Presa clasică se mută on-line și în România

Blogurile Cotidianul, Mediafax, Realitatea, Antena 3 s-au adăugat anul acesta celor de la Evenimentul zilei, ziarele de sport și HotNews, inaugurate anul trecut. Toate lansările din ultima vreme arată în esență faptul că presa clasică începe să se mute on-line. Azi, în “Evenimentul zilei”.

5 thoughts on “Presa clasică se mută on-line și în România”

 1. Clasica probabil inseamna tiparita, ca nu e nimic clasic in presa din Romania. Presa in Romania nu adera si nu respecta valori traditionale, precum obiectivitate, etica, profesionalism etc. Daca presa in Romania ar fi clasica, probabil si manifestarile de balci si mahala din societatea romaneasca ar fi mai estompate. Dar o presa de tip tabloid n-are sanse sa educe prea mult societatea.

 2. Cateva amendamente la articolul tau:

  1. Nu cred ca prin bloguri s-a mutat sau se va muta presa clasica pe internet.

  2. Nu stiu daca e nevoie sa lanseze “bloguri” avand in vedere ca presa e prin definitie un mediu de masa, iar masele, am o banuiala pe care sper sa mi-o verific in curand, stiu intr-o proportie rusinos de minuscula “ce e ala blog”.

  Putinii initiati care stiu, ma tem ca nu prea gasesc continut interesant pe multe din aceste bloguri ale presei clasice (e parerea mea, va rog sa ma contraziceti daca aveti alta)

  3. Cred ca mai important pentru ei e sa isi dezvolte, optimizeze si rafineze produsul media online propriu-zis.

 3. Ionuț: ai și n-ai dreptate.

  1. de ce crezi că nu prin bloguri se va muta presa clasică pe Internet? Poate că asta va fi expresia dominantă. Sau poate alta. Nu avem nevoie obligatoriu de o platformă de exprimare asemănătoare cu cea de hârtie/TV. Vorbim peste 10 ani, dau o bere dacă greșesc 🙂

  2. Iarăși, nu contează ce e presa scrisă, de masă. Să zicem că de mâine nu mai e voie să tai copaci ca să faci hârtie. Producătorii de conținut supraviețuiesc pe o platformă destul de diferită, blogul.

  3. Vezi mai sus.

  Eu nu spun că nu are rost să facem site-uri care să exploateze cvasi-integral forța ediției off-line. Dar constat că ele apar destul de lent, în timp ce toți profesioniștii încep să-și facă bloguri. Încă o dată, vom trăi și vom vedea.

 4. Ce este blogul, terhnic vorbind, si in contextul asta? O platforma spartana de continut, care permite oricui sa scrie si sa interactioneze cu cei care ajung pe-acolo prin zona, si un cuvant la moda, in cateva industrii (media, marketing, internet)

  Insa media clasica va afla in curand ca pe internet continutul, desi necesar, nu e suficient, si nici forma bruta in care e prezent continutul asta pe un blog nu-l ajuta in directia asta.

  Da, e laudabil ca incearca, e printre cele mai ieftine experimente online pe care le poate face massmedia (atat in costuri, daca le luam in calcul exclusiv pe cele tehnice cat si in riscuri), insa cred ca e o rafala trasa undeva pe la marginea tintei. 😉

 5. Ionut: ai dreptate cand spui ca blogul e ieftin si “spartan”. E drept ca asta e si o carenta: se pot imagina platforme mai complexe si mai adecvate pentru cititor decat WordPress-ul cu temele lui.

  Stau si ma gandesc totusi cat le va lua publisherilor traditionali sa faca asa ceva daca le-a trebuit un an ca sa deschida ochii asupra platformei de blog. Pe care subliniez ca n-o mai vad in sensul de “jurnal privat”.

  Dincolo de limitarile acestei platforme, eu cred destul de tare in ea. O vad ca un punct maxim al intoarcerii la simplitate, dupa exagerarile Flash de acum cativa ani, in materie de web design. E al dracului de usor sa postezi pe blog, mai usor decat intr-un CMS profesionist, iar avantajul asta il simt si profesionistii, nu doar incepatorii.

  Si mai e un avantaj de continut. Nu mai stiu unde am citit ca media clasica sufera de tulburari de atentie/fuga de idei, in timp ce blogul e obsesiv-compulsiv. Faptul ca autorul nu poate aprofunda decat vreo cateva subiecte il face sa le urmareasca pe acestea in profunzime, ceea ce da si cititorului o anumita continuitate. E drept ca sumarul unui blog e aproape totdeauna partial, dar asa cum e, constituie o unitate de sens.

  De aceea, cu toate carentele pe care le-ai remarcat si avand in considerare faptul ca nu mai e ceva atat de hip, eu cred totusi ca blogul va continua sa se coaca in chip de platforma de exprimare, cel putin in Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *