Putin, sexul și picioarele

Vladimir Putin a primit cadou, din partea opoziției, Viagra și o pereche de papuci, cu ocazia împlinirii a 60 de ani. Dacă n-ar fi restul, ar părea că politicianul se află în prag de pensie. Dar care rest? Sexul și picioarele sunt cele două atribute definitorii ale cultului putinian.

Duminică, 7 octombrie, celebrarea celor 60 de ani a demarat cu fast. The Globe and Mail relatează că susținătorii președintelui au decorat un vârf de munte de peste 4000 de metri din Osetia de Nord cu un portret al acestuia, în timp ce Tânăra Gardă, mișcarea de tineret care îl susține pe Putin, a desfășurat un banner omagial pe un pod, undeva în sudul Rusiei, pentru a simboliza modul cum sărbătoritul a unit Asia cu Europa.

Tot cu ocazia aniversării, un artist pe nume Aleksei Serghienko a deschis o expoziție cu numele “Omul cu cel mai bun suflet din lume”, iar într-o piață centrală din Moscova, același tineret susținător a organizat un concurs sportiv cu titlul “Să facem totul pentru Putin”.

E Rusia o Coree de Nord? Până aici, da, mai ales că Putin și-a făcut un obicei de a se oculta din propria aniversare, pe care, spun canalele media, o sărbătorește prin muncă – deci distant și patern, într-o țară în care productivitatea pe cap de locuitor nu e tocmai astronomică.

E drept, gesturile de iubire capătă un iz un pic nazist atunci când vine vorba de manifestările sportive (ce la locul lui e cuvântul “manifestări” în toată această montură, în loc de mai noul și englezitul “evenimente”…), date fiind asocierile încă-tânărului-bătrân cu judo-ul, ca suplu și treaz deținător al unei centuri negre, într-o țară care nu prea valorizează nici silueta (cel puțin la bărbați), nici trezia. Dar acestea sunt, la urma urmei, elemente clasice de cult al personalității. Lucrurile capătă o turnură apocaliptică atunci când vine vorba de iubirea pe care fiicele Rusiei i-o dedică lui Putin. Tot The Globe and Mail spune că pe site-ul Tinerei Gărzi a apărut o imagine cu Putin în chip de mare cuceritor, înconjurat de tinere cu picioare lungi. Un institut sociologic moscovit, Centrul Levada, a realizat un sondaj conform căruia 20 la sută din femeile ruse ar accepta imediat cererea în căsătorie a lui Putin. Alte 14 la sută au susținut că ar avea nevoie de timp de gândire dacă li s-ar face o astfel de propunere, în timp ce restul de 66% nu au astfel de intenții. 20% e puțin în sine, dar foarte mult raportat la excentrica propunere. Legat de care, apropo, sondajul funcționează ca un push poll, adică induce o anumită sugestie în rândurile populației.

Dacă asta nu e destul, în 2011 Putin a primit cadou de ziua lui un calendar erotic-omagial realizat de 12 studente la jurnalism, iar luna aprilie a acestui calendar, pe nume Alisa Karceva, i-a făcut cadou în 2012 o pisică. Aparent, cuvântul care definește animalul de companie are în context aceleași conotații cu anglo-americanul pussy, fiindcă Red Hot Russia preia comentarii de pe site-ul studentei, care se joacă cu respectiva ambiguitate.

Poate că exhibițiile aspirantei la jurnalism ar fi fost pardonabile dacă o colegă a ei, Anna Politkovskaia, nu ar fi fost asasinată cu șase ani în urmă fix de ziua aceluiași Vladimir Putin, lucru care a fost considerat tot un cadou făcut acestuia. Însă, în orice caz, din tot acest sos nu puteau lipsi imaginile iconice cu Putin călărind la bustul gol, realizate în august 2009 și repuse în circulație. Lipsește doar soția președintelui, Ludmila, a la Nina Iliescu, pentru a întări disponibilitatea simbolică a președintelui.

Toate cele de mai sus evidențiază o diferență între cultul lui Putin și versiunile clasice ale aceleași manii celebratorii. Tătucul pe stil vechi, fie el Stalin, Mao sau Ceaușescu, e în primul rând, tautologic, tătuc, și nu amant. De regulă, a acces la putere la o vârstă matură și oricare i-ar fi zbenguielile din viața privată (la un Mao au fost destule), acestea n-au fost exhibate în public. În regimurile totalitare, sexualitatea e tabu sau cel mult un mijloc pentru atingerea scopului de propășire comună prin procreare. Or Putin are, dincolo de omagiile din acest an, și o sectă pe nume Biserica Învierii Rusiei, compusă din măicuțe care îl cred reîncarnarea Sfântului Pavel.

Însă regimurile totalitare au însemnat adesea sincretism cu religiile acceptate. Înapoi la componenta erotică, prin privarea de sexualitate, dictatorul clasic e privat și de corp, pe care, astfel, îl interzice la rândul lui supușilor. Devine hieratic, ca fotografiile de la Studioul Harcourt ale lui Barthes sau bustul fără picioare al Andreei Esca, care ne citește știrile. Raportat la acest gen de dogmă, sexul și picioarele lui Putin generează ceva ce aduce a erezie orgiastică, eliberatoare. Acest gen de erezie are toate șansele de a atrage adepți într-o turmă care și-a reprimat multă vreme instinctele. Dar, în același timp, conține germenii propriei morți rapide, ca toate cultele cu o componentă paroxistică, de la cathari la rock and roll.

Articol scris pentru ediția de joi, 11 octombrie, a săptămânalului Dilema veche.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *