Premiile Freex

La Zilele Presei, Agentia de Monitorizare a Presei a acordat o serie de premii care tin de libera exprimare. De citit “la misto”, fiindca pe lista se gasesc lucruri ca ziarul “Gandul”, felicitat pentru ca este primul care si-a facut publica structura actionariatului. Or se stie ca trusturile de presa straine fac asta de la venirea in Romania.
Lista:

PREMIILE FreeEx 2006

CATEGORIA PREMIANTII LIBERTATII DE EXPRIMARE
??€??Ziaristii ii poarta pica dar n-au valoarea sa”
Se acorda ziaristului Ioan Romeo Rosiianu, un taur furios care a luat in cornul legalitatii pe primarul baimarean Anghel.
Sechelaristul PNL cenzurase o emisiune, refuzase accesul la informatii de interes public si cumparase prietenia ziaristilor locali cu publicitate de 6 miliarde pe an. Dar astea nu l-au scapat de un dosar penal la DNA. Si cum taurul e un animal singuratic, amintim ca Romeo s-a aparat singur in cele 11 procese pe care le-a avut in ultimul an.

CATEGORIA PREMIANTII LIBERTATII DE EXPRIMARE
“Dincolo de Adevarul, un Gind de transparenta”
Ziarului Gindul si actionarilor sai transparenti, in speranta ca de data aceasta au venit cu bani de acasa.
Gindul este primul ziar care face publica structura actionariatului in paginile sale.

CATEGORIA PREMIANTII LIBERTATII DE EXPRIMARE
“Producatorul se intoarce”
Curajosului jurnalist Boeru, pentru ca s-a tinut Fresh in Imperiul Minunilor, folosindu-si drepturile cu succes.
Valentin Boeru, producator general de stiri la National TV a fost concediat in mai 2004, motivul fiind restructurarea postului sau. Ziaristul a demonstrat in instanta ca postul sau nu a fost restructurat, instanta obligind National TV sa-l reangajeze pe jurnalist si sa-i plateasca toate salariile din mai 2004 pina in prezent.

CATEGORIA PREMIANTII LIBERTATII DE EXPRIMARE
??€??Agresati verbal si pe partea economica”
Se acorda ziaristilor trustului ??€??INTACT”, care si-au luat-o ??€??si pe partea economica”, pentru ca au indraznit sa-l infrunte pe razboinicul Rusinii.

CATEGORIA CORIGENT
“2 ani de Realitatea in bataia Vintului”
Se acorda SOV-ului, mare colectionar de ziaristi si alte accesorii media, pentru ca a recunoscut public ca de 2 ani ii tine spatele Realitatii TV.

CATEGORIA REPETENTI
“Vorbiti linistiti, Base vegheaza pentru linistea voastra”
Se acorda presedintelui Basescu, care ne asigura linistea, siguranta si confidentialitatea convorbirilor. Deci vorbiti ce vreti, cum vreti, cit vreti, cind vreti, pentru servicii “ziaristul nu prezinta interes”.
Ha, ha, ha??€¦

CATEGORIA REPETENTI
“Firma am, ministru sunt, lege sa ma-mbogatesc imi lipseste”
Se acorda lui Adrian Iorgulescu, a carui prima initiativa ca Ministru al Culturii a fost sa modifice Legea drepturilor de autor, astfel incit veniturile organismelor de gestiune colectiva sa creasca de vreo 10 ori.
Pentru cei care nu stiu, ministrul culturii a fost inainte presedintele unui organism de gestiune colectiva – UCMR-ADA.

CATEGORIA REPETENTI
“De cite ori trebuie sa citeasca politia un ziar ca sa-I inteleaga continutul? De tot tirajul”
Se acorda premiul de lectura intensiva Politiei Tirgu Mures, pentru ca a confiscat toate exemplarele publicatiei Europai Ido pentru a se lamuri daca ungurii vor sa ne ia Ardealul.
In editia sa din 15 martie, ziarul publicase manifestul unor organizatii secuiesti, iar Politia a decis retragerea unui intreg tiraj pentru a verifica daca materialul publicat submina siguranta nationala.

CATEGORIA REPETENTI
“Vraciul vrincean, mai ortoman decit Oprisan”
Se acorda senatorului democrat Jan Vraciul, pentru ca a identificat limitele libertatii de exprimare, declarind: “Monitorul de Vrancea a fost tolerat, dar nu se poate, totusi se ating niste limite care trec de orice ingaduijnta si de bun simt si de orice. Deci nu mai este vorba de democratie, nu mai este vorba de libertate presei, este vorba de o cloaca pe care trebuie sa o asanam”.
Declaratia sa a fost o replica la articolele publicate de Monitorul de Vrancea, care acuzau membrii celor doua partied de la putere c au beneficiat de cele mai mari contracte din fonduri publice din regiune pentru renovarea scolilor afectate de inundatii.

CATEGORIA REPETENTI
“Piromanul de la ape”
Se acorda ciocoiului Regiei Apele Romane, Aurel Pana, pentru ca a vrut sa incendieze slugile din presa si sa le taie publicitatea dupa tiparirea unei anchete despre includerea Snagovului in lista zonelor care necesita investitii pentru protejarea impotriva inundatiilor.
“Vin acolo si va dau foc, ba, la toti! Baa, acum sunt alegeri in partid, si candidez si eu, ma, ce imagine imi faci tu cu materialu´ asta? Va dau bani de publicitate, sunteti slugile mele”

CATEGORIA EXMATRICULATII LIBERTATII DE EXPRIMARE
??€??Cristescule, stai jos! Miine vii cu Botos tuns!”
Se acorda procurorului stalinist Cristescu si celorlalte marionete care scormonesc ziaristii dupa scurgerile Armatei. Si uite asa, jurnalistii sunt carnea de tun a razboiului dintre securisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *