Primul blog din închisoare?

Pe dinăuntru
UNU. Dan Pârcălab e unul din cei trei mari acţionari ai Trustului “Gazeta” şi director al “Gazetei de Maramureş”. Acum câteva zile a fost arestat preventiv pentru şantaj, iar acum el – sau cineva care a luat DanParcalab.Blogspot.com – scrie acolo lucruri de felul: “Eu sunt mai mult decât ok, cred că mă simt un fel de conte de Monte- Cristo 🙂 scriu articole în cap, mă gândesc la Dor, la ai mei, la Alexandru, la joc Rise of Nations :). Şi la redacţie mă mai gândesc, da’ voi sunteţi mari şi puternici, că aşa îmi place să cred că v-am crescut.” Andrei Crivăţ se jură (pe messenger, unde mi-a dat şi pontul) că acolo e Pârcălab, iar eu recunosc ceva din lirismul prezent în ymterviul pe care mi l-a dat pe la începutul lui noiembrie. Asta se întâmpla după ce prietenul lui Liviu Man şi alţi manageri din trustul Gazeta, dar din Cluj, fuseseră arestaţi preventiv pentru şantaj.

În subsolul unuia din posturile trecute despre cazul Gazeta, două pseudonime au început să se contreze. Înţeleg de-acolo că tot mai multă lume semnează pentru judecarea lui Pârcălab în stare de libertate şi că preşedintelui Băsescu, care va ajunge în zilele următoare la Baia Mare, unde e Pârcălab, i se pregăteşte ceva legat de bloggerul-din-închisoare. Dacă acolo, în subsol, nu sunt gogoşi.

Şi: dacă se dovedeşte că Pârcălab e chiar cel care transmite mesajele respective, o fi primul blog din închisoare? Şi dacă e primul blog din închisoare, autorităţile îi pot tăia canalul de comunicare? Adică – au dreptul?

Una peste alta, dincolo de întreaga tristeţe, un caz foarte interesant de studiat de către specialiştii în comunicare.

UPDATE: Pe 5 ianuarie, EVZ scria că procurorii vor finaliza dosarul în trei săptămâni şi că Pârcălab e într-un arest la Cluj.

DOI. Aiuritoare viteza cu care Andrei Bădin trece de la Judecătorul roşu la Băsescu, de la acesta la extremiştii sârbi şi de la sârbi la Bush, pe AndreiBadin.Blogspot.com. Când dracu’ mai şi citeşte Bădin lucrurile alea despre care scrie? Şi cică mai are şi câteva articole la coadă la “Adevărul”. Dar, despre asta, poate, săptămâna viitoare. Oricum, dacă Bădin şi-ar pune un plugin despre lungimea (număr de semne) a postărilor, cred că m-aş simţi castrat. Din fericire, am impresia că Blogspot nu te lasă să pui plugin-uri. Încă.

TREI. Voiam să scriu despre asta, dar am uitat şi mi-a luat-o Sorin Tudor înainte, că doar e PR-ul Trafic.ro. Sorin-Tudor.ro ne face atenţi că majoritatea utilizatorilor Trafic.ro sunt de acord cu ascunderea unor cifre, pentru care pot opta începând din data de 12 decembrie anul trecut. Eu nu. Dar, oricum, nu m-am înscris în Trafic.ro.

Votul la care se referă Sorin continuă.

Pe din afară
PATRU. Pe blogul de muzică al The Guardian, Alan McGee sfătuieşte trupele tinere să-şi facă un cont pe MySpace, dacă vor să devină faimoase şi tot restul. Eu mi-am făcut şi n-am primit decât spamuri. Oare o fi cazul să-mi fac trupă?
CINCI. Apropo de muzicieni, de aici am aflat despre un clip filmat cap-coadă cu telefonul mobil. O fi vreun viral la Nokia N 93? Dacă da, îmi ridic pălăria. Artistul (cu muzica) se numeşte Rob Dickinson şi clipul e aici:

Dacă nu credeţi, making of-ul e aici:

P.S.: Aşa cum aţi văzut, de câteva zile mă joc cu o rubrică nouă, “După bloguri”. Dacă o vreţi mai aşa sau mai pe dincolo, vă rog mult să spuneţi, în subsolul postului de faţă.

 1. Je Reply

  1. Parcalab nu “e unul din cei trei mari acţionari ai Trustului “Gazeta” …era actionar doar la Maramures. Se poate verifica la registrul comertului
  2. “Şi: dacă se dovedeşte că Pârcălab e chiar cel care transmite mesajele respective, o fi primul blog din închisoare? Şi dacă e primul blog din închisoare, autorităţile îi pot tăia canalul de comunicare? Adică – au dreptul?” … sa speram ca nu sunt singurele ganduri pe care le trimite. Oricum, vor fi publicate si in GAZETA de Maramures care va aparea luni. Sa speram ca va aparea si ca nu se vor mobiliza organele.
  3. Cam atat…sper sa am si maine net, sau hard..sau libertate.

 2. alt Je Reply

  Parcalab e actionar la multe din publicatile Trustului, la fel cum Man si Grama sunt actionari la Maramures.
  Precizarea ca nu e actionar decat la Maramures e la fel de exacta ca aceea ca locuieste in chirie, dar apare pe siteul Primariei Baia Mare cu casa proprietate personala si cu lucrari de amenejare, declarate, de 250.000 RON.
  Tacerea e de aur !

 3. Iulian Comanescu Reply

  Pârcălab are procente şi la alte Gazete. Am încercat să limpezesc structura de proprietate a trustului Gazeta în ymterviu, dar Dan nu m-a ajutat. La un moment dat a recunoscut că are 20 la sută din Hunedoara.

  “icomanescu (11/1/2006 7:02:45 PM): Societatile ale cui sunt?

  Dan Parcalab (11/1/2006 7:02:56 PM): Liviu [Man], Aurelian [Grama] si eu.

  Dan Parcalab (11/1/2006 7:04:31 PM): Noua societati.

  [Incercam sa socotim care din cei trei cat are unde, dar eu unul nu pricep.]

  icomanescu (11/1/2006 7:05:20 PM): Si fiecare are cate trei gazete?

  Dan Parcalab (11/1/2006 7:05:29 PM): Esti de groaza

  icomanescu (11/1/2006 7:05:34 PM): Sunt?

  Dan Parcalab (11/1/2006 7:05:37 PM): Eu am 33% din Maramures.

  Dan Parcalab (11/1/2006 7:05:58 PM): Raspund direct, dictatorial si isteric.

  icomanescu (11/1/2006 7:06:05 PM): Sa stii ca nu-i vreo prezumtie de ceva in insistentele mele. Pur si simplu am damblaua preciziei.

  icomanescu (11/1/2006 7:06:13 PM): Maramures = 1/9, nu?

  Dan Parcalab (11/1/2006 7:06:23 PM): Da.

  Dan Parcalab (11/1/2006 7:06:16 PM): N-am probleme cu precizia.

  icomanescu (11/1/2006 7:06:31 PM): Pana acuma ai. Nu mi-ai dat nume si acu ne caznim sa descriem reteaua de Gazete.

  Dan Parcalab (11/1/2006 7:06:31 PM): Sa nu mint.

  Dan Parcalab (11/1/2006 7:06:54 PM): mai am 20% din Hunedoara, pentru ca asa a dorit Aurelian [Grama].”

  Din toată discuţia deduc că omul nostru era ori deosebit de obosit, ori avea ceva de ascuns.

 4. morosan Reply

  iulian, din cate ştiu e primul blog de genu ăsta. Cred că ce+i care-i publică scrisorile lui Dan au facut un lucru deosebit. Se vede clar din scrisori ca maramuresenii au facut mult mai mult decat se astepta Dan. Sunt curios ce reacţie o să aibă când va vedea. Eu, sincer, aş plânge de emoţie. E o chestie ISTORICA, fara precedent iar oamenii sunt constienti de pericole. Cred că am mai spus-o: trebuie făcuta diferenta dintre Maramures şi ceilalti din trust. E clar că oamenii de aici îi apreciază pe Dan şi echipa sa. Niciun alt judeţ n-are forţa asta! Cine-o mai pomenit ca aproape toate instituţiile media dintr-un judeţ să facă front comun (au rămas pe dinafară doar ziarele ungureşti, PRO TV şi Radio Transilvania)? Că doar fiecare e interesat de propria afacere. Din ultimele date sunt circa 200 de semnături de la jurnalişti. Ideea e că oamenii ăştia şi-au dat seama că pot ajunge în aceeaşi situaţie din cauza unor declaraţii de răzbunare a unor indivizi certaţi cu legea, ale căror afacei au fost în mod evident zgâlţâite de anchetele Gazetei de Maramureş. Doar ai văzut pe http://www.gazetademaramures.ro “biografiile” celor care au făcut plângeri.

 5. morosan Reply

  Se tot vorbeste de @casa@ lui Dan însă poate fi verificat faptul că acea constructie de pe str. Monetăriei este viitorul sediu al Gazetei de Maramureş. Poate işi va face şi Dan vreo cameră pe acolo, să nu mai stea în chirie, dar, repet, ştiu sigur că acolo va fi sediul redacţiei. Construcţia este în lucru, dar majoritatea celor care vorbesc despre asta “omit” să spună că Dan a girat cu apartamentul părinţilor săi!!!!!!!!!! Construcţia e ridicată printr-un credit ipotecar!!! Ştiu ce vorbesc!

 6. Jonathan Reply

  “Biografiile”…martorilor sunt deci credibile si este decis de Gazeta si de Dl Morosan si de ceilalti revolutionari baimareni, fara dovezi concrete, fara dovezi de niciun fel decat barfele unora care dintr’un motiv sau altul nu prea iubesc pe martori, ca acestia sunt cum spune Dan in blogul sau niste banditi. Dupa dnul morosan si suporterii Gazetei nu exista nicio indoiala de vinovatia criminalilor de paratori, nici de NEvinovatia lui Dan. La ce atunci avem nevoie de tribunale, de magistrati, de judecatori, de LEGI? In Maramures, Gazeta si Dnu morosan fac legea, ei decid cine e vinovat si cine nu, si daca cineva are alte idei, o sa injurati, o sa trimiteti petitii la curtea Europei, a Asiei, Africii si chiar la curtea dupa luna. Ca sa convingeti trebonalele de corectitudinea PARERII voastre, ca ATATA e, o sa plangeti de emotie…halal provincie…

  De ce nu lasati voi institutiile statului sa’si vada de trebi? Voi nu stiti nici legile, nu aveti nici dosarul cu probele in fata, nu va nici pasa ca Dan a avut audiente ore in sir cu magistratii. Care, dupa legea tarii, l’au retinut in arest. Iar prin atacul continuu asupra martorilor Gazeta i face un rau enorm lui Dan. Calmati’va, lasati plansu ca rade Romania de voi. Era sa zic Europa.

Post your thoughts