Radu Paraschivescu, Realitatea TV și limitele televiziunii

Un link către Radu Paraschivescu, pentru că mâine vorbește despre o poveste în care am fost actor în studioul Realitatea TV, duminică. Cronicarul TV al EVZ (al cărui colț de pagină îl moștenesc sâmbăta, pentru comentariile mele media) pune o problemă legitimă: Cristina Șincai, Costi Rogozanu și cu mine am fost, la Realitatea TV, puțin paraleli cu ceea ce a spus Tudor Giurgiu la conferința de presă. Giurgiu a fost dat în direct și scos din direct, pentru ca noi să putem comenta și discuta, inclusiv prin telefon, cu Dan Constantin de la “Jurnalul național”, astfel încât am aflat de-abia acasă, când m-am uitat în mail, despre deciziile luate de Giurgiu – gen demiterea unor manageri, sancțiuni și altele, lucruri importante.

Radu a constatat, pe drept, că emisia nu a avut prea mult sens și lasă să se înțeleagă faptul că, poate, trebuia ca Giurgiu să fie ținut tot timpul în video, pentru ca să aflăm de la el tot ce se întâmplă. E ciudat să discuți o știre care încă nu s-a dat/petrecut, conchide cronicarul EVZ. Sunt cu totul de acord cu nemulțumirile de telespectator ale lui Radu, dar dea-mi-se voie să spun cum se văd lucrurile și din interiorul televiziunii, dacă și cum s-ar fi putut fi mai bine. Și asta, nu în virtutea celor câteva zeci de minute petrecute la Realitatea TV duminică, ci a celor câțiva ani petrecuți prin posturi TV.

În primul rând, Cristina Șincai însăși nu ar fi putut schimba prea tare cursul lucrurilor, fiindcă moderatorul nu are controlul emisiei. Există un producător care decide că dăm întâi Giurgiu, apoi ne întoarcem în studio, după care revenim la Giurgiu ș.a.m.d. Cristina a făcut ceea ce putea face: și-a notat ideile formulate de Giurgiu pe o foaie, după care le-a rezumat pentru telespectatori, în vorbire liberă, ceea ce e greu și i-a ieșit bine.

Probabil că în cazul emisiei de duminică, producătorul (general, teoretic) care a făcut desfășurătorul a fost una și aceeași persoană cu coordonatorul emisiei (producător executiv, tot teoretic), care s-a aflat și în regie și a dat intrările și ieșirile, cam în felul în care o face un dirijor. Nu știu cine a fost, dacă e un cunoscut/amic de-al meu sau nu, deci nu știu cine ar trebui să culeagă într-o primă instanță blamul lui Radu. Lucrurile s-au desfășurat astfel fiindcă expunerea lui Giurgiu a fost una oarecum atipică, ca desfășurare retorică. “Știrea” cu demiterile și sancțiunile a venit nu știu exact în ce moment, fiindcă noi nu am văzut-o și auzit-o în studio, dar probabil că a fost unul în care de obicei nu se spune nimic punctual și senzațional, pe la mijloc spre două treimi, fiindcă noi toți, cei care am fost la conferințe de presă, știm că anunțurile importante se fac mai curând la început sau la sfârșit. Altfel spus, producătorul a anticipat că Giurgiu nu va spune nimic important și punctual și a cerut regizorului de emisie: “Scoate-l!”, după care i-a spus Cristinei în cască: “Ești, ia-i la înterbări.”

Bineînțeles că o transmisiune integrală a conferinței ar fi însemnat o sinucidere în termeni de audiență (asta s-ar putea face, eventual, la un discurs foarte important și tranșant al lui Băsescu, dar nu în alte situații), deci, duminică, Realitatea a mers, ca orice televiziune din lume, pe bâjbâite, în speranța că va scoate maximum de sensuri din anunțul lui Giurgiu. Nu pot fi de acord cu Radu atunci când spune că e ridicol să dai o știre înainte să se fi întâmplat, fiindcă astfel de emisii se fac nu numai în România, ci și în alte locuri, de când facilitățile de transmisie în direct au evoluat. Trebuie în schimb să-i dau dreptate în sensul că se putea mai bine, în două variante:

– producătorul executiv urmărea emisia din regie (semnalul de la SNG/releu, prin care s-a transmis în locație) și îi cerea Cristinei Șincai să ne întrerupă din discuția telefonică cu Dan Constantin sau în orice alt moment, pentru anunțurile importante ale lui Giurgiu.

– exista un producător de locație sau reporter care avea ca temă exact a transmite aceeași informație la producătorul din regie, prin mobil, presupunând că semnalul de la conferință nu se mai vedea și auzea la Realitatea, din diferite motive.

Dar, în ultimă instanță, chiar cu aceste ajustări din mers, emisia Realității TV n-ar fi putut fi perfectă. Aici e vorba de limitele televiziunii – paradoxal, într-o epocă în care dotările tehnice sunt nelimitate, tocmai din cauza acestei abundențe de resurse și procedee -, ca discurs desfășurat în timp. Un comentator britanic, de la Media Guardian, spunea că pentru o televiziune de știri, moartea lui Arafat și o banală cafteală între două grupuri de suporteri, la peluză, sunt în esență același lucru: breaking news. Nu ai cum să le ierarhizezi, sunt desfășurate în timp, puterea de sinteză și conceptualizare a televiziunii e limitată.

Comentatorul respectiv explica prin această insuficiență structurală a televiziunii faptul că o televiziune ca ITV News a trebuit să se închidă la sfârșitul lui 2005, în timp ce audiența Internetului e în creștere. Câștigă cine abreviază, clarifică, interpretează, ierarhizează informația, iar pentru asta cuvântul scris e mai bun. Sigur însă că până la cristalizarea unui tip de emisie text-intensiv pe TV clasic sau până la site-ul de Internet care preia un feed live și rezumă în timp real totul mai e destul, iar ăsta e motivul pentru care eu scuz Realitatea TV petnru ce s-a întâmplat duminică, fiindcă ține de limitele televiziunii azi, nu așa cum i-ar plăcea și lui Radu Paraschivescu, și mie să fie la un moment dat 🙂

UPDATE: Cineva îmi mai atrage atenția asupra unui detaliu important: la conferințele de presă, de regulă partea introductivă e livrată sub formă de print jurnaliștilor. Producătorii de locație se ghidează după printul respectiv, atunci când e vorba de discursul unui papă, al unui președinte american sau altele asemenea. După toate aparențele, Tudor Giurgiu a părut însă să brodeze pe tema unui Powerpoint, pe care-l puteți găsi aici. Powerpoint care a venit pe mail după conferință. Dacă ziariștii din sală nu l-au avut în mapă, atunci persoana cea mai insuficientă în materie de televiziune din toată povestea e… președintele TVR 🙂

6 thoughts on “Radu Paraschivescu, Realitatea TV și limitele televiziunii”

 1. Vere, eu agreez ca musiu Giurgiu incearca sa faca ce poate si ce stie ca sa faca neste posturi publice nationale tari. Dar nu pe cocoasa mea. Eu de peste un an nu mai ma uit la posturile domniei sale. Nu am la ce!. Iar publicitatea este la greu bagata ca pe celelalte canale particulare. Asa ca, ori tinem posturi nationale doar cate ne permitem din publicitate sau imi iei mie banisori si nu mai bagi publicitate.
  Iar chestia cu taxa care trebuie sa creasca este nasoala rau. Plus ca cica numai este neste milioane de euroi pe care el i-a mostenit.

  Eu mai mult ca sigur ca o sa ma declar fara televizor!

 2. “inside” information, legata de limitele televiziunii: Transmisiile in direct se fac cu ajutorul unor dubite cu ditamai antena pe ele. In limbaj de specialitate, ele se numesc “fly”-uri. O televiziune dispune de un numar limitat de astfel de “fly-uri”, deci, implicit, de o posibilitate limitata de a executa transmisii live, intr-un anumit moment dintr-o anumita zi. In cazul in care ziua respectiva e duminica (adica, in week-end), acest numar este si mai limitat. Cu alte cuvinte, intr-o zi de duminica, exista mai putine fly-uri de serviciu, decit intr-o zi normala a saptaminii. Ei bine, un observator atent ar fi putut vedea ca, dpdv cronologic, imediat dupa conferinta “live” a lui Giurgiu, au urmat, pe RTV, conferinta “live” de la PSD (la cca. 1h distanta) si conferinta “live” de la PD (la cca. 1h 30m, distanta). Pe cit facem pariu ca cel putin o conferinta de presa (PSD sau PD) s-a facut cu acelasi “fly” care a asigurat “live”-ul lui Giurgiu de la TVR? Motiv pentru care Giurgiu a fost “taiat” tocmai pentru a permite echipei sa “traga cablurile” si sa se deplaseze rapid “in alta locatie”?

 3. nu cred in teoria conspiratiei in ceea ce priveste ce s-a intamplat in timpul conferintei de presa de la tvr

  pur si simplu e vorba de neprofesionalism:

  1. clar din partea realitatea tv.
  2. din partea lui giurgiu, care si-a inceput conferinta batand campii, in loc sa dea bomba de la inceput. o fi fost duminica, dar multe evenimente se intampla si atunci

 4. Dragos: SNG-ul nu plecase, cred. L-am văzut pe Giurgiu multă vreme într-o fereastră. Dar s-ar putea să ai dreptate, dacă anunțul a fost chiar la sfârșit și pentru celălalt live a fost folosit același fly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *