Presa on-line din UK, la fel de demnă de încredere ca şi printul

Studiu al Asociaţiei Publisherilor On-Line din Marea Britanie: 81% din cititorii de ziare şi 74% din cititorii de reviste consideră că presa on-line e la fel de demnă de încredere ca şi publicaţiile tipărite. 13% din cititorii de ziare consideră că acestea sunt mai demne de încredere decât online-ul, iar 7% dintre aceiaşi sunt de părere contrarie.

Mă întreb ce ar da un studiu de felul ăsta la noi. Şi presa scrisă, şi online-ul au bubele lor.

Sursa (înregistrare gratuită).

 1. El Comandante Deci Fidel Castron Reply

  Deci ce bubele are online-ul de la voi? Deci la carele online va referitz, stimabile domn: la cel jurnalistique sao la cel bloggeristique? Va’ntreb pen ca va vaz asa croit, domle, deci croit pa treaba, domle…

  Deci cum?

 2. Iulian Comanescu Reply

  El comandante: nu ştiu cum e la tine în Cuba, dar la noi, online-ul jurnalistic e online, iar online-ul bloggeristic nu e jurnalistic. Jurnalistic în sens ideal, că în ăla concret bloggerii au adesea dreptate când reproşează anumite lucruri jurnaliştilor.

 3. Iulian Comanescu Reply

  Alexandru: prezidentul are o atitudine antagonică faţă de presă, dar hai să nu exagerăm. Şi-o cenzurează oarecum, cel puţin atunci când nu se enervează, fiindcă a rămâne fără sprijinul presei ar fi nasol pentru el.

  Sigur că asta n-are nici o legătură cu calitatea ziarelor din România 🙂

 4. El Comandante Deci Fidel Castron Reply

  Deci la mine in Cuba e cald si bine insa tot nu mi-atz raspunsara la intrebarea formulata.

  Sao tre sa intzeleg ca mare buba la .ro iaste faptul de netagaduit ca jurnalistii isi imagineaza ca stie si ei sa scrie pentru online, ca blogherii isi inchipuie ca is jurnalisti, eara toata lumea alearga dupa afirmare, numara cifrele de trafic si cand nu iese de un trafic doi vorbeste de recunoastere (sau awareness, pe romaneste)?

  Cat despre Basecsu, are si el dreptatea lui. Unii ziaristi e numa niste caozari daea insa fiece padure are maronelile sale, daca mai poate fi vorba de padure cand incercam sa fim cat de cat obiectivi.

 5. Iulian Comanescu Reply

  El Comandante: deşi zici că nu ţi-am răspuns la întrebare, m-ai înţeles. Lipseşte un “nu” din răspunsul meu: “online-ul jurnalistic nu prea e online”, dar oricum, m-am exprimat destul de încâlcit.

  Jurnaliştii dau uneori kix online când:
  – fac ce fac la gazetă – cazul Blogurile Cotidianul, care-s un soi de strat de piele moartă al paginilor de opinii din Cotidianul, şi ele un soi de strat de piele moartă pe ceva ce-ar trebui să fie viu, păreri noi şi nedogmatice şi altceva decât eternii comentatori care reacţionează şi se indignează.
  – sunt leneşi şi neatenţi. “Amatorii” de pe Web, cu toate bubele lor, postează uneori în ritm susţinut şi cantitatea aduce trafic în Ro. În plus, mulţi dintre bloggerii de pe la ziare nu relaţionează cu alţii, asta şi fiindcă blogosfera îi întâmpină cu nişte urlete de genul “ieşi dracu afară, e internetul meu”. Web 2.0 e proces, relaţie şi nu un dreptunghi cu nişte rânduri, aşa cum sunt unele bloguri.

  Bloggerii fără state la ziar greşesc când:
  – fâlfâie stindardul libertăţii de expresie ca scuză pentru orice zvonuri, porcării, răutăţi, idei fixe şi fuşăreli publică pe web.
  – se gândesc mai mult la ei decât la public, în sensul că au ajuns nişte mici celebritîtăţi de 500 de vizite pe zi, care se bălăcesc într-o cloacă de câteva duzini de followeri. Treaba asta îi desprinde de viaţa reală şi le creează premise de necompetitivitate altundeva decât în zona de blogosferă unde taie şi spânzură.

  Acum am fost suficient de explicit?

 6. El Comandante Deci Fidel Castron Reply

  Deci in primul rand eo is altruist ca alfel Cuba n’ar mae fi ce este, scuzaţi’mi poticneala inerenta de linbaj si gramatica indoelnica.
  Fiind altruist an vrut sa inţeleaga si alţii unde bateţi pen ca unii blogheri daştea nu pricepe nice daca le esplici pe deşte eara unii jurnalişti is mae abatuţi n’cap decat blogherii de dinainte.

  Acestea fiin zise, deci spui eo sa ne conţentram asupra problemei si sa deşparţeam lucrurile in doo: blogosfera si jurnalism online.
  Blogosfera nue jurnalism si nice nu cred ca are prectenţia asta. Aia care o au sunt neshte netoţi, daca’mi este permisa aceasta esprimare indecenta chiar. Insa unii bloggari din aceştea, deci are talent la şcris domle! Clar precum lumina zilei. O parte a lor is probabil chiar jurnalişti, aş zice unii neglijaţi pe la ziarele pe unde işi face veacul ei sao poate doara inca in braţele afirmarii. Brava lor. Adicatelea la aştea care is blogheri şi ştie sa scrie sau sa blogueasca. Nu ca mine. Sao anbele. Da’ eo’s cubanez.

  Iara bloggerii nu greşesc deloc can se gandesc mai mult la ei decat la publicul lor pentru ca alfel cum ar mae putea scrie despre ei? (deci cand spun ca scrie despre ei deci ma gandesc la factul ca scrie despre lucruri diverse dara pe care ei le optserva prin filtrul lor personal; uneori scriu chiar despre ei)
  De alfel, bloggerul nu trebuie sa işi faca nice prea multe griji vis’a’vis de obiectivitatea a ce publica. In fond, e parerea lor. Doar atat. Nu is factori de informare publica sau modelatori de opinie. Cat despre zvonuri, porcării, răutăţi, idei fixe şi fuşăreli (fuuuşă..ce? da’ suna haios cunva)…ei bine, oameni e şi ei. Iar pentru unii, scopul scuza mişloacele. Ca’n veaţă.

  Durerea cea mare insa e jurnalistul online, domle. Clar precun stralucirea cristalului. Pentru ca aştia ar trebuea sa ştie care ii diferenţa intre a scrie pentru mediul online şi a scrie pentru rasfoitoru’ de hartie. Jurnalistul, zic, are o faculta, pe cand un blogher el poate sa fie şi un puşti de 15 ani; şi faculta aia nu te’nvatza doara sa pui subect langa predicat sau viţeimversa.

  Nice nu vreau a mae reflecta la blogurile unor ziare care’s redundante la sepţiuni ale ziarului online. Deci bloguri facute pentru ca aşa e trendy flendy sau in speranţa la ceva trafic in plus. Cei ce’a luat ei decizia de a le pune in forma aea redundistique deci aea ar trebui promovaţi un pic afara. Nu de alta, dara s’ar duce cel mai probabil la concurenţa şi ar fi o şansa mica sa ii nenoroceşte pe aia in loc. Hi hi hi…

  Iar pentru ca tot veni vorba, aşa intre noi, is multe ziare care pe online nu ştie cun sa aşeze infuormaţia in pagina, domle. Nu ştie ce fonturi sa foloseşte, cum sa structureze, cum sa spatieze…Sao nu le pasa. In ambele cazuri insa, nu vad decat o soluţie: promovarea celor responsabili. Merita, pe onoarea mea. M’aş intreba caţi dintre deştepţii aştia de zi cu zi, cotidieni adicatelea, ştie ei cum se “citeşte” in mediul asta online. M’aş intreba, zic…dara nu asta erea subectul discutiei de faţa.

  Insa sa ştiţi, asa erea şi la mine in Cuba la inceputuri cand abea instalasem tuburile internetului. Cu timpul, cu puţina educatie şi un bici bine ascuţit are sa se rezolveze totul. O sa vedeţi. Va fi o lume mai buna iar turismul va inflori.

  Deci, da.

Post your thoughts