Problema ştirilor de la Antenă nu e prezentatorul

“Adevărul” m-a întrebat ce cred despre intrarea Andreei Berecleanu la Observator. Articolul se află aici, iar mai jos vă propun răspunsul integral:

Noua schimbare de la Observator, în care Alina Petrescu pleacă după ce a făcut mai puţin decât Alessandra Stoicescu şi Lucian Mândruţă, dovedeşte ceea ce spuneam încă din februarie 2010, când Alina a intrat pe post: problemele ştirilor de la Antena 1 nu ţin de prezentator, ci de alegerea subiectelor, editarea textelor şi packaging. Am văzut că la Observator se face mişto de victime, textul de comentariu nu are sens, iar montajele devin tot mai rudimentare, cam în felul în care ne-a obişnuit Realitatea TV, care, cel puţin, are scuza a 24 de jurnale pe zi.

Alina Petrescu, o prezentatoare cu calităţi certe pentru formatele mai serioase, gen Antena 3, şi-a alterat brandul din vina celor care au decis s-o mute pe Antena 1 în contextul de mai sus, fiindcă totul se decontează la vedetă, cel puţin în România. Andreea Berecleanu e mai potrivită pentru “Observatorul” de prime-time, fiindcă e o prezentatoare versatilă, care a funcţionat bine în cele mai diferite formate şi alături de cei mai diferiţi parteneri. Are, în plus, şi glamour-ul unei vedete TV de primă mână, datorită vechimii în breaslă şi marketingului PRO de care a beneficiat până prin 2003, când a venit la Antenă. Problema e, totuşi şi în continuare, la producţie, subiecte, scriitură. E cazul ca Andreea să ţină cont de faptul că Observatorul a devorat deja trei oameni valoroşi în şase luni: Stoicescu, Mîndruţă, Petrescu. Cea dintâi nu se mai prea vede, Mîndruţă a trecut prin experimentul nereuşit cu jacuzzi şi toate celelalte, iar pe Alina o văd mai curând la Realitatea TV, presupunând că acest post mai are planuri pe termen mediu sau lung. În acest ritm, s-ar putea ca familia Voiculescu să rămână doar cu Gâdea, Badea şi Stan, ipostaze ale “omului nou” în materie de TV în România.

Ceea ce se întâmplă în aceste zile pe posturile româneşti arată că televiziunea e o afacere de producători, case de producţie şi aşa mai departe. Am văzut prea des oameni valoroşi puşi în contexte nefericite pentru ca să mă mai mir. Dar ar fi cazul ca şi managerii să se raporteze corect la ABC-ul meseriei.

Post your thoughts