Pulitzer, lista relevanta

Din EVZ, cateva premii:

Premiul “serviciului public”, cel mai prestigios dintre premiile Pulitzer, a fost decernat cotidienelor Times-Picayune din New Orleans si Sun Herald din Biloxi, statul Mississippi, care au continuat sa acopere jurnalistic uraganul Katrina ?®n pofida enormelor dificultati logistice.
Cotidianul Washington Post a obtinut patru premii Pulitzer, intre care unul pentru dezvaluirea scandalului care l-a implicat pe lobby-istul republican Jack Abramoff si altul pentru ca a relevat existenta inchisorilor secrete ale CIA in strainatate.
New York Times a obtinut trei premii Pulitzer, intre care cel pentru “reportaj national” care a avut ca obiect interceptarile comunicatiilor intre cetatenii americani, ordonate de guvernul de la Washington. Reporterii Joseph Kahn si Jim Yardley au primit premiul Pulitzer al “reportajului extern” pentru “ambitioasele articole” despre justitia in China, confruntata cu evolutiile legii.
Premiul Pulitzer pentru fictiune a fost atribuit Geraldinei Brooks pentru cel de-al doilea roman al sau, “March”, in care imagineaza razboiul trait de faimosul “dr. March”, tatal absent din “Cele patru fiice ale dr. March”.

Imi puneam aseara problema cu un amic ziarist de externe – cum s-ar putea face lista asta relevanta intr-un ziar romanesc?
El zicea ca ai putea da castigatorii si cate-o referire la evenimentul despre care a scris.
Eu ziceam ca te-ai putea axa pe unul dintre castigatori si sa dai extrase dintr-un reportaj.
Dupa ce au mai venit cateva alerte AP, el a zis – domne, premiile astea au iz de m..e la Bush. Scuze de termen, nu stiu cum sa zic altfel. Dar s-or fi saturat si ziaristii americani de embedded shit si fata aia de la Time care a stat la puscarie fiindca nu si-a divulgat sursa…

Lista completa a premiilor, la www.pulitzer.org. Click pe “2006”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *