de sensuri din anunţul lui Giurgiu. Nu pot fi de acord cu Radu atunci când spune că e ridicol să dai o ştire înainte să se fi întâmplat, fiindcă astfel de emisii se fac nu numai în România, ci şi în alte locuri, de când facilităţile de transmisie în direct au evoluat. Trebuie în schimb să-i dau dreptate în sensul că se putea mai bine, în două variante:

– producătorul executiv urmărea emisia din regie (semnalul de la SNG/releu, prin care s-a transmis în locaţie) şi îi cerea Cristinei Şincai să ne întrerupă din discuţia telefonică cu Dan Constantin sau în orice alt moment, pentru anunţurile importante ale lui Giurgiu.

– exista un producător de locaţie sau reporter care avea ca temă exact a transmite aceeaşi informaţie la producătorul din regie, prin mobil, presupunând că semnalul de la conferinţă nu se mai vedea şi auzea la Realitatea, din diferite motive.

Dar, în ultimă instanţă, chiar cu aceste ajustări din mers, emisia Realităţii TV n-ar fi putut fi perfectă. Aici e vorba de limitele televiziunii – paradoxal, într-o epocă în care dotările tehnice sunt nelimitate, tocmai din cauza acestei abundenţe de resurse şi procedee -, ca discurs desfăşurat în timp. Un comentator britanic, de la Media Guardian, spunea că pentru o televiziune de ştiri, moartea lui Arafat şi o banală cafteală între două grupuri de suporteri, la peluză, sunt în esenţă acelaşi lucru: breaking news. Nu ai cum să le ierarhizezi, sunt desfăşurate în timp, puterea de sinteză şi conceptualizare a televiziunii e limitată.

Comentatorul respectiv explica prin această insuficienţă structurală a televiziunii faptul că o televiziune ca ITV News a trebuit să se închidă la sfârşitul lui 2005, în timp ce audienţa Internetului e în creştere. Câştigă cine abreviază, clarifică, interpretează, ierarhizează informaţia, iar pentru asta cuvântul scris e mai bun. Sigur însă că până la cristalizarea unui tip de emisie text-intensiv pe TV clasic sau până la site-ul de Internet care preia un feed live şi rezumă în timp real totul mai e destul, iar ăsta e motivul pentru care eu scuz Realitatea TV petnru ce s-a întâmplat duminică, fiindcă ţine de limitele televiziunii azi, nu aşa cum i-ar plăcea şi lui Radu Paraschivescu, şi mie să fie la un moment dat 🙂

UPDATE: Cineva îmi mai atrage atenţia asupra unui detaliu important: la conferinţele de presă, de regulă partea introductivă e livrată sub formă de print jurnaliştilor. Producătorii de locaţie se ghidează după printul respectiv, atunci când e vorba de discursul unui papă, al unui preşedinte american sau altele asemenea. După toate aparenţele, Tudor Giurgiu a părut însă să brodeze pe tema unui Powerpoint, pe care-l puteţi găsi aici. Powerpoint care a venit pe mail după conferinţă. Dacă ziariştii din sală nu l-au avut în mapă, atunci persoana cea mai insuficientă în materie de televiziune din toată povestea e… preşedintele TVR 🙂

 1. Pacala Reply

  Vere, eu agreez ca musiu Giurgiu incearca sa faca ce poate si ce stie ca sa faca neste posturi publice nationale tari. Dar nu pe cocoasa mea. Eu de peste un an nu mai ma uit la posturile domniei sale. Nu am la ce!. Iar publicitatea este la greu bagata ca pe celelalte canale particulare. Asa ca, ori tinem posturi nationale doar cate ne permitem din publicitate sau imi iei mie banisori si nu mai bagi publicitate.
  Iar chestia cu taxa care trebuie sa creasca este nasoala rau. Plus ca cica numai este neste milioane de euroi pe care el i-a mostenit.

  Eu mai mult ca sigur ca o sa ma declar fara televizor!

 2. Dragos Reply

  “inside” information, legata de limitele televiziunii: Transmisiile in direct se fac cu ajutorul unor dubite cu ditamai antena pe ele. In limbaj de specialitate, ele se numesc “fly”-uri. O televiziune dispune de un numar limitat de astfel de “fly-uri”, deci, implicit, de o posibilitate limitata de a executa transmisii live, intr-un anumit moment dintr-o anumita zi. In cazul in care ziua respectiva e duminica (adica, in week-end), acest numar este si mai limitat. Cu alte cuvinte, intr-o zi de duminica, exista mai putine fly-uri de serviciu, decit intr-o zi normala a saptaminii. Ei bine, un observator atent ar fi putut vedea ca, dpdv cronologic, imediat dupa conferinta “live” a lui Giurgiu, au urmat, pe RTV, conferinta “live” de la PSD (la cca. 1h distanta) si conferinta “live” de la PD (la cca. 1h 30m, distanta). Pe cit facem pariu ca cel putin o conferinta de presa (PSD sau PD) s-a facut cu acelasi “fly” care a asigurat “live”-ul lui Giurgiu de la TVR? Motiv pentru care Giurgiu a fost “taiat” tocmai pentru a permite echipei sa “traga cablurile” si sa se deplaseze rapid “in alta locatie”?

 3. zidan Reply

  nu cred in teoria conspiratiei in ceea ce priveste ce s-a intamplat in timpul conferintei de presa de la tvr

  pur si simplu e vorba de neprofesionalism:

  1. clar din partea realitatea tv.
  2. din partea lui giurgiu, care si-a inceput conferinta batand campii, in loc sa dea bomba de la inceput. o fi fost duminica, dar multe evenimente se intampla si atunci

 4. D. Reply

  domnu’ comanescu, ma sperii cand vad cat scrieti. zi de zi, postati aici si aiurea in nestire. de citit mai aveti vreme?

 5. Iulian Comanescu Reply

  Dragos: SNG-ul nu plecase, cred. L-am văzut pe Giurgiu multă vreme într-o fereastră. Dar s-ar putea să ai dreptate, dacă anunţul a fost chiar la sfârşit şi pentru celălalt live a fost folosit acelaşi fly.

Post your thoughts