Premiile TV mania: cum scăpăm de previzibil într-o piaţă care nu se prea mişcă?

Singurele premii de televiziune relevante din România, Premiile TV mania, sunt pe alocuri previzibile din cauza lipsei de relevanţă a ceea ce s-a întâmplat în ultimul an pe posturile româneşti. Luni seară, juriul, ziarişti de media, s-a strâns pentru primele discuţii referitoare la nominalizări sub înaltul patronaj al lui Ruxi Dincă, redactorul-şef de la TV mania, şi, ca de câţiva ani încoace, ne-am lovit de aceeaşi senzaţie de repetitivitate şi “premianţi de drept”, care arată că lucrurile sunt destul de imobile în piaţa TV.

Dacă aţi intrat pe-aici şi acum vreun an sau mai mult, probabil că aţi mai văzut lucruri despre Premiile “TV mania”. De data asta, revista a introdus o categorie numită “emisiuni tabloide” – şi asta e singura diferenţă importantă, anul ăsta, faţă de anul trecut. Nominalizările noastre sunt puse-n revistă şi după aceea votate de public. La mine toată povestea arată cam aşa:

1. Cea mai bună emisiune de ştiri – Ştirile Pro TV
2. Cel mai bun comentator sportiv – mă recuz
3. Cel mai bun emisiune-tabloid – Dan Diaconescu Direct
4. Cel mai bun realizator de talk-show – nimeni
5. Cel mai bun serial românesc – “Aniela”/Acasă TV. Am văzut primul episod şi cred că e un pas înainte, iar altceva decât telenovele nu se prea face la modul profesionist în România
6. Cea mai bună emisiune de divertisment – Divertis
7. Cel mai bun transfer – Divertis
8. Cel mai bun reality-show înclin către “Rătăciţi în Panama”, care nu a intrat încă pe post, dar va intra până în decembrie, când se încheie votul cititorilor
9. Cel mai sexi star TV (el) – mă recuz
10. Cea mai sexi vedetă TV (ea) – Mirela Zeţa, Mondenii.

Premianta de anul trecut

Premianta de anul trecut

Rezultatele la câteva categorii sunt oarecum previzibile; cititorii TV mania, care reprezintă un public oarecum premium raportat la masa consumatorilor de TV din România, vor vota probabil şi anul ăsta, cel puţin pe alocuri, ceea ce a ieşit şi anii trecuţi, pe drept: “Ştirile PRO TV” la jurnale, “Divertis” la umor etc. E motivul pentru care am propus şi încercăm să introducem o serie de premii ale juriului, care să recompenseze o serie de lucruri mai noi şi mai specializate care se întâmplă pe piaţă, lucruri pentru care cititorii au mai puţin apetit şi atenţie, gen:

– cel mai bun reporter de live
– cea mai bună emisiune publicistică
– cea mai bună campanie a unui post TV
– cea mai bună casă de producţie TV independentă

Nu luaţi ad litteram lucrurile de mai sus, fiindcă nu ne-am decis la categorii, mai căutăm idei bune. Numărul premiilor (cititori + juriu) e oricum limitat de durata show-ului anual, care are loc la începutul lui decembrie, dar şi bunul simţ, fiindcă galele cu prea multe statuete încep să aibă iz de interese ale sponsorilor, încercări de a împăca pe toată lumea şi aşa mai departe – dacă nu e vorba cumva de lucruri de proporţiile Oscarurilor. Sunt curios în schimb dacă voi, cei care intraţi aici, aveţi vreo sugestie pe care să o putem folosi.

UPDATE: Juriul e compus din ziarişti care scriu în general de media. Interesant e că anul ăsta, în afara mea, au intrat şi doi oameni care operează pe online: Costin Ionescu de la HotNews.ro şi Petrişor Obae de la Paginademedia.ro

 1. moromete Reply

  Stirile Pro TV? E drept ca imi iau stirile mai ales din online dar sambata si duminica mai scap la televizor si ma uit la 7 la Pro Tv si cateodata Antena 1 si la 8 la TVR 1. Sincer impresia mea e ca Stirile Pro TV nu abordeaza aproape deloc subiecte reale, de interes public pe cand stirile de la TVR 1 chiar daca mai greoaie si nu la fel de flashy sunt ceva mai capabile la capitolul informatie pentru cetatean…

 2. Iulian Comanescu Reply

  Moromete: Eu nu pot să mă uit la Ştirile TVR 1, adorm, deşi Adriana Muraru e o prezentatoare de top. Altfel, de acord cu tine în privinţa scăderilor de la jurnalul Escăi. Tocmai de aceea reflectăm la povestea cu premiile juriului, care ar trebui să stimuleze un pic industria.

 3. Marian S. Reply

  Eu zic ca daca vrem stiri cit de cit corecte, serioase si neutre sa ne uitam la TVR1. Indiferent de prezentatori. Pentru cancan avem Pro TV si multe altele.

 4. Mos Ion Roata Reply

  de acord cu moromote si marian. ProTv prea urmaresc senzatioanlul, violuri , crime si accidente…Stirile de la ora 19 preiau prea mult din cele de la ora 17…)) Prea mult moden ,putin international, si prea expediat…De exemplu , ieri , nci au dat de realegerea lui Barosso in schimb 5 minute cu Becali si EBA…
  TVR a inceput sa fie mai echilibrat si mai obioectiv.Doamna Culcer a lasat mostenire niste principii acolo…SI inca ceva …Stirile Pro Tv nu au avuyt nici o ancheta, nimic incisiv., nu au dat jos nici un ministru….Daca venea caseta cu Caltabos-ii la ei…porecis ajungea la gunoi,,,sau cel mult la Sarbu sa se distreaza cu nasul Geoana , la o tabla…
  Iulian , stiu ca ai o datorie , fata de tata Sarbu ca ti-a dat o paine…dar incearca sa fii 2 minute obiectiv…!

 5. Gaspar Reply

  Ideea este ca se analizeaza nu numai continutul editorial al stirilor , altfel aici TVR 1 bate pe toti , ci in mod normal se ia in considerare echipa de prezentatori , Pro Tv aici sta cel mai bine , calitatea transmisiunilor in direct , calitatea reporterilor , “prezentarea” generala a stirilor , de la scenografie pana la “jingle” . Deci daca ne uitam la mai multe criterii atunci sincer nu inteleg ce cauta printre preferintele tale Iulian , Dan Diaconescu . Continut relevant are CATEODATA , dar in rest este o emisiune de toata mizeria din toate punctele de vedere , si aceste detalii ar trebui sa conteze , ca si la stiri conteaza . Asa se face si in occident , evident inca suntem departe de structura premiilor Emmy . Si aici as face o paranteza . Talk-SHOWul asa cum este el cu adevarat , (Jay Leno , Letterman, Jon Stewart , Fallon , Kimmel , Ferguson etc.) cum de nu a reusit sa aiba corespondenti si la noi . Sunt sigur ca public ar fi pentu el , dar probabil nu sunt oameni care sa o faca . Calinescu nu a reusit sa fie consistent iar acum nu vad pe nimeni capabil .

 6. vetanase Reply

  Dar emisiuni ( inclusiv realizatorii lor ) gen:
  – Profesionistii ( Eugenia Voda)
  – Garantat 100% ( Catalin Stefanescu)
  unde s-ar “incadra” ?

 7. dan Reply

  La mine povestea arata cam ca la tine cu 2 exceptii – la serial romanesc Aniela e o dezamagire, iar la reality pana nu vad cum arata Rataciti-ul nu pot nici macar sa-l nominalizez. Cred ca as merge mai degraba cu Traznitii de la Prima (macar pentru longevitate) la serial, iar la reality… Serviti-ul. Pentru Mirela Zeta votez cu doua maini.

 8. bogdan Reply

  Eu cred ca ar trebui sa fie introdusa o categorie care sa includa intr-un fel si performantele posturilor din esalonul 2. Trebuie sa recunoastem ca daca ne uitam pe audientele de prime time in fiecare seara mai bine de 500.000 de oameni urmaresc posturi care nu sunt in primele 10 din clasament. Unele dintre ele au avut parte de cresteri mai mult sau mai putin spectaculoase. Un exemplu graitor e chiar Kanal D care a pornit cu niste audiente destul de modeste si anul asta a reusit sa ajunga in top. Sau mai recentul caz al Antenei 2, care e in crestere sustinuta. O categorie gen Cea mai importanta (sau spectaculoasa) crestere de audienta ar putea motiva nu numai televiziunile mai mici ci si pe cele mari si ar putea arata televiziunea care a avut cea mai coerenta strategie de promovare, pana la urma.

 9. Iulian Comanescu Reply

  Gaspar: ar fi putut fi Capatos, Madalin Ionescu sau Catalin Maruta in locul lui Daconescu, asta e categoria. Diaconescu a fost cel putin trend-setter.

  Vetanase: ar intra la talk-show.

 10. Marian Sticlaru Reply

  Nu înţeleg cum de nu obosesc oamenii care se uită la Ştirile ProTV. Turuie fata aia ca o locomotivă, nici o emoţie, nici o inflexiune, nici o secundă acordată telespectatorului să se gîndească la mesaj. Ştirile francezilor sunt o relaxare: conversaţie cu telespectatorul, introduceri necrispate, reportaje fără generice de film.

  Patru categorii sunt de divertisment acolo – emisiune de divertisment, reality show, sexiurile. Dar nu văd şi eu nominalizări pentru cea mai bună emisiune de ştiinţă, de educaţie, cel mai carismatic prezentator (nu sexi) etc.

 11. Iulian Comanescu Reply

  Marian: la început, stilul de lectură PRO părea nefiresc. Acum, lumea s-a obişnuit cu el şi celelalte televiziuni îl consideră un standard. În rest, premiile sunt în funcţie de interesul publicului. Emisiuni de ştiinţă, de pildă, nu prea există în România, dacă nu punem la socoteală “Săptămâna de vreme” de la Realitatea TV, care a luat un premiu prin Olanda. Însă şi acolo lucrurile s-au stricat, cineva a transformat-o în talk-show.

 12. Yoda Reply

  vai, dar ce fan Stirile Pro TV esti.
  dar cum nominalizezi tu Aniela daca n-ai vazut decat un singur episod? Nu zic ca nu-i bun, dar asa se fac nominalizarile?

  ”Cea mai sexy vedeta TV- ce gusturi ai

 13. r Reply

  premiile tv mania au ajuns un fel de mamaia ’98. toata lumea e prafuita, de la concurenti la membrii juriului

Post your thoughts