Pentru oldtimeri: se închide Geocities – o poveste cu mărire și decădere, în care nu contează traficul

www.GeoCities.com/TelevisionCity/7568. Asta e adresa primului site de Web pe care l-am creat, prin martie 1997, în HTML 3.2. La vremea respectivă, nu râdeți, arăta cam așa:

Zilele trecute, uitându-mă prin mail-ul de Yahoo, ca să văd dacă vreun zăpăcit nu mi-a trimis vreun mesaj interesant în adresa pe care n-o folosesc, am dat peste un anunț al Yahoo din iunie, care spune că din 26 octombrie Geocities se închide. Pare o chestiune de nostalgie personală, de ce vă spun asta? Pentru că istoria Geocities e destul de relevantă despre felul cum vin și pleacă diferite fad-uri de internet.

Wikipedia ne dă câteva date utile. GeoCities a fost fondat pe la sfârșitul lui 1994 sub numele de Beverly Hills Internet (BHI) de David Bohnett și John Rezner, ca serviciu de free hosting. Cei doi au încercat – și au reușit – să pună pe net o comunitate de comunități virtuale, organizată după criteriul geografic, pe “străzi” și “orașe”, de forma GeoCities.com/Hollywood, GeoCities.com/SiliconValley sau GeoCities.com/Tokyo. Cred că și alții au fost atrași, la fel ca mine, de serviciul gratuit, fără reclame și de faptul că puteau scrie paginile direct în HTML (2.0, apoi 3.2) într-un editor dedicat. Știu că făceam paginile alea pe un 486 sau Pentium I virusat, în Explorer 3, ceva de neimaginat (download aici pentru masochiști). La un moment dat GeoCities a dat și acces pe FTP și spațiul oferit era, dacă nu mă înșel, de 50 MB. Destul de mult pentru ca să-ți pui cam ceea ce te roade, la un moment dat, înainte de anul 2000, l-am folosit și în chip de cont de ftp 🙂

Dar, mă rog, destul cu amintirile, înapoi la povestea de business: la linkul Wikipedia de mai sus aflăm că GeoCities s-a răspândit rapid și prin 1997-1998, introducea reclame și un watermark în pagini, lucruri destul de nepopulare pentru utilizatori. În iunie 1997, era totuși al cincilea cel mai vizitat site din lume și avea peste un milion de homesteaderi (membri ai comunității, posesori de mini-site-uri personale). A urmat un IPO (listare inițială la bursă), iar prețul acțiunii s-a dus rapid de la 17 dolari peste 100. Era înainte de Dot com bubble și în 1999, pe când Geocities era al treilea cel mai vizitat site din lume, după AOL și Yahoo, acesta din urmă a cumpărat Geocities cu nu mai puțin de 3,57 miliarde de dolari, sumă mai mare decât cele 580 de milioane date de Rupert Muroch pe MySpace sau cele 1,6 miliarde cheltuite de Google pe YouTube. Geocities.Yahoo.com a aliasat vechile adrese de comunități (www.GeoCities.com/TelevisionCity/7568 = www.GeoCities.com/icomanescu și a luat o serie de alte măsuri. Nu mai exista acces pe ftp decât pentru conturile cu plată, iar spațiul oferit devenise precar de mic. Hostingul pe domeniu propriu devenea tot mai popular și mai ieftin, așa încât panta descendentă s-a accentuat: martie 2006 – 18,9 milioane de unici, martie 2008 – 15,1 milioane de unici, martie 2009 – 11,5 milioane de unici, conform Comscore.

Decizia de închidere a survenit în martie 2009. Are vreo legătură cu alianța Yahoo-Microsoft? N-am studiat lucrurile în detaliu, dar nu știu ca Microsoft să aibă vreun serviciu asemănător cu Geocities. De fapt, acesta nu mai seamănă cu nimic, fiindcă criteriul vag geografic și site-urile personale scrise în plain HTML nu se mai poartă de vreo 10 ani. Totuși, în iunie 2009 același Comscore înregistra 154 de milioane de vizitatori pe site-urile Yahoo, plasat al doilea după Google (157 de milioane) și înaintea Microsoft (127,4 milioane). Oricum s-ar aduna vizitatorii Microsoft cu cei ai Yahoo (suma nu e aritmetică, din motive de unici duplicați, precum știm), noua alianță e plasată mult în fața Google ca număr total de unici, deci leadershipul este asigurat.

Întrebarea e ce-ar putea face Yahoo cu cele vreo 10-11 milioane de vizitatori Geocities – sau, dimpotrivă, de ce nu poate face nimic. O socoteală din nou aritmetică spune că e vorba de 6-7 la sută din numărul de vizitatori ai site-urilor Yahoo. Pare o decizie destul de curajoasă, dar ar putea fi vorba de faptul că mulți din acești vizitatori sunt duplicați și pe alte site-uri Yahoo, că vizitele sunt “întâmplătoare” și așa mai departe. Decizia de închidere a Geocities survine după cea referitoare la Yahoo! 360, deci pare destul de clar că ownerul a decis să își facă un pic de curățenie în portofoliu. Din toată povestea se dovedește destul de clar că traficul, pur și simplu, nu mai reprezintă o valoare de business; targetarea și identitatea clară a unei operațiuni new media sunt probabil o marfă cu mai multă căutare.

Și-o fi scos Yahoo cele 3,57 miliarde cheltuite în 1999 pe Geocities? Nu am găsit un răspuns la întrebarea asta. Ce părere aveți?

7 thoughts on “Pentru oldtimeri: se închide Geocities – o poveste cu mărire și decădere, în care nu contează traficul”

  1. snif.. am incercat geocities, dupa care m-am mutat pe angelfire.. eheeeeei.. si site-ul tau era foarte okay, al meu avea gif-uri cu flacari 😀

  2. Mie chiar imi pare rau. Ma duceam la internet la noi la liceu la laborator si gaseam tot ce vroiam pe geocities, despre toti actorii din filmele de duzina pe care le vedeam pe atunci. Chiar e trist ca a trecut timpul in felul asta dar asta e. Pentru mine, geocities inseamna ca au trecut 15 ani din viata!

  3. Hmmm old timer ma pot considera si eu cu toate ca sunt shiftat cu cativa ani mai tarziu: eu am inceput prin ’98 – ’99 ceea ce povestesti tu. Cred ca mai am pe acasa varianta HTML pe care o tot modificam/uploadam pe geocities.

    Inchiderea geocities cred ca e legata mai degraba de reorganizare. Din cate vad eu Yahoo incearca sa puna foarte mult accent pe profiles.yahoo.com si de asta isi inchide din serviciile conexe (de ex si 360.yahoo.com a fost inchis) pentru a le comasa pe profiles. Aici ar trebui sa iti poti descrie profilul, tine un blog (care a luat locul site-urilor personale) si de asemenea te poti conecta cu amicii si celelalte contacte din adress book.

  4. Si eu mi-am pus primul site tot pe Geocities. Prima data, am intrat impreuna cu o prietena informaticiana, caci eu nu stiam cu ce se mananca upload-ul. Eram foarte mandru cand citeam statisticile si vedeam ca am vizitatori. Acum, folosesc template-uri, dar atunci scriam eu codul, foloseam fonturi albe pe pagini violet si eram fericit.

    Asta-vara, cand am citit ca se inchide Geocities, m-a durut inima. S-a dus unul dintre veteranii internetului…E un eveniment comparabil cu moartea lui Michael Jackson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *