Protest al COM anti-politizarea TVR

Convenția Organizațiilor Media (COM), din care fac parte ngo-uri de presă de felul CJI, AMP, CRJI și altele a inițiat un protest original față de politizarea TVR: fiecare telespectator al televiziunii publice să-și pozeze propriul televizor împreună cu un sul de hârtie igienică, pe postul public, și să trimită poza la Camera Deputaților sau la Senat, a zis Ioana Avădani la Delta RFI, unde am fost împreună, la emisiunea lui Dragoș Ghițulete, ca să dezbatem una-alta despre presă.

Protestul pornește de la numirea lui Alexandru Sassu, membru marcant al PSD, ca președinte-director general al televiziunii publice. Cum ziceam și la Delta-RFI, nu e o idee bună pentru TVR, fiindcă și un tip de factura lui Tudor Giurgiu, care are credențiale clare referitoare la managementul unor instituții și evenimente de comunicare, nu a avut deloc o viață dulce acolo. Alexandru Sassu, o persoană care poate multe altminteri, după părerea mea, nu are vreun background profesional asemănător. Vă dați seama că e numai începutul a ce se va isca.

One thought on “Protest al COM anti-politizarea TVR”

 1. uite si protestul. multumesc, iulian. nu am stiut sa pun aici fotografia atasata la comunicat . e pe http://www.mma.ro. not big deal. ne-am distrat putin. nu ajuta la nimic din pacate. doar o revolutie ne mai salveaza 🙂
  liana

  Comunicat de presa
  28 iunie 2007
  Bucuresti

  Protest fata de numirea unui politician in fruntea TVR

  Conventia Organizatiilor de Media, Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie protesteaza ferm fata de politizarea fara precent a televiziunii publice si fata de incercarile de presiuni politice asupra Consiliului National al Audiovizualului.
  Pentru prima oara in istoria post-decembrista a televiziunii publice o persoana cu functie executiva in partid a fost desemnat drept Presedinte-Director General al televiziunii publice. Acest lucru a fost posibil din cauza refuzului partidelor de a reforma legea SRR-SRTV si a fost facilitat de negocierile politice intre unele partide.
  Alexandru Sassu coordoneaza Secretariatul Executiv al PSD de Marketing Politic si Cercetarea Opiniei Publice. Transferul sau in fruntea televiziunii publice nu inseamna altceva decat subordonarea politica a acestei institutii media.
  Responsabile de aceasta situatie sunt toate partidele politice. Clasa politica din Romania nu s-a debarasat inca de mentalitatea comunista de a tine sub control principalele canale de informare in masa. De aceea televiziunea publica si autoritatea de reglementare in audiovizual sunt in imposibilitatea de a-si indeplini mandatul de a actiona public.
  Solicitam partidelor politice sa adopte de urgenta proiectul noii legi de organizare si functionare a SRR-SRTV, proiect care garanteaza independenta reala acestei institutii. Proiectul prevede reducerea numarului de membri in Consiliul de Administratie ce pot fi numiti de partide, incompatibilitatea dintre poziti ade membru CA si functia politica, separarea functiilor de presedinte si director general (functia de decizie de cea de executie) si eliminarea posibilitatii de revocare a CA prin respingerea raportului anual de catre Parlament.
  Solicitam domnului Alexandru Sassu sa nu se faca partas la politizarea TVR si sa refuze postul de Presedinte – Director general.
  Facem apel catre angajatii TVR sa denunte public orice tentativa de interferenta politica in activitatea editoriala.
  Solicitam parlamentarilor sa revina asupra deciziei rusinoase de astazi printr-un vot impotriva politizarii TVR in sesiunea din toamna.

  Apel catre telespectatori

  Daca sunteti revoltati de presiunile politice care se fac asupra TVR puneti in semn de protest o hartie igienica pe televizor, asa cum am facut noi deja – vezi fotografia alaturata. Transmiteti o fotografie cu acesta ‘instalatie’ la presa@cdep.ro, presa@senat.ro, precum si cate noi la office@mma.ro, staff@cji.ro, office@crji.org. Fotografiile colectate vor fi puse pe o pagina de web special creata pentru acest protest la http://www.transparentamedia.ro.

  Conventia Organizatiilor de Media
  Agentia de Monitorizare a Presei
  Centrul pentru Jurnalism Independent
  Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *