Scurt pe trei, fiindcă sunt prins cu niște hârțoage:
– “Adevărul” s-a supărat pe Antena 1 pentru materialul difuzat aseară la Observator, referitor la lipsa unor drepturi, înțeleg că pentru “Enigma Otiliei”. “Adevărul” pune în legătură toată povestea cu competiția dintre “Jurnalul național”, ziar aflat în același grup cu Antena 1, și el însuși, pe chestii de inserturi cărți. Vedeți mai jos detaliile.
– iMedia lansează Eva.ro și Cinemagia.ro mobil, urmează Automarket.ro. Am căutat în comunicatul de presă adresele și nu le-am găsit, am căutat pe un telefon cu Symbian Eva și Cinemagia și apar tot site-urile www. Poate sunt nepriceput? UPDATE 3: Pe Eva.ro/mobile și Cinemagia.ro/mobile, sunt butoane de descărcat aplicațiile. Trebuie să te înregistrezi în cele două site-uri ca s-o faci. Eu nu m-am.
– Liviu Mihaiu, posibil autorul celui mai bun talk-show din ultimii ani pe TVR (“Între bine și rău” vă mai amintiți?) începe “Guvernatorul” duminică, 26, la ora 21.50. În declarația de PR, Mihaiu spune că e “un show-talk, nu un talk-show” și că “eu fac televiziune ca s-o fac de râs”.
UPDATE 1: Promo-ul lui Mihaiu
REALITATEA.NET – Liviu Mihaiu este Guvernatorul la Realitatea TV
UPDATE 2: Marius Tudosiei, marketing manager la “Jurnalul național”, comentează povestea cu “Adevărul”:
“Bruxelles, 23 apr /Agerpres/ – În fiecare an, începând din 1996, la data de
23 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor,
la inițiativa UNESCO.” (spunea Agerpres)Adica exact in ziua in care a aparut Enigma Otiliei. Ziua in care Adevarul s-a suparat pe noi ca trust (in special pe A1) – ca sa nu existe dubii: da, lucrez la Jurnalul.
Nu vi se pare o chestie ironica, asa, subtil ironica. Sau poate chiar mai putin subtil.
Tocmai ma uit – din nou – la hartia primita de la CopyRo in care ne asigura ca avem drepturile exclusive pe Enigma Otiliei 🙁 Bun. Avem. Si la ce ne-a ajutat?
Ce tara misto avem. Oare in alte tari se intampla la fel lucrurile?
Comunicatul Adevărul:
Adevarul Holding acuza Antena 1 de practici incorecte
Adevarul Holding a luat act, cu surprindere si indignare, de acuzatiile gratuite formulate de jurnalistii de la Antena 1 in timpul Observatorului de la ora 19.00, de miercuri, 22 aprilie 2009. In cadrul acestuia, a fost difuzat un material in care au fost emise informatii si comentarii tendentioase si nefondate, de genul: „carti furate”, „furt intelectual”, „nu detin drepturi”, „…in lipsa de mostenitori directi…doar in baza unor contracte cu societatea de gestiune colectiva”, „nu le-a platit si nu are dreptul sa le pună in valoare”.
Adevarul Holding si-a anuntat cititorii inca din luna noiembrie 2008 cu privire la aparitia pe piata a cartii „Enigma Otiliei”, dupa ce, in prealabil, a obtinut drepturile de autor pentru editarea si publicarea volumului. Adevarul Holding detine dreptul de a publica opera, bazandu-se pe legislatia aplicabila din domeniu. Grupul familiei Voiculescu a ignorat demersul Adevarul Holding, in stilul arogant si arbitrar in care si-a insusit marca „Biblioteca pentru toti” (BPT) apartinand statului roman, beneficiind de complicitatea ministrului culturii, Theodor Paleologu.
Am asistat aseara la infierarea publica facuta prin vocea prezentatorului Lucian Mandruta, in cadrul unei stiri prefabricate in laboratoarele media ale companiei familiei Voiculescu, postul TV Antena1.
Cerem Consiliului National al Audiovizualului sa se autosesizeze cu privire la folosirea posturilor de televiziune Antena 1 si Antena 3 in rezolvarea problemelor de concurenta si la transformarea unui post de televiziune intr-o instanta (cu verdicte de genul: „carti furate”, „furt intelectual”) si, de asemenea, in legatura cu reclama mascata facuta colectiei de carte a Jurnalului National in emisiuni de stiri in afara calupurilor de publicitate.
Solicitam, de asemenea, Consiliului Concurentei sa analizeze toate aspectele de concurenta neloiala referitoare la publicitatea neplatita si la cea mascata jurnalistic, facute de Antena 1 si de Antena 3 pentru colectia de carte a Jurnalului National, in conditiile in care Adevarul Holding plateste minute de publicitate la preturi de piata, inclusiv la unul dintre aceste posturi de televiziune.
Adevarul Holding va efectua toate demersurile legale, fata de aceasta situatie, in vederea sanctionarii conduitei postului de televiziune Antena 1 si a trustului Intact.
Departamentul PR Adevarul Holding
“Bruxelles, 23 apr /Agerpres/ – În fiecare an, începând din 1996, la data de
23 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor,
la inițiativa UNESCO.” (spunea Agerpres)
Adica exact in ziua in care a aparut Enigma Otiliei. Ziua in care Adevarul s-a suparat pe noi ca trust (in special pe A1) – ca sa nu existe dubii: da, lucrez la Jurnalul.
Nu vi se pare o chestie ironica, asa, subtil ironica. Sau poate chiar mai putin subtil.
Tocmai ma uit – din nou – la hartia primita de la CopyRo in care ne asigura ca avem drepturile exclusive pe Enigma Otiliei 🙁 Bun. Avem. Si la ce ne-a ajutat?
Ce tara misto avem. Oare in alte tari se intampla la fel lucrurile?
Cred ca trebuie descarcate aplicatiile de pe http://www.cinemagia.ro/mobile/ si http://www.eva.ro/mobile/
Gaboss: a, da, și văd că cere un user și o parolă. Bun. Aici se oprește usability testingul meu. Ce bine era dacă ne ziceau astea în comunicat…
Si ce treaba are copyro ? In mod normal titularii dreptului de autor asupra operei apartin mostenitorilor lui G Calinescu. (asta daca nu cumva acestea au fost cedate intre timp primei edituri sau unei alte persoane juridice) . (asta daca nu mi-a scapat mie ceva)
Am vrut sa scriu: ” titularii dreptului de autor asupra operei SUNT mostenitorii lui G Calinescu.”
@Bogdan Esti linkat la www[punct]legi-internet….. C’mon! Cum poti sa intrebi “ce treaba are COPYRO”. Ai intrebat serios sau era o ironie mult prea fina pentru nasul nostru?
Evident ca mostenitorii au drepturile. Evident ca ei pot face ce vor cu ele (sa le doneze, sa le vanda, sa le inchirieze etc). Evident ca le pot da spre “ingrijire” organismului de GESTIUNE COLECTIVA (CopyRO)
Chiar crezi ca incepea lumea sa faca referire la COPYRO in conditiile in care n-ar fi avut nici o treaba? hahaha! Poate ne crezi idioti?! Dar macar spune-ne direct ca uite, subtilitatile astea e posibil sa ne scape.
Iti doresc o viata linistita! 🙂
-am primit. cred ca au trimis tuturor:) (“cinemagistii”)
-imi pare rau ca tre’sa te laud….cum reusesti matalutza sa treci in revista (mai) tot, nu pricep. dar ma bucur, ca trecand pe aici, mai aflu si eu …din turnul meu nebun din fildesh:)
multumesc si spor!
Amorena: mersi de laude. Dacă toate erau la locul lor, aș fi făcut un interviu cu Mihaiu despre talk-show, aș fi vorbit cu Jurnalul/Antena despre comunicatul Adevărul (înainte să dau, altfel mă bucur că a intrat Tudosiei aici și avem un punct de vedere de partea cealaltă), aș fi mers mai în profunzime pe cinemagia/eva, cu un review. Primele două sunt subiecte ok și pentru un ziar, cred. Cum ăsta nu-i decât un blog însă…
mie de guvernatorul tv mihaiu mi se face frica. daca o sa fie inca o emisiune de bascalie, nu pricep ce aduce nou – cum spuneai tu, iulian, mihaiu a facut o treaba grozava cu “intre bine si rau” la tvr. si avea o credibilitate unica pentru felia asta. pacat ca nu incearca o treaba serioasa – astea’s rare, nu mishteaux-ul.
salut,
mihaiu a facut o treaba excelenta cu “intre bine si rau”, pacat ca nu incearca ceva serios in continuare, ca de mistocareala e plina romania. si rating ca otvul tot nu va face
Gogu: E un promo. Probabil că în studio o să facă ce-a făcut.
atat Adevarul cat si Jurnalul si oricine in tara asta poate edita Enigma Otiliei fara a datora drepturi nimanui. Copyro a incasat abuziv bani de la Jurnalul, opera este in patrimoniul universal.
Concret:
Calinescu moare in 1965.
Legea in vigoare Decretul 321/1965 spune clar la art.6. “drepturile se transmit prin mostenire sotului si ascendentilor autorului, pe timpul vietii fiecaruia”
Art.8 “la expirarea termenelor prevazute la art 6, dreptul patrimonial de autor se stinge”
Practic drepturile au trecut la sotia sa care moare in 1993 astfel incat din 1993 drepturile trec in patrimoniul universal.
in 1996 apare legea 8/1996 si care afirma ca “drepturile patrimoniale dureaza tot timpul vietii autorului iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire pe o perioada de 70 de ani”
Legea este modificata prin legea nr 285/2004 la art 3 unde se spune foarte clar “durata drepturilor patrimoniale asupra operelor create inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi si pentru care NU au expirat termenele de protectie calculate conform procedurilor legislatiei anterioare se prelungeste pana la termenul de protectie prevazut in prezenta lege”
Practic din 2004 se anuleaza prevederea din 1996 prin care la moartea sotiei drepturile ar fi trecut la Copyro.
DIN 2004 opera lui Calinescu ESTE LIBERA DE ORICE DREPTURI.
Atat Jurnalul cat si Adevarul au editat legal aceasta carte, doar ca Jurnaul a platit inutil drepturi la Copyro (care au incasat abuziv acesti bani).
Jurnalul acuza ca nu este etica devansarea cartii de catre Adevarul… insa uita ca Adevarul a anuntat Enigma Otiliei in noiembrie in timp ce ei au anuntat-o in aprilie abia.
legea din 1996 nu este aplicabila deoarece a fost modificata in 2004:
” Solutia la care s-a oprit legiuitorul roman din 1996 este gresita si nu poate fi decat consecinta omiterii involuntare a cuvantului “nu” din text.”
Viorel Ros, Dragos Bogdan, Octavia Spineanu – Matei, “Dreptul de autor si drepturile conexe – Tratat”, Editura All-Beck, Bucuresti, 2005, p. 296.
Pamantul catre Tudosie !!!
Cum e cu drepturile ptr “Enigma Otiliei”? Ti-a aratat Copyro vreo hartie, vreun document, ceva ??? Ai ramas tot suparat ? Apropo – cat le-ati dat la Copyro ? Ca sa stii cati bani le ceri inapoi….
Lasa ca puneti voi ceva original la cale (poate de data asta…)!
Adi M: rugăminte – mai ușor cu insinuările acelea cu banii. Nu prea au loc aici.
Am scris un comentariu acum citeva zile, dar nu mi-a aparut in care explicam mai pe larg intrebarea mea … (ma indoiesc ca m-a cenzurat Iulian pentru ca toti termenii folositi erau ok) .
Dar cred ca comentariul lui MO e ok, desi as mai aduce 2 factori suplimenatare – implicatia semnarii Conventiei de la Berna care cere o durata minma de protectia de viata autorului +50 de ani dupa si legea aplicabila in momentul aducerii operei la cunostiinta publica (care e inainte de 56).
In fine, e o chestie destul de complicata si tine de interpretarea dreptului (nu e ceva negru pe alb) – de aceea nu inteleg aceasta inflamare intre cele 2 parti.
Catre Tudosiei- nu era nico ironie, ci o intrebare justificata zic eu. Scuze daca ai considerat ca te-am jignit cu asa ceva.