Preşedinţii Google

Pe Google, sub câmpul în care baţi termenii căutaţi, există o menţiune la numărul de rezultate descoperite de motorul de căutare. Cifra poate fi folosită la măsurarea notorietăţii. Din acest punct de vedere, topul preşedinţilor României arată aşa: Traian Băsescu, Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu. De ce?

Câteva precauţii. Prima e aceea că doi dintre cei patru preşedinţi şi-au trăit cel puţin o parte din viaţa politică înainte de expansiunea internetului în România. E vorba, desigur, de Ceauşescu şi Iliescu. Traian Băsescu este, firesc, “cel mai în actualitate”. Cu aceste precauţii, lucrurile stau însă aşa: Băsescu, 2,69 milioane de rezultate, Ceauşescu, 583 de mii, Iliescu, 484 de mii, Constantinescu, 138 de mii, la căutări pe Google.ro, de forma prenume-nume între ghilimele.

Google confirmă oarecum percepţia comună referitoare la notorietatea celor patru. Dacă Băsescu se situează previzibil pe primul loc, Iliescu a devenit mai retras, iar Constantinescu e aproape ieşit de pe scena politică. Ceauşescu e în revenire de formă, probabil fiindcă a fost deshumat.

Cam atât, la capitolul cantitate. Google permite însă şi o analiză calitativă. Pe prima pagină de rezultate, Iliescu şi Constantinescu au câte o referire negativă (biografia secretă şi amantă), deşi primul e cel mai “modern” preşedinte, cu trimiterea la propriul blog pe primul loc. La Băsescu, Google menţionează un site anti, de campanie, desfiinţat (Traianbasescu.org). Singurul care “stă bine”, fără referiri negative, e Nicolae Ceauşescu. Ghici de ce…

Articol apărut în ediţia de print de marţi, 10 august, a ziarului “România liberă”. Teaserul de net

 1. stefan.caliga Reply

  Statistica este reala, fara nici o indoiala.
  Un istoric si/sau politolog poate argumenta veridicitatea ei.
  Faptul ca Traian Basescu este primul pe lista nu poate mira pe nimeni. In primul rand este “presedintele in functie”. Mai mult este “presedinte-jucator”, sintagma inventata de el si aplicata in practica zilnic. Daca s-ar face o statistica pur comparativa probabil ca am constata ca frecventa referirilor si/sau comentariilor legate de Traian Basescu este aproape la fel de mare cu cea din epoca ceausista si aminteste isbitor de ea. Cu mentiunea obligatorie ca materialele “pro” si “anti” apar in paginile unei prese libere.
  Referirile la Nicolae Ceausescu sunt mai rare si cu siguranta mai obiective. In ceea ce priveste “epoca Ceausescu” s-a scris si se va mai scrie mult. Dar, deja, vorbim de istorie.
  Un rol aparte ii revine lui Emil Constantinescu. Ciudat este faptul ca “epoca Constantinescu” este “expediata” cu prea multa usurinta. Totusi, in mandatul Constantinescu s-au realizat pasii cei mai importanti in procesul de aderare la NATO si la Uniunea Europeana. Nu ar fi exclus faptul ca aceasta relativa tacere sa fie datorata imaginii prea conturate a actualului presedinte.

Post your thoughts