O tură de Bruxelles pentru liceencele și studentele care vor jurnalism

Youth Press Project este un program european care oferă vizite de documentare la Bruxelles tinerelor interesate de Uniunea Europeană. România are la dispoziție 20 de locuri (10 liceence și 10 studente), iar acțiunea este gestionată de Adina Vălean, pentru care știți că am făcut mai multe proiecte de comunicare politică.

Candidatele trebuie să scrie o scrisoare de intenție care include două propuneri de subiecte jurnalistice legate de Uniunea Europeană și două articole pe Eurospeak.ro, wiki-ul de politică europeană pe care l-am lansat anul trecut. Proiectul beneficiază de expertiza Centrului Pentru Jurnalism Independent, căruia îi mulțumesc și aici pentru implicare. Detalii pe blogul Adinei; regulamentul concursului, pe EuroSpeak.

8 thoughts on “O tură de Bruxelles pentru liceencele și studentele care vor jurnalism”

 1. Nu, nu, nu inteleg:) Adica doar studente? Nu si studenti? Cineva din Bruxelles vrea 20 de romance?
  Mi se pare discriminatoriu concursul, la modul cras. Daca vreo organizatie ar chema doar studenti, ar sari toate feministele de fund in sus. Nu?

 2. Rin Tin Tin: când am lansat Eurospeak am “discriminat” jurnaliștii profesioniști, am făcut o lansare cu 10 excursii de documentare în Parlamentul Europei la care aveau acces doar oamenii fără contract de muncă în instituții profesioniste de media. O să continuăm să “discriminăm” în felul ăsta, probabil – am putea încerca într-adevăr să excludem și fetele odată.

  În orice caz, e vorba de o “discriminare” globală, fiindcă Youth Press Project se desfășoară în patru țări – România și, în plus, Danemarca, Germania și UK.

 3. Una este sa “discriminezi” pe criterii de newbie/profesionist si alta este pe criterii de sex.

  Care este logica pentru care se adreseaza numai femeilor? Un barbat nu poate “să scrie o scrisoare de intenție care include două propuneri de subiecte jurnalistice legate de Uniunea Europeană și două articole pe Eurospeak.ro” ? E chiar ciudat.

 4. Dragilor, e jurnalism la feminin la viitor sau cum vreți să-i ziceți. Marketingul bun gândește în segmente de public determinate. De data asta Youth Press Project s-a adresat aspirantelor la meserii legate de comunicare. Mai e o discriminare acolo, dacă vreți – cine se duce trebuie să aibă internet și să știe să-l folosească, inclusiv în sensul de a fi capabil să editeze pe EuroSpeak.

  Acțiunea, care e cum spuneam globală, e gândită ca și comunicare/marketing/propagandă în favoarea Uniunii Europene, cu un caracter apolitic (nu trebuie să fii simpatizant al vreunuia din marile curente politice din Europa).

  Am reținut că băieții se simt nedreptățiți și o să-i sugerez Adinei să facă ceva “numai” pentru ei 🙂

 5. Dragi baieti, nu va suparati asa de repede si nu strigati “discriminare”. In Europa numai 24% dintre alesii in parlamentele nationale sunt femei. Nu e cumva cam mic procentul? Oare de ce? Nu cumva din pricina faptului ca femeile au fost constant discriminate, ca exista prejudecati sexiste in politica, ca politica e perceputa ca o “treaba barbateasca” etc. Initiativa doamnelor din PE de a aduce fete tinere este o masura anti-discriminare, binevenita de altfel si pentru romance, care, din pacate, in politica sunt si sub-reprezentate si prost reprezentate.

 6. Nu cred ca solutia este sa se organizeze o alta actiune discriminatorie in sens invers si nici nu vad legatura intre un program pentru jurnalisti cu proportia reprezentarii sexelor in PE. Prin masuri anti-discriminare inteleg acele masuri in care se elimina/interzic discrimanarile, nu cele prin care se compenseaza o discriminare intr-un domeniu cu o alta inversa intr-un alt domeniu. Cum ar fi ca pentru ca proportia muncitorilor necalificati de culoare din UK este mai mare decat proportia celor de culoare in total populatie sa se deschida niste magazine de haine in care sa aiba acces doar cei de culoare pentru “a compensa” discriminarea?

  In fine, am inteles ca este o initiativa a doamnelor pentru doamne, daca este privata treaba lor, puteau sa faca o initiativa accesibila doar celor care au alunita pe obrazul stang, daca este din bani publici astept invitatia compensatorie a domnilor din PE pentru a bea o bere la Bruxelles pe banii EU. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *