Omul invizibil și manuscrisele

George Brăiloiu, omul de afaceri care a cumpărat la licitație manuscrisele lui Emil Cioran, a fost sărbătorit deja de presa română: membru al unor rețele de “băieți deștepți” în domeniul energiei, în relații cu mafia din fostele țări URSS, ba chiar asociat cu participanți la o tentativă de lovitură de stat. Mai stă în picioare percepția comună, conform căreia miliardarii fac acte de caritate ca să își dreagă imaginea?

Tentativa de lovitură de stat a avut chipurile loc în Republica Moldova, în 2009. Despre ea povestește nimeni altul decât Vladimir Voronin, liderul comuniștilor moldoveni, și la ceea ce s-a întâmplat în 2009 în Moldova, nu poate fi vorba decât de “Revoluția pe Twitter” sau evenimentele din 7 aprilie. Atunci, moldovenii au protestat, în Piața Marii Adunări Naționale, legat de rezultatul incorect al alegerilor. Și ce-are Brăiloiu, cel cu manuscrisele lui Cioran, cu asta? Are faptul că a făcut afaceri cu Anatol Stati, cunoscut miliardar moldovean anticomunist, cel înfierat de Voronin.

Încă nu vă e clar că Brăiloiu a cumpărat manuscrisele lui Cioran ca să le vândă lui Stalin, personal, în chip de combustibil cu care acesta să facă focul în izbă? Aflați atunci că un alt ziar era apucat de suspiciuni prin 2010, când constata o creștere de peste 100 de ori a cifrei de afaceri de pe una din firme. Sigur că așa ceva poate însemna și vreun tun din categoria “băieți deștepți”, dar prea e mult: explicația cea mai firească pentru o astfel de schimbare poate fi că respectivul om de afaceri a mutat o serie de, evident, afaceri de pe o companie pe alta.

Ca să rezumăm, până la povestea cu manuscrisele lui Cioran, George Brăiloiu era un personaj cu o notorietate destul de scăzută. Ca orice om de afaceri, a avut și momente în care a fost rapace, a luat decizii care în loc să salveze planeta îi periclitau viitorul etc. Dar, cum spune el undeva, asta n-are nimic de-a face cu manuscrisele lui Cioran. Pentru ele, a căpătat o bătaie de cap de care cu siguranță nu avea nevoie, după ce a cheltuit 400 de mii de euro. Să ne mai mirăm că în loc să se ocupe de caritate, businesmanii români se antrenează în arta invizibilității?

De dincolo de mormânt, filozoful dă lecții. E cel care spunea: “Să-ți placă să fii ignorat.” Și: “Gloria… odată ce ai ajuns la ea, la ce bun?”

Articol scris pentru ediția de tipar de miercuri, 13 aprilie a “României libere”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *