Pierre Barbu la Adevărul

Petre Barbu pleacă de la “Capital” la “Adevărul”. Pentru cei care nu ştiu, ştirea e importantă fiindcă Pierre este omul care a inventat presa de media în România, la sfârşitul anilor ’90, ca pagină de sine stătătoare în “Capital”. Tonul şi tematica lui Pierre de atunci seamănă cu ceea ce face Petrişor Obae, colaboratorul de la “Capital” al lui Pierre, la “Evenimentul zilei” şi cu ce fac eu aici.

Mai e ceva de spus: în ultima vreme, Pierre trecuse de pe media pe o poziţie de top la “Capital”. Era ultimul rămas din “garnitura de aur” a revistei, sfârşitul anilor ’90, cu excepţia lui Ionuţ Popescu, care a revenit ca director editorial, după ce a fost ministru şi multe altele.

Articole din Capital, de Petre Barbu.

 1. iann Reply

  vulpoi batran, super stire iar. adevarul holding se pregateste sa dea drumul saptamanalului economic?

 2. Iulian Comanescu Reply

  Mersi de calificativ – nu ştiu dacă e “superştire”, dar e mai important decât se vede cu ochiul liber. La chestia ailaltă nu ştiu să-ţi zic nimic.

 3. MatRE Reply

  Din BLAZARE oare DUELISTUL este ULTIMA TRESARIRE A crucisatorului, pardon – SUBMARINULUI ?
  TATAL NOSTRU CARE ESTI IN hidrocarbura
  BINECUVANTEAZA Adevarul
  Cu ULTIMUL PURTATOR AL TRICOULUI PORTOCALIU FARA NUMAR DE CONCURS
  Sa vina aici, IN STANGA TATALUI!

  Succes Petre, m-as bucura sa aflu ca stirea nu-i reala (cu toate ca de cele mai multe ori Fidelitatea devine sinonima cu Stagnarea). Numai Bine!

 4. Hagi al finantelor Reply

  Stiti cum sunteti domniile voastre? Ca fotbalistii romani. Nu-i baga nimeni in seama din strainatate, pentru ca n-au valoare, dar in schimb fac clasamente intre ei, se transfera pe bani grei de la o echipa de judet la alta. E adevarat, exista si un clasament al nulitatilor si trebuie ocupat si acesta. Nu e nici o filosofie sa colportezi toata ziua stiri de mana a patra, cu aerul ca faci vreo minune, dacat ca mananci o paine degeaba.
  Vedeti vreo revista economica capabila sa surprinda fenomenul economic romanesc? Hai sa fim seriosi! Uitati-va ce jaf sunt MONEY-urile lui Vantu, ce varza comerciala e Capitalul lui Ringier sau cata intriga si iubire emana Saptamana lui madam Firea. Trageti vreo concluzie despre economia romaneasca dupa ce v-ati bagat nasul prin ele?

 5. Florin Dumitrescu Reply

  pierre este un reper si pt. presa economica.
  pe partea de marketing si publicitate, unde azi e inflatie de publicatii (majoritatea cu functie encomiastica, PR-istica) si comentatori (majoritatea abia alfabetizati), pb a fost mereu un ziarist pursinge, investigativ si incomod.
  a refuzat compromisuri, s-a luptat pt. adevar si chiar a suferit pt. cauza dreptului la informare al cetateanului.
  ringier nu a stiut sa pastreze un om valoros si devotat, care a facut istorie in locul ala.

 6. Rares Reply

  Multa bafta pentru Pierre, oriunde s-ar duce! Poate isi aduce aminte si cine ii mai dadea sugestii de subiecte pentru pagina de media pe vremea aia..:-)

 7. Iulian Comanescu Reply

  MaTRE: Ştirea e cam reală, îmi pare rău să te întristez. Sincer. Dar nu mă împiedică nimeni să mă bucur pentru Pierre. Cum mi-a zis mie un director de gazetă pe vremuri: “Nu există creştere fără despărţire. Îţi urez să creşti cât mai mult!”

  Eh, vremuri, Nicolae Cristache, ce-o fi făcând acum…

  Hagi al finanţelor: să ştii că şi eu îmi cumpăr The Economist. Totuşi, nu pot să-mi consider toţi colegii nulităţi. Nu eşti puţin cam sever, ca să nu zic jignitor? Oricum, nu Petre Barbu e responsabil de calitatea proastă a publicaţiilor economice din România. Meritul lui e de a fi lansat o nişă de conţinut pe care, iată, noi ne luptăm astăzi. Înainte de Pierre Barbu, ziarist de media voia să spună că scrii reţete de Teo Trandafir sau vorbeşti cu Andreea Esca despre copii. Nu am nimic cu cei care fac asta, şi eu am făcut-o la vremea mea, dar mă simt mai bine uitându-mă la new media, cifre şi alte chestii.

  A, şi apropo de ziariştii străini: am lucrat cu 15-20 în viaţa mea şi nu era vorba de pakistanezi, ci de nemţi, austrieci, elveţieni, polonezi. Unii sunt mai buni, alţii mai răi decât ai noştri. Cred însă că în ţările cu tradiţie a presei există două lucruri: publishing mai puternic decât la noi şi un public care să citească şi lucruri mai elitiste. Cele două se înlănţuiesc.

  Sunt de acord cu o carenţă de oameni, dar la nivelul juniorilor.

  Dacă ar fi loc de fineţuri de conţinut prin presa tipărită, ne-aţi mai vedea pe noi, bătrânii, pe-aici, pe bloguri?

 8. lio Reply

  pentru ca un jurnalist sa fie respectat , dincolo de talent, trebuie sa faca un numar fffff mic de compromisuri . petre barbu face parte din stirpea rara a jurnalistilor care au facut fffff putine compromisuri. va avea acelasi verb si aceiasi cititori si daca va scrie la gazeta de perete. de ce ? pt ca omul nostru e bun. sunt sigur ca trecerea la Adevarul nu-l va schimba deloc . ma grabesc sa-i urez bafta dramaturgului inca ne(re)cunoscut petre barbu.

Post your thoughts