Plecările de vineri, răspunsul la şaradă

Uite că pot să dau răspunsul la şarada de deunăzi, mai repede decât mă aşteptam. E vorba de “Adevărul” şi situaţia e cam aşa:

1. Val Vâlcu, senior editor, destinaţia “Gardianul”, unde va avea o funcţie de conducere. UPDATE: Redactor-şef?
2. Cristian Lipan, art director, care a câştigat premiu cu layout-ul aflat pe piaţă al “Adevărului”, layout care se va schimba, destinaţie incertă, poate Grupul Realitatea-Caţavencu.
3-4. Andrei Bădin şi Petre Răchită, şef şi reporter investigaţii, spre Antena 1. În locul lui Andrei Bădin rămâne Gabriel Burlacu.
5. Marketing, corespondenţi-Bucureşti, nu ştiu exact.

Există şi oameni care au fost disponibilizaţi de noua conducere, Corneţeanu-Halpert, mai ales pe la punctul 5. Însă punctele 1-4 reprezintă plecări din proprie iniţiativă.

Surse din redacţie spun că situaţia e oarecum tensionată. Interesant e că ipoteza unui pact de neagresiune în privinţa oamenilor, între Vîntu, Patriciu şi Voiculescu pică, în sensul că amândoi iau de la Patriciu. De fapt, o să fim din ce în ce mai preocupaţi de diferenţele de stil ale celor trei în viitorul apropiat, la fel cum Sârbu nu mai pare azi un afacerist dubios, afiliat la PSD, ci un patron respectabil de media. Contrast-avantajat, cum spune o prietenă care făcea drumuri la psihanalist…

P.S.: M-am întâlnit cu Răzvan Corneţeanu la “Dilema”, festivitatea de 14 ani de revistă, şi mi-a zis că scriu bârfe despre ei pe blog. Eu am zis că le spun informaţii. El a zis că le spune altfel. Eu revin, cu o promisiune publică: înainte de sfârşitul lui 2008, o să vedeţi aici un interviu cu Răzvan 🙂

 1. Alexandru Raducanu Reply

  Plecarea lui Val Valcu, daca se confirma, era previzibila. Nu poti amesteca uleiul cu apa. Toti cei care au plecat, si Aurelian Amuraritei, si Razvan Mitroi, si Corina Dragotescu, si Val Valcu, in opinia mea erau oameni cu alt stil fata de noua conducere.

  E foarte interesant sa analizam ce a cumparat de fapt Patriciu, daca tragem o linie. Fiindca in servicii cu informatia, valoarea adaugata e data in primul rand de oameni, si toti oamenii cheie au fost, intr-un fel sau altul, facuti sa plece. A cumparat un brand? O retea de distributie? Putea sa faca un brand de la zero, si sa-l pozitioneze corect. Ce are brand-ul Adevarul cu noua pozitionare si noile valori pe care le “transpira” noua echipa? Absolut nimic. Asadar, nu prea se poate pune problema ca ar fi cumparat un brand, cat mai degraba un nume cu notorietate. Dupa un timp, or sa isi dea si ei seama ca ii incurca, si atunci or sa faca al doilea rebranding, dupa cel al lui Averea. Inca niste bani aruncati.

 2. Alex Reply

  Lipan a castigat mai multe premii cu Adevarul dar si noul layout ce va aparea tot el l-a creat, inainte de a pleca de la ei.

 3. coco Reply

  Vad ca exista destule speculatii, mai ales in ceea ce priveste plecarea lui Val Vilcu de la Adevarul, dar majoritatea sunt pe afara. Hai sa clarificam putin treaba: Valcu a fost adus la Gardianul de catre Dan Bucura, fostul sef de la sectia Investigatii a Adevarului. Acesta plecase de la Adevarul la sfarsitul anului trecut si, evident, nu a stat degeaba. In zilele/lunile urmatoare sunt de asteptat noi racolari de la Adevarul, tot pe baza afinitatilor din vechea echipa. Este foarte simplu. Un motiv in plus al plecarilor este si tabloidizarea Adevarului, de catre noii sai conducatori

 4. cristina Reply

  ma abtin cat pot sa comentez valoarea ca jurnalisti a lui Mitroi sau a Corinei Dragotescu. Ziarist inseamna mai mult decat a sta in fund si a latra subtire sau gros cand la Basescu..cand la Tariceanu, in functie de cum ordona “oamenii” din umbra si spaga. Ca au plecat fugind ca potarnichile, care incotro, sa ciugule firimiturile cazute de la altii, era de asteptat. Vad ca unii ii lauda ca au facut un Adevar nemaipomenit. Aiurea, sunteti naivi!. Adevarul a fost tinut in spinare de redactorii, fotoreporterii si reporterii pe care ii “munceau” pana noaptea tarziu. Sunteti si voi ziaristi, stiti bine cum isi trag foloasele sefii dupa voi! Nu? Voi veniti cu un subiect, il faceti, poate luati si un premiu de presa, iar sefu se scarpina in ureche cu pixu’ si zice: “ati vazut? a fost ideea mea! daca nu-l trimiteam eu pe X acolo, mai iesea un asemenea reportaj? Mai lua el premiu?” cam asa e si cu profesionalismul lui Valcu, Dragotescu, Chelemen si Mitroi…parerea mea!

Post your thoughts