Producțiile independente și posturile TV

DocuMENTOR, o asociație profesională pusă pe roate de producători independenți autohtoni cu state vechi și colaborări cu cele mai importante posturi TV din lume, a trimis comisiilor de specialitate ale Parlamentului, CNA și TVR o scrisoare deschisă în care solicită deschiderea CA și a managementului TVR față de colaborarea cu producători independenți, care nu trebuie evaluată doar în funcție de criteriile financiare. Știm că recent, ultimele două producții independente de succes de pe TVR, “Lumea citește” și “Bazar”, au fost scoase din grilă pe motiv de costuri. Rezultatul unei astfel de operațiuni de curățenie este o grilă ca a TVR 2, în care noutățile sunt trei seriale italiene obscure, sau perpetuarea Marinei Almășan, un etalon al gustului îndoielnic și al unui stil de televiziune învechit.

DocuMENTOR vrea o dezbatere publică pe această temă și a obținut sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent și al Agenției de Monitorizare a Presei pentru acest proiect, cu atât mai mult cu cât Directiva “Televiziunea fără Frontiere” cere ca 10% din spațiul de emisie al televiziunii publice (sau 10% din buget) să fie oferit producătorilor europeni.

Cum e vorba de o dezbatere publică, îmi iau și eu libertatea de a lansa aici câteva idei.

1. Problema TVR nu e una de rentabilitate, ci de prestigiu și de interes public. Prestigiul (pe care l-am putea defini în prima fază ca rating cu programe de calitate) și satisfacerea interesului public (informații relevante pentru români) costă bani. Pierderile de 17 milioane de RON de anul trecut sunt normale, atunci când pleci la o reformare a instituției, taxa de abonament scade și toate celelalte. Managementul TVR trebuie să studieze diferite căi de recuperare a prestigiului și satisfacere a interesului public, pe diferite scheme de costuri. Într-adevăr, cum spune DocuMENTOR – aceste demersuri trebuie puse în dezbatere publică, iar pe planul de redresare trebuie obținută apostila Parlamentului.

2. Subscriu la punctul de vedere al ONG-urilor specializate că legea TVR este învechită și lasă loc suspiciunilor de control politic. Dincolo de asta, cred că problema managementului trebuie examinată mai atent și cuprinsă în lege din punctul de vedere al calității programelor, dar și al obligațiilor economice. Este absurd să nu poți concedia pe niciunul din cei 3.200 de angajați și, în același timp, să scoți de pe post emisiuni ca “Bazar” sau “Lumea citește”, care realizează o economie echivalentă cu vreo 35 din cele 3000 și ceva de moluște TVR.

3. O parte din cele 10 procente pentru producție europeană trebuie să se ducă și la producătorii români. E drept că TVR ar putea achiziționa documentare din Franța sau UK, mai ieftin, de banii ăștia, fiindcă e vorba de producții “recirculate” după premiera pe ARTE sau ARD, care costă probabil câteva sute de euro. Însă spiritul Directivei “Televiziunea fără frontiere” e: să încurajăm producătorii dintr-o anumită arie geografică, producători care posedă competențe, dar nu au piață.

Textul scrisorii:

Scrisoare deschisa

PRODUCTIA AUDIOVIZUALA INDEPENDENTA DIN ROMANIA

Catre: Comisia pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa, Camera Deputatilor

Catre: Comisia pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa, Senat

Catre: Consiliul National al Audiovizualului

Catre: Televiziunea Romana

Asociatia DocuMENTOR considera ca este extrem de important ca in urmatoarea perioada sa inceapa o dezbatere publica cu privire la relatia dintre producatorii independenti si televiziunea publica.

In perioada 14 – 16 septembrie 2007 s-a desfasurat la Timisoara Discovery Campus Masterschool, o initiativa internationala majora de training profesional pentru film documentar. Tema Sesiunii Deschise a Discovery Campus de la Timișoara a fost ‚ ‘Spre Est’. In cadrul acestui eveniment a avut loc si o analiza a situatiei in care se afla documentarul romanesc.

Asociatia DocuMENTOR, partenerul national al evenimentului, a constatat cu aceasta ocazie ca TVR a blocat orice colaborare cu producatorii independenti de documentar sub pretextul unei crize financiare si – in aceste conditii – a definit cateva obiective imediate.

O prioritate este initierea unor dezbateri publice cu privire la necesitatea existentei de productii autohtone in grila de programe a televiziunii romane si definirea modului de cooperare intre TVR si producatorii independenti. In opinia noastra, controversa productie interna – externalizare trebuie examinata in detaliu, intr-o discutie care sa nu se limiteze la aspectul financiar ci sa ia in considerare si modelul international in care succesul programelor factuale de televiziune este asigurat de deschiderea catre independenti. Consideram ca aceste dezbateri trebuie sa aiba in centru protejarea intereselor publicului prin oferirea unei diversitati a ofertei de programe. In acest context, productia independenta aduce garantia diversitatii și a inovatiei.

TVR trebuie sa respecte normele și procentele europene referitoare la cuantumul de productie independenta nationala prezenta in programele trasmise. De aceea este necesar un dialog intre televiziune și producatorii independenti cu privire la externalizarea productiei de documentar si la programarea unor tronsoane de documentar care sa ofere publicului românesc șansa de a viziona productii de varf ale genului.

Nu in ultimul rand, solicitam Televiziunii Romane sa-si prezinte public strategia de achizitii de programe europene create de producatorii independenti. Romania are obligatii legale in acest sens, stabilite prin reglementarile Directivei „Televiziunea fara Frontiere”, care prevede ca posturile sa rezerve cel putin 10% din timpul lor de emisie sau cel putin 10% din bugetul lor de programe, pentru opere europene create de producatori independenti. Pentru ca Televiziunea Romana, ca televiziune publica, are responsabilitati de ordin informational, educational, cultural si de divertisment, consideram ca aceasta strategie trebuie sa fie transparenta si accesibila publicului larg.

Pentru atingerea tuturor acestor obiective, solicitam sprijinul dumneavoastra si va invitam la dialog si dezbatere. Ii invitam, de asemenea, pe toti cei interesati de acest proces sa se implice si sa contribuie la imbunatatirea situatiei productiei independente din Romania.

DocuMENTOR a fost infiintata in anul 2007 de un grup de profesionisti in film documentar. DocuMENTOR isi propune sa devina o interfata viabila in relatia producatori independenti – televiziuni precum și intre documentaristii activi in Romania si cei care opereaza pe piata internationala. Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei sprijina demersul asociatiei de a imbunatati oferta de productie independenta de pe piata de media, ca un garant al diversitatii de informatie, creatie si opinie pe care Televiziunea Romana le ofera publicului.

Timisoara

17 septembrie 2007

Florin Iepan, Alexandru Solomon, Adina Bradeanu, Andrei Ujica, Dumitru Budrala, Anca Damian, Dan Ratiu, Alina Teodorescu, Sorin Dragoi, Ileana Stanculescu, Ionut Teianu, Anca Muresan, Csaba Bartha, Andrei Dascalescu, Marius Toader, Monica Senchiu – pentru Asociatia DocuMENTOR

Liana Ganea, coordonator al programului Libertatea Presei, Agentia de Monitorizare a Presei

Ioana Avadani, director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent

4 thoughts on “Producțiile independente și posturile TV”

 1. Salut! Sunt off-topic, dar ma intereseaza parerea ta despre noul cotidian aparut pe piata, “Interesul Public”. Imi cer scuze daca n-am postat unde trebuia, dar nu prea stiam unde ar fi fost mai indicat s-o fac, asa ca am ales ultimul post din sectiunea “Presa scrisa”.

 2. nicolau a fost marele director al tvr. nu dati cu pietre, nu e parerea mea, ci a multora dintre salariatii tvr – pentru ca le-a crescut salariile, le-a conservat privilegiile, le-a platit diurne si i-a lasat sa mearga 100 pe un car de reportaj, i-a trimis cu familia la mare etc. Nicolau a stiut sa se puna bine cu sindicatele, astfel ca personalul tvr il regreta. Ce vedeam atunci la tvr? multi ca mine nimic, pentru ca uitasem, pur si simplu, de butonul telecomenzii potrivit pe tvr (1 si 2, cel putin; culturalul poate facea o usoara exceptie).
  in ultimii ani insa – prin emisiuni de calitate, produse in-house, independent sau co-productii, prin jurnal – tvr 1 (de 2 nu mai zic) si-a recastigat dreptul la respect si credibilitate. toate aceste productii externe au costat. negociata cu sindicatele din mandate trecute, cresterea de salarii pentru cei 3.200 de angajati a dus costurile la cer. scadenta pentru drepturile de autor pentru o multime de filme achizitionate de nicolau a umflat si mai mult nota de plata scadenta si continua sa o incarce. bugetul s-a subtiat. cine e sacrificat? producatorul extern. chiar daca avea o emisiune de milioane, facuta, uneori, mult mai ieftin decat salariile pentru una in-house (macar din punct de vedere al taxelor, stim cu totii ca e mult mai ieftin sa platesti pe factura decat taxe pe salarii). de ce sacrificat? pentru ca salariatii sunt inatacabili. pentru aceasta ar trebui vointa politica (pentru restructurarea intregii structuri de personal al tvr ar fi nevoie de o lege, lucru semnalat nu o data in rapoarte internationale). cine sa faca asta? vedeti actualul parlament (de guvernul pus la 1 aprilie nu mai vorbesc) sa faca asta? de ce nu protestam noi, cestlalti, telespectatorii, pentru ca noi platim un procent insemnat de oameni total ineficienti, multi invechiti, dar nu ca vinul vechi.

  daca nimeni nu ia masuri in acest punct nodal, un calcul matematic, al cifrelor, arata ca sunt bani f putini pentru emisiuni bune. as simple as that. platim toti, pentru ca doar un numar limitat de salariati din tvr sa tina in spate o mega-structura mult prea bine implantata acolo de generatii. luati tvr la bani marunti si o sa descoperiti ramurele de arbori genealogici. ce e de facut cu acestea? daca aparatul uman e mentinut astfel, nu e de mirare ca tvr ajunge la fundul sacului si atunci, oricat ar parea de stupid, singura solutie fezabila ar fi cresterea taxei (cu publicitatea e greu de crezut ca s-ar aduna mai mult, ganditi-va doar la lobby-ul puternic al TV comericale). ce spun eu, ca telespectator, de situatia asta? nu spun ce-mi vine la gura (:

  pentru a restructura acest aparat, e nevoie de criterii de competenta profesionala: incepand chiar cu membrii CA si terminand cu ultimul carator de cabluri. iata membrii CA, de pe site-ul organizatiei:
  Director – General interimar:
  Alexandru Sassu

  Membrii consiliului:

  Dida Drăgan

  Radu Toma

  Stanik Istvan

  Răzvan Barbato

  Raico Cornea

  Sorin Burtea

  Marian Voicu

  Vlad Velcu

  Anne Jugănaru

  Victor Socaciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *