Parastas pentru Iordan Chimet

De la Florin Dumitrescu, care nu se descurca sa puna posturi pe blog:

De moartea lui Iordan Chimet, unul dintre scriitorii nostri cei mai speciali, am aflat cu intirziere, abia cit sa-i fac pomenirea de 40 de zile. Incomod in toate regimurile pe care le-a apucat, Iordan Chimet facea figura aparte printre condeierii dimboviteni, cu ricile lor marunte, cu obsesiile lor autiste, de cele mai multe ori ilogice pentru restul lumii.
Este poate motivul pentru care, in ultima parte a vietii, Iordan Chimet (galatean de origine) a preferat sa isi publice cartile la Cluj, intr-un mediu intelectual mai apropiat de rigorile sale etice. Cunoscut ca eseist, autor de fictiune si critic al artelor vizuale, Chimet are un profil civic asemanator cu al teoreticianului literaturii Adrian Marino, cu care impartaseste in anii ’90 problematica democratizarii si (re)europenizarii Romaniei.
Desi un aparent izolat, Iordan Chimet a facut mereu apel la solidaritate si la prietenie de breasla. De ce oare putini au stiut sa se bucure de prietenia sa? Printre acestia – Odysseas Elitis si Michael Ende, caruia Chimet ii inspira un personaj din celebra Poveste fara sfirsit; precum si Gheorghe Ursu, oponentul ucis de securistii lui Ceausescu.
Ca victima – la rindul sau – a comunismului, Iordan Chimet a ajuns in mod neoficial ceea ce se poate numi primul copywriter din perioada comunista. Anchetat politic la sfirsitul anilor ’50 pentru activitate subversiva “antipopulara”, Iordan Chimet are norocul unei “condamnari la locul de munca”, anume la nou infiintata Cooperativa Mestesugareasca. Aici, printr-un concurs de imprejurari legat si de inflexiunile din politica superioara a regimului, Chimet “retrogradeaza” de la pozitia de strungar la aceea de “redactor de reclame”. Din cite se pare, Cooperativa Mestesugareasca (cu sigla COOP) este o una dintre rarele institutii care atunci, intre anii ’50 si ’60, constientizeaza utilitatea comunicarii comerciale.
Experienta de redactor publicitar si interesul studios fata de grafica americana si cinematografia hollywoodiana (optiune curajoasa in epoca inghetului cultural) se tezaurizeaza intr-un bagaj de cunostinte care il califica pe Chimet ca mai tirziu, in anii ’90, sa predea notiuni de publicitate o facultate particulara din Bucuresti – printre primele cursuri de acest gen de la noi.
Lui Iordan Chimet nu ii facea placere sa pozeze ca intiiul copywriter roman postbelic; nici sa isi aminteasca de ad-urile la care a lucrat in acea epoca – pina la urma – dificila a vietii sale. Totusi, aceasta latura a carierei sale ar putea sa-l apropie mai mult de interesele posteritatii pe acest autor cu trasaturi de vizionar.

linkurile:

1 – http://www.aol.ro/2006/mai/galeria/galeriaev02.htm

2 – http://ro.wikipedia.org/wiki/Iordan_Chimet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *