Office 2010, păreri proprii şi personale

De la Marius Pahomi aflu că ultima versiune de Microsoft Office e disponibilă şi în România, pentru clienţii persoană fizică. Ca unul care am primit cadou un kit acum câteva vreme şi m-am jucat destul de mult cu el, am câteva lucruri de spus:

 • Ribbon-ul, dunga cu tot felul de lucruri care înlocuieşte meniurile clasice de la Office 2007 încoace, e generalizat la toate aplicaţiile suitei (inclusiv Outlook, de exemplu).
 • Aşa-numitul “buton Office”, chestia aceea din stânga sus, e ceva mai mică în 2010 decât în 2007 şi duce la nişte lucruri la început misterioase, apoi interesante şi comode, numite backstage view. Poţi seta, de pildă, limba documentului, presupunând că ai instalat un language pack pe care eu nu l-am găsit pe internet decât în versiune beta, deci incompatibilă cu Office-ul final pe care îl aveam.
 • Există şi ceva numit “paste preview”, cu care poţi afla precis cum urmează să lipeşti textul şi pozele în documentul în care lucrezi.
 • Dacă modificările din Word şi Excel sunt “pentru cunoscători”, la Outlook s-a lucrat destul de substanţial. N-o să insist, fiindcă folosesc în general webmail şi nu mă simt în măsură să mă pronunţ.
 • Powerpoint are facilităţi de inserturi video, n-am testat, dar sună tentant.
 • Integrarea cu Live.com, “save online” şi tot restul: funcţionează foarte bine, e mai simplu decât Google Docs, dar nu atât de “snappy” (nu reacţionează atât de rapid la clicuri)
 • Open Office 2010

  Open Office 2010: Word prin Web

ACESTEA FIIND ZISE, LA CAPITOLUL “NOUTĂŢI” E CAZUL SĂ ADAUG DOAR CĂ OFFICE PROFESSIONAL PLUS 2010 RULEAZĂ FOARTE BINE PE UN NETBOOK cu configuraţia obişnuită, Intel Atom 1,6 GHz şi 1 GB de RAM, sub Windows XP. O descriere mai completă găsiţi, de pildă, pe Lifehacker. Eu, unul, am să enumăr doar lucrurile care mi se par tentante de pe la Office 2003 încoace (cam la versiunea asta am abandonat suita Microsoft):

 • pachetul de fonturi profesionale “cu C”, cleartype (Calibri, Cambria, Constantia, Corbel, Candara, Consolas). Calibri e default-ul pentru Microsoft Word de la 2007 încoace şi formatările default (cu titluri albastre) arată mult mai bine decât vechea pereche Arial + Times New Roman. “Profesional” vine de la faptul că toate fonturile enumerate, pe care ţi le instalează şi Windows Vista, au diferite tastaturi, printre care cea românească. Cu alte cuvinte, fără nicio bătaie de cap, poţi produce documente care arată “de acum” pe MS Office 2010 (dar şi 2007). Ai posibilitatea de a opta pentru mai multe combinaţii de titlu + text “de rând”, din ribbon. Tip: dacă vreţi să beneficiaţi de Calibri, Cambria şi restul gratuit, fără să le furaţi, şi aveţi Office/Windows mai vechi de 2003/XP, descărcaţi Microsoft Office Compatibility Pack. Le instalează gratuit şi legal şi vă ajută să deschideţi şi documentele format .docx şi asemănător.
 • ceva ce nu mai folosesc, dar numai Microsoft Word face ca lumea: split window. Când lucram la ziar rupeam în două fereastra, pe orizontală, atunci când băgam în pagină ştiri de agenţie pe care le traduceam din engleză
 • spellchecker. Dacă aş şti că funcţionează, aş da bani pe un editor de text cu aşa ceva. Am încercat să instalez language pack în Ofice Proffessional, dar m-a trimis din backstage la un beta, care nu e compatibil cu versiunea finală.
 • viteza de iniţializare. Da, MS Office stă foarte bine faţă de suitele gratuite asemănătoare.

 

ULTIMUL MOTIV E, PRESUPUN, CEL CARE M-AR FACE SĂ CUMPĂR MICROSOFT OFFICE CONTEMPORAN, mai ales pentru un laptop cu caracteristici mai slabe/netbook. Aş mai vrea un spellchecker cu adevărat bun. Deocamdată sunt pe OS X, pentru care Microsoft va lansa probabil Office 2011. Am instalat un Aspell cu care mă înţeleg bine, dar are greşeli gen “aşează”. În rest, pentru “noi, ăştia cu scrisul”, formatările fancy nu sunt foarte importante. Sau, dacă sunt, ne ducem spre InDesign, Quark sau alte aplicaţii profesionale. Despre Excel şi altele, nu pot spune că mă interesează în profunzime. Iar Powerpoint e probabil cea mai bună aplicaţie pentru prezentări pentru ne-profesionişti. Dar nu mai mult.

 1. Sorin Focşănianu Reply

  abia astept sa pun mana (legal) pe unul; paste preview-ul ala intuiesc ca o sa-mi fie bun prieten 🙂
  La 2007 am plans langa Powerpoint sa-mi importe niste exceluri si sa editez cateva grafice

 2. Iulian Comanescu Reply

  Sorin: cu importul de exceluri nu mai ştiu şi nu am calc. ăla la îndemână… dar ştiu că m-am lovit şi eu de asta pe Open Office.

  Emag văd că vinde la vreo 600 RON home edition.

 3. Olivian Breda Reply

  Office 2007 sigur are checkspelling pentru limba română, îl folosesc de multă vreme.

  Suita Office e greu să o înlocuiești cu altceva, dar eu personal am mare problemă cu reverse compatibility.

  Adică ai Office 2007, salvezi un docx, nu poți face nimic cu el fără să ai în altă parte tot Office 2007. Complicate lucruri.

 4. Iulian Comanescu Reply

  Olivian: poţi da save as doc dacă vrei să ai reverse compatibility şi dacă e să iei un docx din altă parte sunt tot felul de viewere de docx. Printre altele, şi Google Docs, şi Open Office fac asta.

 5. Olivian Breda Reply

  Tentația când dai Save e salvezi ca DOC. Și în primele luni n-aveai niciun viewer. 🙂 De aici frustările. Acum am setat Office-ul să salveze implicit ca DOC.

Post your thoughts