Pentru oldtimeri: se închide Geocities – o poveste cu mărire şi decădere, în care nu contează traficul

www.GeoCities.com/TelevisionCity/7568. Asta e adresa primului site de Web pe care l-am creat, prin martie 1997, în HTML 3.2. La vremea respectivă, nu râdeţi, arăta cam aşa:

Zilele trecute, uitându-mă prin mail-ul de Yahoo, ca să văd dacă vreun zăpăcit nu mi-a trimis vreun mesaj interesant în adresa pe care n-o folosesc, am dat peste un anunţ al Yahoo din iunie, care spune că din 26 octombrie Geocities se închide. Pare o chestiune de nostalgie personală, de ce vă spun asta? Pentru că istoria Geocities e destul de relevantă despre felul cum vin şi pleacă diferite fad-uri de internet.

Wikipedia ne dă câteva date utile. GeoCities a fost fondat pe la sfârşitul lui 1994 sub numele de Beverly Hills Internet (BHI) de David Bohnett şi John Rezner, ca serviciu de free hosting. Cei doi au încercat – şi au reuşit – să pună pe net o comunitate de comunităţi virtuale, organizată după criteriul geografic, pe “străzi” şi “oraşe”, de forma GeoCities.com/Hollywood, GeoCities.com/SiliconValley sau GeoCities.com/Tokyo. Cred că şi alţii au fost atraşi, la fel ca mine, de serviciul gratuit, fără reclame şi de faptul că puteau scrie paginile direct în HTML (2.0, apoi 3.2) într-un editor dedicat. Ştiu că făceam paginile alea pe un 486 sau Pentium I virusat, în Explorer 3, ceva de neimaginat (download aici pentru masochişti). La un moment dat GeoCities a dat şi acces pe FTP şi spaţiul oferit era, dacă nu mă înşel, de 50 MB. Destul de mult pentru ca să-ţi pui cam ceea ce te roade, la un moment dat, înainte de anul 2000, l-am folosit şi în chip de cont de ftp 🙂

Dar, mă rog, destul cu amintirile, înapoi la povestea de business: la linkul Wikipedia de mai sus aflăm că GeoCities s-a răspândit rapid şi prin 1997-1998, introducea reclame şi un watermark în pagini, lucruri destul de nepopulare pentru utilizatori. În iunie 1997, era totuşi al cincilea cel mai vizitat site din lume şi avea peste un milion de homesteaderi (membri ai comunităţii, posesori de mini-site-uri personale). A urmat un IPO (listare iniţială la bursă), iar preţul acţiunii s-a dus rapid de la 17 dolari peste 100. Era înainte de Dot com bubble şi în 1999, pe când Geocities era al treilea cel mai vizitat site din lume, după AOL şi Yahoo, acesta din urmă a cumpărat Geocities cu nu mai puţin de 3,57 miliarde de dolari, sumă mai mare decât cele 580 de milioane date de Rupert Muroch pe MySpace sau cele 1,6 miliarde cheltuite de Google pe YouTube. Geocities.Yahoo.com a aliasat vechile adrese de comunităţi (www.GeoCities.com/TelevisionCity/7568 = www.GeoCities.com/icomanescu şi a luat o serie de alte măsuri. Nu mai exista acces pe ftp decât pentru conturile cu plată, iar spaţiul oferit devenise precar de mic. Hostingul pe domeniu propriu devenea tot mai popular şi mai ieftin, aşa încât panta descendentă s-a accentuat: martie 2006 – 18,9 milioane de unici, martie 2008 – 15,1 milioane de unici, martie 2009 – 11,5 milioane de unici, conform Comscore.

Decizia de închidere a survenit în martie 2009. Are vreo legătură cu alianţa Yahoo-Microsoft? N-am studiat lucrurile în detaliu, dar nu ştiu ca Microsoft să aibă vreun serviciu asemănător cu Geocities. De fapt, acesta nu mai seamănă cu nimic, fiindcă criteriul vag geografic şi site-urile personale scrise în plain HTML nu se mai poartă de vreo 10 ani. Totuşi, în iunie 2009 acelaşi Comscore înregistra 154 de milioane de vizitatori pe site-urile Yahoo, plasat al doilea după Google (157 de milioane) şi înaintea Microsoft (127,4 milioane). Oricum s-ar aduna vizitatorii Microsoft cu cei ai Yahoo (suma nu e aritmetică, din motive de unici duplicaţi, precum ştim), noua alianţă e plasată mult în faţa Google ca număr total de unici, deci leadershipul este asigurat.

Întrebarea e ce-ar putea face Yahoo cu cele vreo 10-11 milioane de vizitatori Geocities – sau, dimpotrivă, de ce nu poate face nimic. O socoteală din nou aritmetică spune că e vorba de 6-7 la sută din numărul de vizitatori ai site-urilor Yahoo. Pare o decizie destul de curajoasă, dar ar putea fi vorba de faptul că mulţi din aceşti vizitatori sunt duplicaţi şi pe alte site-uri Yahoo, că vizitele sunt “întâmplătoare” şi aşa mai departe. Decizia de închidere a Geocities survine după cea referitoare la Yahoo! 360, deci pare destul de clar că ownerul a decis să îşi facă un pic de curăţenie în portofoliu. Din toată povestea se dovedeşte destul de clar că traficul, pur şi simplu, nu mai reprezintă o valoare de business; targetarea şi identitatea clară a unei operaţiuni new media sunt probabil o marfă cu mai multă căutare.

Şi-o fi scos Yahoo cele 3,57 miliarde cheltuite în 1999 pe Geocities? Nu am găsit un răspuns la întrebarea asta. Ce părere aveţi?

 1. mihnea Reply

  snif.. am incercat geocities, dupa care m-am mutat pe angelfire.. eheeeeei.. si site-ul tau era foarte okay, al meu avea gif-uri cu flacari 😀

 2. Codrin Scutaru Reply

  Mie chiar imi pare rau. Ma duceam la internet la noi la liceu la laborator si gaseam tot ce vroiam pe geocities, despre toti actorii din filmele de duzina pe care le vedeam pe atunci. Chiar e trist ca a trecut timpul in felul asta dar asta e. Pentru mine, geocities inseamna ca au trecut 15 ani din viata!

 3. Vlad Reply

  Hmmm old timer ma pot considera si eu cu toate ca sunt shiftat cu cativa ani mai tarziu: eu am inceput prin ’98 – ’99 ceea ce povestesti tu. Cred ca mai am pe acasa varianta HTML pe care o tot modificam/uploadam pe geocities.

  Inchiderea geocities cred ca e legata mai degraba de reorganizare. Din cate vad eu Yahoo incearca sa puna foarte mult accent pe profiles.yahoo.com si de asta isi inchide din serviciile conexe (de ex si 360.yahoo.com a fost inchis) pentru a le comasa pe profiles. Aici ar trebui sa iti poti descrie profilul, tine un blog (care a luat locul site-urilor personale) si de asemenea te poti conecta cu amicii si celelalte contacte din adress book.

 4. maran emil Reply

  Totusi google a preluat idea si a iesit cu o oferta asemanatoare care prima data sa numit pages.google.com iar acum a devenit https://sites.google.com/. Si eu imi aduc aminte cu nostalgie de primele pagini publicate pe geocities, create cu Netscape Composer 🙂 prin anii 1998-2000.

 5. Alter Ego Blog Reply

  Povestea este destul de veche… nu e primul si nici ultimul care se inchide pentru ca nu poate fi facut profitabil nicicum..

 6. Green Reply

  Si eu mi-am pus primul site tot pe Geocities. Prima data, am intrat impreuna cu o prietena informaticiana, caci eu nu stiam cu ce se mananca upload-ul. Eram foarte mandru cand citeam statisticile si vedeam ca am vizitatori. Acum, folosesc template-uri, dar atunci scriam eu codul, foloseam fonturi albe pe pagini violet si eram fericit.

  Asta-vara, cand am citit ca se inchide Geocities, m-a durut inima. S-a dus unul dintre veteranii internetului…E un eveniment comparabil cu moartea lui Michael Jackson.

Post your thoughts