Prigoană, critic de film la TVR

Succesul lui Biju Morar cu “Lumea citeşte” i-a inspirat pe realizatorii culturali ai TVR, care au pus de-o mare chestie pe TVR Cultural, vineri, şi TVR 1, sâmbătă. Anume, că Silviu Prigoană comentează “The Inconvenient Truth”, un documentar de Oscar.

Acuma, spre deosebire de multă lume, eu cred că Prigoană, în stilul lui caraghios, e un baiat deştept care a inventat un business românesc de televiziune, cu maneliştii ăia ai lui. Acolo unde nişte posturi pricăjite de muzică dance luau doi-trei euro de difuzare de clip, Prigoană marca până la 25 de euro pe manea, cu factură. Nu e cultură, dar e business cu documente contabile şi impozite. Dar de aici şi până la opinii despre documentare oscarizate e un pas. Mic pentru Prigoană, mare pentru TVR.

Comunicatul de presă:

Silviu Prigoană comentează documentare la Cinemaniacii

Silviu Prigoană este un împătimit colecţionar de filme, căruia îi place să comenteze succesele filmografice recente. Acesta este un lucru pe care puţini îl ştiu şi motivul pentru care Mădălina Roşca, realizatoarea emisiunii „Cinemaniacii” l-a invitat să comenteze împreună „An Inconvenient Truth”, documentarul premiat ca cel mai bun la Gala Oscarurilor de anul acesta.

„L-am văzut la un post de televiziune, unde tot întrerupea conversaţia arătând la cameră un DVD şi vorbind despre un film care trebuie văzut – «An Inconvenient Truth»! Cum mie îmi place foarte tare filmul acela, şi în general documentarele, am vrut să aflu ce-i plăcuse şi lui Prigoană”, explică Mădălina Roşca decizia de a-l avea invitat în emisiunea sa de săptămâna aceasta.

Întâlnirea fată în faţă din casa lui Silviu Prigoană a fost la fel de spumoasă ca şi punctul de plecare al interviului.

„Am fost la el acasă şi i-am văzut colecţia maaare de filme, dar i-am întâlnit şi pe cei doi câini mici şi neprimitori. Am fost la cafeaua de dimineaţă şi am terminat interviul fix când începea emisiunea noastră. De obicei, după terminarea interviurilor, discut cu invitaţii mei tot despre filme. Dar cu Silviu Prigoană, orice făceam, tot la poluare, E-uri şi deversări ajungeam…”, povesteşte amuzată Mădălina Roşca.

Interviul cu Silviu Prigoană, dar şi toate noutăţile cinematografice le puteţi vedea în ediţia din această săptămână a Cinemaniacilor.

 1. Cinefilul Reply

  Nu e nimic deosebit pentru cei urmăresc emisiunea respectivă în mod constant. “Cinemaniacii” are o rubrică în care un film este comentat de o persoană din afara fenomenului cinematografic. De exemplu, ediţia trecută a fost invitat Toni Grecu. El a vorbit despre comedia “Norbit”. Şerban Huidu a comentat “Epic Movie”, mai mulţi alpinişti au fost invitaţi când s-a discutat despre “13 Tzameti”, un analist politic a analizat “The Last King of Scotland”. Şi exemplele ar putea continua.

 2. basescu Reply

  de basescu nu zici nimic? acum e momentul sa vedem jurnalismul 2.0 in actiune
  asteptam reactii la cald

 3. Florin Dumitrescu Reply

  bravo tvr, bravo mada
  prigoana e idolul tuturor cinemaniacilor care si-au ptutu lua dvd-playere eboda fara restrictii de cod, pe bani putini!
  e un prim pas spre recunoasterea unui om chiar care face ceva concret pt cultura
  tocmai ca ESTE cultura: sub o alta forma, mai populara si mai poragmatica (dct talswow cu patapvci sau djuvara), dar mai adecvata mediului televizual:
  2 humbs up!
  chiar 3:)

 4. ovidiu Reply

  cum ai spus si tu, prigoana e un tip inteligent si articulat. in plus documentarul (pe care eu nu l am vazut) vad ca este pe profilul lui–fiind el un mare ecologist de felul sau. poate ca omul a evaluat filmul din punct de vedere al mesajului mai mult decat din cel al maiestriei artistice cu care a fost realizat.

 5. Andrei Marinescu Reply

  Nu vad legatura intre cultura si Silviu Prigoana. Este intr-adevar un om de afaceri de succes. Totusi, vorbim de omul pe care il vedeam pe National TV in urma cu ceva vreme discutand despre “literatura horror romaneasca” cu referire directa la baltagul. A-l numi om de cultura mi se pare exagerat.

Post your thoughts