Operațiunea vedete vrăjite

Ani la rândul, am încercat să le găsim diferite circumstanțe atenuante: succesul și notorietatea nu echivalează cu totalul enciclopediilor îngurgitate în anii formativi; pe undeva, toți granzii și toate infantele scenei noastre publice ar trebui să aibă unele calități, ca tenacitatea, optimismul, inteligența nativă (am zis, bagajul cultural e cel mai greu de acreditat în cazul lor). Și așa mai departe. Până când, într-o zi, Melissa și Vanessa, două vrăjitoare, i-au arătat în propria-le splendoare intelectuală și umană: păcăliți cu sute de mii de euro în modul ce mai naiv.

Bun, Melissa și Vanessa sunt două vrăjitoare foarte rele, dacă le-a luat urma poliția. Dar, totuși, în privința victimelor lor, ca Oana Zăvoranu, Irinel Columbeanu sau Mihaela Borcea, se presupune că frecușul de oameni, participarea la serate mondene, aparițiile la TV sunt lecții în materie de „școala vieții”. Învârtindu-te printre mulți, vezi multe. În plus, se presupune că persoane ca Iri sau Oana ar trebui să fie și cu temele făcute în materie de presă. Din care presă, în lipsă de altceva, afli despre tot felul de infractori și escroci. Atunci…?

Conform surselor judiciare contactate de ziariști, sumele extorcate sunt între 100 și 450 de mii de euro. Câte o casă – sau chiar mai multe – de fiecare, după criză. Reiese că Oana Zăvoranu și Corina Chiriac, Monica Gabor sau Mihaela Borcea au avut și de unde, și cu ce. După ce, prin forțe proprii sau legături de familie ca aceea a Monicăi Gabor cu Irinel Columbeanu, și-au procurat sume mari de bani, toți cei de mai sus au purces să-i cheltuiască pe prostii. De ce la vrăjitoare? Numai în cazul lui Bănel a ieșit la iveală faptul că acesta ar fi vrut să prindă un contract bun, dar Nicoliță a negat cu totul faptul că ar fi apelat la magie. Ce vor oamenii de la acestea, în general, e însă știut: bani, sănătate, dragoste. N-au Zăvoranu, Columbeanu sau Gabor destule? Ba da, în ideea că le dorim să fie și sănătoși, oricât de puțin i-ar duce mintea în povești ca aceea cu vrăjitoarele.

Fiindcă, oricât am întoarce-o pe toate fețele, oricine s-a apucat să ceară bani, dragoste sau sănătate la Melissa și Vanessa a trecut printr-o pasă mentală care cu greu poate fi definită altfel decât acces de prostie. Oamenii care dau dovadă în mod constant de iscusința intelectuală pe care au arătat-o Zăvoranu și ceilalți punctual, când cu vrăjitoarele, sunt de regulă caracterizați ca imbecili, idioți și în alte feluri asemănătoare și, în general, nu prea pot avea grijă singuri de ei. Pe scena noastră publică, în schimb, nu numai Oana Zăvoranu, dar și Monica Gabor, fostul ei soț și alte vedete din aceeași clasă (și probabil cu același coeficient de inteligență) sunt luați constant de lideri de opinie și chestionați în diferite probleme de interes public. Înspăimântător e că momentul în care un personaj cu bale la gură la propriu va fi ales în Parlament sau se va abona la emisiunile politice de la TV pare tot mai aproape. Până la urmă, vrăjitoarele acelea două or fi fost ele bune de ceva. Sau rele…

Articol scris pentru ediția de tipar de miercuri, 14 decembrie a ziarului “România liberă”

P.S.: Pentru fani –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *