Poveşti nemuritoare din lumea trendy, juicy, glossy şi glamour a business-ului românesc

O chestie pe care am auzit-o dinspre Carat/Aegis, agenţia de media, şi v-o spun aşa cum am auzit-o, drept dovadă de lucrurile care se pot întâmpla în frumoasa noastră patrie. Carat a avut nişte probleme cu un furnizor care a acţionat-o în instaţă cu dedicaţia “insolvenţă”. Problema cu furnizorul s-a rezolvat destul de repede şi Carat a primit la mână un agreement în care acesta afirma că nu există datorii către el, agreement care, desigur trebuia să ajungă în instanţă. Între timp, justiţia a intrat însă în grevă şi Carat a rămas în insolvenţă, deşi altfel operează normal.

Din câte-am aflat, Carat a trebuit să trimită o scrisoare partenerilor ca să explice acest lucru.

N-am când să fac research pe tema asta, dar dacă lucrurile sunt aşa, stai şi te gândeşti de ce depinde un business de milioane la noi. “Avem di tăte”: firme pe butuci din cauză că beneficiarii n-au plătit facturile, dar TVA-ul a ajuns la scadenţă, companii-malac care trimit la baie micii furnizori de mături, neoane sau detergent în loc să le plătească pentru că ştiu foarte bine că SRL-urile de astfel de dimensiuni, recent procopsite cu impozit forfetar de măreţul guvern Boc, n-au mijloacele şi expertiza să reacţioneze, că se pricep la vândut detergent, spre deosebire de alţii, şi aşa mai departe.

Vorbeam acum câteva săptămâni cu un amic din managementul unui mare grup media internaţional şi îmi zicea că prima lor grijă a fost să amâne plăţile la un gigant al conţinutului, cu nume celebru, pentru ca să fie la zi cu facturile furnizorilor mici. Şi-au dat seama că pe criză una din priorităţi e să-şi ţină în viaţă colaboratorii de dimensiuni reduse, care depind de ei financiar şi de care depind la rândul lor într-o reţea destul de complicată.

Partea proastă e nu numai că la noi e pe dos. Ci că lucrurile nu se rezolvă decât dacă începi să te răsteşti, aduci vorba de termeni contractuali etc.

 1. Dan Brenicoff Reply

  Iuliane, la voi in Romania mai e valabil bancul ala cu ultimul stinge lumina? ca dupa justitie, politie, consulate, mai ramane sa intre in greva si presedentia si liderii sindicali. chiar cum ar fii sa intre in greva liderul de sindicat si sa spuna “no baieti astazi nu facem greva ca suntem in greva!”. nasol ca se intimpla lucruri din astea si dupa aia ne miram de ce companiile mari ne ocolesc. nashpa!

 2. Iulian Comanescu Reply

  Dan: să ştii că până la urmă merge treaba şi în Ro. Chiar dacă am vreo două facturi neonorate, stau bine cu cashul şi aşa mai departe.

  Toată problema, atunci când intri în toată şerpăria asta, e să nu te dedulceşti la aceleaşi porcării şi nici să nu te umpli de draci 24/7. Eu cred că se poate, altfel nu o porneam pe cont propriu acum trei ani şi; până acum s-a putut.

 3. vetanase Reply

  Din pacate la noi -chiar si in conditii normale -adica fara greva din justitie ,
  o actiune legala de recuperare dureaza enorm de mult timp + alte cheltuieli , nervi etc…
  Din pacate, aceasta lentoare procedurala a generalizat asa zisa modalitate de “rezolvare amialbila” care ,practic ,inseamna – de cele mai multe ori- caciuleala pe banii tai …
  Si astfel s-au alterat destul de adanc relatiile financiare firesti care ar trebui sa existe intre firme…

Post your thoughts