Premiile CRP

Ghicitoarea mea de ieri cu șperaclul care descuie cazinoul s-a adeverit. George Lăcătuș de la Cotidianul a câștigat Marele Premiu pentru Presă Scrisă pentru o anchetă în care l-a demolat pe directorul Loteriei. Marile Premii pentru TV și Radio au revenit Cătălinei Crețu (RRA) ;i Adei Domin (Axa TV). Bani: câte 10.000 RON.

Premii “normale”:
Știre de agenție: Ovidiu Vanghele – Mediafax (juriul: Vanda Condurache – TVR Iași, Horia Ghibuțiu – Compact);
Editorial presă scrisă: Alin Buzărin – Gazeta Sporturilor (juriul: Răzvan Ionescu – Evenimentul zilei, Robert Tătăruș – Realitatea TV);
Reportaj-anchetă presă scrisă: Viorel Ilișoi – Cotidianul (juriul: Ion Cristoiu și Cristian Hostiuc);
Caricatură de presă: Cristian Mihăilescu – Gândul (juriul: Lucian Avramescu și Dorin Chioțea);
Fotografie de presă: Horia Călăceanu – Evenimentul zilei, Ediția de vest (juriul: Vadim Ghirdă, Adrian Voinea);
Emisiune de știri radio: Mihai Livadaru și Mălina Neacșu – Radio Info Pro (juriul: Cristian Dimitriu, Rodica Madoșa);
Reportaj radio: Octavian Coman – Europa FM (juriul: Tatiana Niculescu și Sorin Solomon);
Talk-show radio: Roxana Iorgulescu și Mihai Pelin – Radio România Actualități (Gabriel Butnaru și Lucian Romașcanu);
Emisiune de știri TV: Alexandru Livadaru – Pro TV (juriul: Paul Grigoriu și Mihail Mihailide);
Reportaj-anchetă TV: Luminița Doagă, Adrian Iordache, Adrian Dascălu și Alin Barbu – Media Factory pentru Realitatea TV (juriul: Mihai Tatulici și Dan Cristian Turturică);
Talk-show TV: Stelian Tănase – Realitatea TV (juriul: Radu Paraschivescu și Cristian Tabără);
Jurnalism economic: Iuliana Roibu – Business Magazin; Florin Budescu – Bilanț (juriul: Cătălin Popa și Cristina Vulpe);
Jurnalism cultural: Gheorghiță Aurelian Ion – Gândul (juriul: Cristina Modreanu și Marius Tucă);
Jurnalism sportiv: Andru Nenciu și Alexandru Enciu – Pro Sport (juriul; Toti Marinescu și Octavian Vintilă);
Jurnalism de știință: Adriana Vitan și Corina Ionuț – TVR Cluj (juriul: Constantin Diaconescu și Cristian Tudor Popescu);
Interviu: Carmen Gavrilă – Radio România Actualități.(juriul: Adelin Petrișor și Gabriel Ionescu);
Jurnalism on-line: nu s-a dat.

De remarcat un pattern: la multe secțiuni, unul din membrii juriului și câștigătorul sunt din același grup de presă, dacă nu de la aceeași publicație 🙂

Preluam în ghicitoare un buzz cum că Ion Cristoiu s-a opus anchetelor care candidau la reportaj-anchetă, fiindcă erau cu Năstase și Voiculescu. Cristoiu însuși a spus că nu a vrut să premieze anchete, pentru că erau sifonate de la Parchet. Ghici cu cine erau anchetele de la Parchet? Până la urmă, felicitări lui Viorel Ilișoi cu al său premiu pentru reportaj. Știu numele de mult, sper că a scris ceva optimist…

UPDATE: Cristi Dimitriu, redactor-șef și membru în juriu, la categoria “știri radio”, a venit pe “Media lui Comanescu” cu niște precizări pe care le preiau aici, fiindcă mi se par foarte interesante:

Iulian, am fost in juriu si pot sa iti spun ca eu unul am judecat dupa criterii jurnalistice. Nu s-a prea inghesuit lumea sa jurizeze si multi au decis f. greu. Intr-adevar la reportaj-ancheta a fost cea mai delicata problema si Cristoiu nu a selectat anchetele, iar despre asta am scris si eu. Pana la urma, cineva din juriu l-a propus la Marele Premiu, unde a fost votat. Ca se poate interpreta ca anchetele despre Loterie au facut parte din fostul razboi Vantu-Voiculescu, atunci cand SOV era pe bune cu Base, asta e altceva. Culmea e ca chiar castigatorul a recunoscut pe scena ca ideea i-a venit lui Liviu Avram, dar a sustinut ca nu au fost sifonate de la Parchet. Ar fi fost culmea libertatii presei ca Ion Cristoiu sa aleaga anchetele alea si sa afle Voiculescu. Ha! Ha! Ha!
La anu’ sa veniti mai multi in juriu si cand primiti materialele chiar sa le jurizati, nu sa va dati loviti si cu telefoanele inchise.
In rest sa stii ca parca a fost altceva anul asta la Premiile CRP si la anu’ poate sa fie si mai bine.

12 thoughts on “Premiile CRP”

 1. http://www.pulitzer.org/cgi-bin/year.pl?year=2007&FormsButton1=Show+Winners

  am vazut ca acolo la unele categorii sunt aratate si lucrarile care au castigat, la fiecare categorie daca intri la sectiunea works. Din pacate, unele nu sunt listate, spre exemplu editorialul din New York Times despre cei care au ajutat la operatiunile de la Turnurile Gemene si care au probleme grave de sanatate sau au decedat deja. Dra cred ca vor fi postate in curand si cele care lipsesc

 2. @Iulian, ai omis si sa spui ca “speraclul de la loterie” a luat marele premiu, nu ala de la ancheta reportaj (pe care l-a luat Ilisoi, care nu e-n trust nici cu Cristoiu, nici cu Hostiuc) 🙂
  Daca tot scoti mai sus ce e mai jos, ar fi fair (parerea mea pr proprietatea ta) s-o faci la fel si cu urmatoarea informatie: Ciutacu n-a fost in nici un juriu:)

 3. Iulian, am fost in juriu si pot sa iti spun ca eu unul am judecat dupa criterii jurnalistice. Nu s-a prea inghesuit lumea sa jurizeze si multi au decis f. greu. Intr-adevar la reportaj-ancheta a fost cea mai delicata problema si Cristoiu nu a selectat anchetele, iar despre asta am scris si eu. Pana la urma, cineva din juriu l-a propus la Marele Premiu, unde a fost votat. Ca se poate interpreta ca anchetele despre Loterie au facut parte din fostul razboi Vantu-Voiculescu, atunci cand SOV era pe bune cu Base, asta e altceva. Culmea e ca chiar castigatorul a recunoscut pe scena ca ideea i-a venit lui Liviu Avram, dar a sustinut ca nu au fost sifonate de la Parchet. Ar fi fost culmea libertatii presei ca Ion Cristoiu sa aleaga anchetele alea si sa afle Voiculescu. Ha! Ha! Ha!
  La anu’ sa veniti mai multi in juriu si cand primiti materialele chiar sa le jurizati, nu sa va dati loviti si cu telefoanele inchise.
  In rest sa stii ca parca a fost altceva anul asta la Premiile CRP si la anu’ poate sa fie si mai bine.

 4. Domnu’ Lovinpress: te rog frumos, nu mai fă reclamă de-asta, că e off-topic și spam și ce mai vrei tu. Deduc că ești mai nou pe bloguri, așa că e scuzabil – ocazie cu care îți doresc și succes.

 5. @Iulian, nu mi-e rusine de o “calitate” pe care n-am avut-o niciodata. Nu am fost solicitat (si nici nu as avea cum) sa fac parte din juriul unui concurs organizat de o structura din care nu fac parte si in care nu cred.

 6. nedumeriri cu privire la premiile CRP:
  -struto-camila duios botezata “reportaj-acheta”
  – la categoria “jurnalism de stiinta” or fi intrand si articolele despre mediu, turism, educatie/invatamant?
  -de ce nu se publica pe site-ul crp, in momentul in care se da startul pentru inscrierea in concurs, componenta juriului la fiecare categorie in parte?
  -de ce nu sunt accesibile pe site-ul crp materialele celor nominalizati/premiati? (la presa scrisa, toata lumea a fost obligata sa-si scaneze si sa-si puna articolele pe CD)
  in rest, numai de bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *