O temă politică vacantă

Societatea civilă a reacționat extrem de dur (scuzați clișeul, dar de data asta e justificat) la decizia Curții Constituționale care invalidează CNSAS-ul. Mesajul citat mai jos are un titlu de anii ’90 (“Protest împotriva restaurației”) și o listă aproape exhaustivă de semnatari, de la Grupul pentru Dialog Social la Blocul Național Sindical. Cum printre liderii organizațiilor semnatare există și oameni pe care-i cunosc bine ca inteligenți și moderați, tonul mesajului arată de data asta gravitatea unei situații și nu o izbucnire pompieristică a cuiva. Mai mult, NGO-urile cheamă lumea în Piața Universității, la miting.

Interesant e faptul că politicienii s-au mărginit până acum la reacții individuale și nu avem nici o poziție a unei formațiuni sau instituții a statului (în ideea că acestea sunt conduse politic), într-o chestiune în care electoratul e mai ușor de convins decât în problema taxei auto.

Pun pariu că problema va fi preluată în forță de cineva care nu e în țară și tocmai a spus într-o limba la care nu se pricepe că nu se pricepe la diplomație (sic). Eu unul aș trimite deja SNG-ul la Henri Coandă, o să avem un week-end plin de gălăgie.

Protestul societății civile:

PROTEST IMPOTRIVA RESTAURATIEI

In urma deciziei nr.51/2008 a Curtii Constitutionale prin care a declarat ca fiind neconstitutionale dispozitiile Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste, care produce o adevarata restauratie a regimului comunist, organizatiile semnatare solicita Guvernului, Parlamentului si Presedintelui Romaniei urmatoarele:

1. Initierea si adoptarea de urgenta a masurilor legale care sa permita continuarea mecanismului de deconspirare a Securitatii (politiei politice comuniste) si a colaboratorilor acesteia, precum si gestionarea arhivelor fostei Securitati. Organizatiile semnatare considera ca Decizia CCR submineaza principiile si fundamentele statului de drept si reprezinta o intoarcere la practicile regimului comunist.

2. Revocarea membrilor Curtii Constitutionale. Organizatiile semnatare sustin functionarea institutiilor democratice, inclusiv a institutiei Curtii Constitutionale, dar considera ca prin Decizia nr.51/2008 judecatorii CCR au actionat imoral, incompetent si impotriva institutiilor statului de drept. In motivarea Deciziei nr 51/2008, judecatorii CCR fac confuzii grave cu privire la fundamentele statului de drept.

3. Revocarea imediata a Avocatului poporului, care prin argumentele de sustinere a neconstitutionalitatii Legii 187/1999 nu a reprezentat interesele poporului, interzicand cetatenilor dreptul de a avea acces la propriul dosar. Avocatul poporului a sustinut in sedinta Curtii Constitutionale ca “exceptia de neconstitutionalitate este intemeiata, dispozitiile legale atacate continand un venin neconstitutional”.

Totodata, organizatiile semnatare solicita membrilor CNSAS sa faca publice de urgenta informatiile pe care le au despre eventuala colaborare sau apartenenta a magistratilor, inclusiv a judecatorilor din CCR, la fosta Securitate.

Organizatiile semnatare au decis de asemenea organizarea unor actiuni de protest, in Piata Universitatii (zona fantanii din fata Facultatii de Arhitectura), incepand din data de 3 februarie, orele 14.00, pana la rezolvarea acestor solicitari.

Semnatari:

Grupul pentru Dialog Social

Societatea Academica din Romania

Asociatia Pro Democratia

Alianta Civica

Academia Civica

Freedom House Romania

Institutul de Politici Publice

Fundatia Memorialul Durerii

Agentia de Monitorizare a Presei

Militia Spirituala

Societatea pentru Justitiei SoJust.ro

Societatea Timisoara

Fundatia “Gheorghe Ursu”

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie

Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii

Asociatia 21 Decembrie

Liga PRO EUROPA

Academia de Advocacy

Fundatia Soros Romania

Grupul pentru Reforma Universitara (Timisoara)

Fundatia a Treia Europa

Blocul National Sindical

12 thoughts on “O temă politică vacantă”

 1. Iulian nu stiu daca esti ironic sau nu cu Basescu dar intr-un fel sau altul in mintea mea are rolul de campion al chestiilor astea asa ca m-as simti mai bine daca ar veni – parca nu ar avea haz fara el.

  Anyways ne vedem duminica 😉

 2. stiam eu de ce am ramas in Bucuresti 🙂 din pacate acum situatia mi se pare si mai incurcata, in comparatie cu anul trecut.

 3. Vali: nu sunt ironic cu Băsescu – poate am fost prea aluziv, dar voiam să spun că orice forță politică (mai puțin PC-ul, fiindcă decizia CC s-a produs după o contestație a lui Voiculescu) putea ieși public “în apărarea” CNSAS, sub o formă sau alta. PNL-ul are, mai ales, un electorat anticomunist născut în anii ’90, care nu îi acordă credit lui Băsescu în situațiile astea, dată fiind apartenența lui de atunci la FSN. Chiar și PSD-ul ar putea trage profit din treaba asta, deși alegătorii lui sunt mai puțin preocupați de ce-a fost comunismul. Așa stând lucrurile, nu trebuie să ne mirăm că Băsescu va obține o victorie politică ușoară (presupunând că nu s-a pus niciun partid în mișcare până la ora asta – nu am televizorul deschis, fiindcă lucrez la ceva).

 4. Cam pe-acolo, intram in an electoral, unii sunt ajutati sa gresesca, altii sa castige, altii sa voteze, altii sa se mobilizeze. Cum spuneam, mai demult, Base nu trebuie sa se intrebuinteze prea mult, il ajuta (fara sa se gandeasca) altii…hehehehee
  Sa vedem ce alta minge i se ridica la filee, mai mai….ofo…ofo…
  ps: in afara de declaratia aia ca nu se pricepe la diplomatie, vorbitorele, zice gura lumii si mai ales invidiosii care este, ca ar mai fi smuls de fro cateva ori si apaluze spontane la scena deschis, probabil total irelevant pentru cei de la stiri…

 5. In orice an electoral au avut loc batalii mediatice si s-au dat “lovituri sub centura”. E logic sa fie si in acest an. Distractii multe in 2008, alegeri, campionat european de fotbal, Olimpiada “chineza”…

 6. ce nu pricep eu este de ce s-ar duce oamenii la miting? chiar nu au altceva mai bun de facut duminica?

  acum vorbind serios, mi se pare ciudata reactia asta asa brusca si mai mult decat brutala. Pana la urma, e evident ca in 2-3 luni o sa scoata o noua lege care sa repuna CNSAS-ul in functie… cam prea mult stres pentru nimic zic eu.

 7. Been there, done that!:P…@Fluerasul: Lumea merge la miting pentru ca are o nemultumire(mai mult sau mai putin justificata) si vrea sa si-o exprime…merge la miting pentru ca e satula de viata mizerabila pe care o are…merge la miting pentru ca atitudinea defensiva nu tine (nici macar in fotbal) si asa mai departe!Eu am mers la miting pentru a fi intre oameni, pentru a-i asculta, a-i observa…pentru a-i fotografia…pentru ca sunt de acord cu ei si pot sa aleg sa nu stau in pat, la televizor si sa rod telecomanda, pentru ca acum 19 ani parintii mei nu aveau alternativa asta, pentru ca unii oameni au murit ca eu sa pot iesi in strada si sa tip:”NU!”!Sunt o mie de motive pentru care sa mergi la miting duminica…daca vrei sa le vezi….

 8. Fluerasul: subscriu la părerea Andreei. Fiecare e liber să se ducă acolo. La fel cum eu sunt liber să rămân acasă, fiindcă am treburi sau nu mă interesează. Un amic de-al meu mi-a zis că el se duce și că e lipsă de civism să nu fii în Piața Universității. I-am răspuns că are dreptate, doar că judecata lui vine cu 18 ani întârziere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *