Premiile TV mania – câteva socoteli

A şaptea ediţie a Premiilor TV mania a fost una previzibilă, aşa cum se poate vedea şi din lista pe care am dat-o aseară. Vina nu e însă nici a revistei care le-a organizat, şi nici a cititorilor care au votat cu miile. Interesant e în primul rând cum arată topul pe televiziuni şi număr de distincţii:

Pro TV – 3 (Ştiri, Oameni obişnuiţi – “Dansez pentru tine”, Transferul anului – Măruţă)
Prima TV – 3 (Serial – “Trăsniţi în NATO”, Reality show – “Trădaţi…”, Umor – “Cronica…”)
Antena 1 – 2 (Sexy – Simona Pătruleasa şi Mircea Radu)
Realitatea TV – 1 (Talk-show – Turcescu)
TVR 1 – 1 (Comentator sportiv – Radu Naum).

Primul lucru pe care îl observăm e că nici o televiziune lansată în epoca post-Năstase nu a avut vreun câştigător. Zero pe linie, cu alte cuvinte, la Antena 3, Romantica, Kanal D, ca să nu mai vorbim de piticii fistichii din categoria Flux (mai e pe cablu?) sau Cosmos. Prima TV obţine în schimb o recunoaştere peste aşteptări, ca urmare a politicii coerente şi alternative de programe, de după achiziţia de către SBS. E drept, “Trăsniţi în NATO” pare a fi fost ales de cititorii TV mania ca “răul cel mai mic”, pe o piaţă pe care, de la “Lumini şi umbre”, nu s-a întâmplat nimic în afară de telenovele. De asta se leagă şi opţiunile de la talk-show (Turcescu evoluează în zona “1 punct” şi rămâne singura vedetă creată de Realitatea TV), dar mai ales peisajul post-atomic de la “transferul anului”, unde nominalizaţi au mai fost perdanţii totali Teo, Vacanţa Mare şi Cosmin Cernat.

Situaţia Antenei 1 este şi ea de comentat: nu a primit decât premii din categoria sexy, mai puţin importantă din punctul de vedere al producţiilor, cu “motorul Lazarov” mai puţin turat în acest an. Desigur că segmentul televiziunilor generaliste e suficient de bogat (ca venituri de publicitate) pentru ca locul doi să fie foarte profitabil, dar nu putem decât spera că anunţata asociere cu RTL va schimba lucrurile cam cum a făcut-o SBS la Prima. TVR 1 e într-o situaţie asemănătoare: la fel cum ratingurile ei se văd în top doar la meciuri, nu poate defila decât cu comentatorii acestora, ceea ce dă o percepţie de “televiziune publică de sport”, total opusă interesului public, rolului educativ şi celorlalte atribute din lege. În ultima vreme, de altfel, instituţia condusă de Alexandru Sassu şi Dana Deac a început să rămână şi fără meciurile de top.

Una peste alta, numele vedetelor create în urmă cu ani trec de la o categorie la alta, în maniera “amestecăm şoarecii în pungă”, dar idei noi sau adaptări de mare succes nu se prea găsesc, iar bugetele foarte reduse pe care se lucrează în televiziunile româneşti creează senzaţia de sărăcie în grilă. Companiile independente, care ar putea crea valoare şi competiţie, sunt rar solicitate, după ce au fost curăţate din TVR, la plecarea lui Tudor Giurgiu. Am mai spus-o şi altă dată, publicul plânge şi suferă (nu doar la emisiunile de profil), iar ownerii îşi numără liniştiţi găleţile de bani din publicitate. Situaţia se va schimba, posibil, peste doi sau trei ani, fiindcă multele posturi lansate vor începe să concureze într-un fel sau altul pentru rating. Dar, deocamdată, ele iau din punctele televiziunilor mari, ceea ce înseamnă că GRP-urile trec dintr-un buzunar într-altul, la marii proprietari de media. În 2008, foarte probabil, putem lăsa telecomanda să doarmă pe televizor.

Premiile pe categorii:
1. Stiri – Stirile Pro TV
2. Talk-show – Turcescu
3. Oameni obisnuiti – Dansez pentru tine
4. Seriale – Trasniti in Nato
5. Umor – Cronica carcotasilor
6. Comentator sportiv – Radu Naum
7. Reality Show – Tradati in dragoste
8. Transferul anului – Catalin Maruta
9. Star sexy (m) Mircea Radu
10. Star sexy (f) Simona Patruleasa

 1. duca Reply

  premiile au fost corect acordate.PROTV ramane cel mai urmarit post Acolo toate emisiunile sant interesante si bine concepute.

 2. meplusmyself Reply

  @duca
  Corect acordate, de acord. Insa de catre cititorii TV Mania, nu uita 😉 PRO cel mai urmarit post, de acord. Insa generalizarea “toate emisiunile sunt interesante si bine concepute” este exagerata totusi.

 3. alex Reply

  De ce se mai tin premiile astea ? Se stie “cine trebuie” sa castige ! Mai bine nu s-ar mai tine..ca doar asa sa se premieze intre ei ….e de ras !!!
  Aceiasi oameni castiga de ani de zile.pot sa spun deja de acum ca si la anu castiga tot astia.. deja e penibila situatia si a dracu de previzibila !!!!
  Daca Trasniti in Nato e cel mai bun serial – ( Dumnezeule Mare, ma intreb ce fel de cititori are revista asta si cat de relevant poate sa fie topul asta cu asa cititori ???) de ce oare nu reiese si din audiente..la fel se poate spune si de Cronica carcotasilor..( care asa cum a scazut pe radio..la fel e si pe tv)..
  … Stirile Prostv la fel..daca alea sunt cele mai bune ( pline de manelisti, crime si Becali) atunci alea de la Antena 3 si Realitatea cum sunt ?
  Tare as vrea sa stiu ce public citeste aceasta revista ( care-i targetu)… varsta….profesia..

 4. maria Reply

  Stimati domni si doamne,

  jurnalul tvr, asa cum il vad eu in ultimele zile, este din ce in ce mai interesant. Are subiecte tari, de interes general si e mai solid constriut. Imi place! Ma uit cu placere. Domnul Mihai Constantin e cam neatent, dar are farmecul lui. Imi pare rau ca Sasu a distrus stirile diminetii, unde era un alt domn foarte bun , Cristi. Dar viata romanilor e plina de comunisti. Asta e! Pacat de ziare. “Totul e sa vrei sa citesti”, mi-a ramas in minte. Jurnalul TVR trebuie sa primeasa un premiu. Restul, nu!

  Maria

 5. someone Reply

  Sigur, duca, iar cei care-i aleg sant ânţelepţi ca nimeni alţii.

  Una peste alta, Iulian, mă mir că n-a luat OTV nimic. A fost revelaţia toamnei… în preferinţele publicului.

  Cât despre Prima – şi mie mi se pare că e în creştere uşoară, dar încăpăţânată. Nu rup gura târgului, dar nici nu mai alunecă-n jos şi-n sus, ca acum câţiva ani.

  La A1, situaţia ar trebui să fie mai preocupantă, mi se pare că acolo au rămas doar zidurile Constantinopolelui, care n-au mai fost suficiente, doar ele, pentru a descuraja atacurile, la un moment dat.

 6. Razvan Reply

  Eram mare fan al premiilor in anii trecuti. Votam si pe sms, doar sa stiu ca e si parerea mea importanta. Anul asta, desi am cumparat revista, nu am votat niciodata. Stiam ca tot Stirile Pro TV, Cronica Carcotasilor, Dansez pentru tine, Mircea Radu or sa castige. In schimb, nu inteleg nici eu cum naiba se poate ca Tradati in dragoste sa fie cel mai bun reality-show in conditiile in care emisiunea e regizata sau cum e posibil ca Trasniti in sau din Nato sa ia premiul pentru cel mai bun serial romanesc…
  Astept cu entuziasm editia urmatoare cand Curat Murdar o sa ia premiu pentru cel mai bun reality-show si Trasniti din Nato o sa fie declarat cel mai bun serial al tuturor timpurilor…. Cat despre stiri, zic si eu ca Pro TV sunt profesionisti, deschid jurnalele cu stiri relevante pentru noi, au stiri din sport care sunt chiar informatii despre toate sporturile si ca tot continutul lor editorial se refecta cu nevoia romanului de informare. La mai mare…

 7. cristian Reply

  Victoria Pro Tv este mult mai mare dat fiind ca fanii postului, in principiu, cumpara ghidul tv apartinand trustului. Iuliane ai uitat de B1 Tv, Favorit Tv, N24 si mai ales Taraf Tv… glumeam.

 8. patricia Reply

  tradati in dragoste cel mai bun reality – show? ma asteptam sa fie nora pentru mama 2 dar gusturile…

 9. Cornel Reply

  stirile de la pro tv sunt dea dreptul scabroase, au facut “copy-paste” de la 5 la 7, inserand o alta fatza care citeste. Ce ma inereseaza pe mine ca baba l-a batut pe moshu-sau?
  ma uitam la tvr1 cand prezenta prelipceanu. de fapt si acum este cel mai profesionist jurnal de stiri din tv-ul romanesc

 10. eftimie Reply

  Gandul ca dl. Cosmin Cernat ar fi castigat premiu gen “Transferul anului” ma socheaza. Hai Elodia!

 11. Carina Reply

  Mai nou toate ceremoniile astea sunt identice, adica acorda aceleasi premii sub alta titulatura, acelorasi personaje sub alta caciula 😛 10 pentru Romania, Cei Mai Iubiti, Premiile TV Mania… aceeasi Marie cu alta palarie…

Post your thoughts