O poveste de business

Brăduţ Ulmanu a fost implicat în tentativa de schimbare pe care WAZ a făcut-o la “România liberă”, în toamna lui 2004, şi s-a decis să povestească cum a văzut el lucrurile. Episodul-pilot aici.

Povestea e nu numai spectaculoasă, ci are şi un tâlc special cu privire la business-ul numit presă în România. Foarte pe scurt, redacţia condusă de Petre Mihai Băcanu a acuzat WAZ de tentative de tabloidizare şi pesedeizare, iar acuzaţiile au umplut ziarele. Diverşi comentatori docţi se scărpinau în diferite zone păroase îngrijoraţi din motivul ăsta. S-a lăsat cu scandal în tipografie şi tot restul. Până la urmă, Petre Mihai Băcanu s-a dus la pensie, ca să-şi pape leafa de sute de milioane, iar WAZ a cucerit reduta cu ajutorul lui Dan Adamescu şi cu o nouă strategie, pas cu pas.

 1. un observator Reply

  Nu m-as grabi cu concluziile. Ce s-a intamplat la RL atunci este tipic pentru rechinismul din Romania. Putine profesii au parte de o lipsa de solidaritate, profesionala si de respect , asa cum se intampla cu mediul gazetaresc autohton. Este suficient putin miros de sange pentru ca intreaga haita sa se napusteasca dupa prada.
  Vechea garda are bubele ei, tanara garda e formata din oameni lipsiti de pregatire culturala mai larga, lipsiti de talent si de caracter. Nu puteau si n-ar putea nemtii de la WAZ sa declanseze vreo reforma morala in presa romaneasca pentru simplul motiv ca ei nu prea au presa, nici mari ziaristi si nici traditie in acest domeniu. Si nici interes. Pe urma e foarte greu sa aterizezi intr-o tara straina, extrem de diferita de mediul din care provii si sa incepi sa dai lectii de viata. Mai ales, in domeniul ultrasensibil al opiniei publice. Ce principii sa impuna cei de la WAZ? Pe cele naziste, pe cele ale lui Bismarck, ale lui Brecht, ale lui Krupp sau ale cui? Tot proiectul lor este o gaselnita comerciala, prin care vor sa-si faca loc pe piata. Mai cu seama ca Bodo Hombach este sulfa batrana, specializat in acaparat fonduri europene.

 2. Iulian Comanescu Reply

  Observator: Ai dreptate în ce spui, iar Brăduţ nu cred că îşi asumă alt “ego auctorial”, ca să fim pretenţioşi, decât al participantului la evenimente.

  Cred că de la WAZ s-ar fi putut învăţa destule, deşi nu sunt fanul stilului sintetic în care evanghelizează străinii presa românească. Să nu uităm totuşi ce-au însemnat Ringier şi Edipresse-AS la reviste.

 3. nicola Reply

  Tare as dori sa stiu care este noua strategie a WAZ privind Romania, la care te referi tu!
  Familia Adamescu are mana libera din partea concernului german in a lua decizii la “Romania Libera”.
  WAZ Mediengruppe nu are nevoie de a “acapara” fonduri europene pentur a-si finanta investiile atat din Germania (“Braunschweiger Zeitung” – 210 milioane euro) cat si Europa de Est. Este un concern extrem de stabil din punct de vedere financiar cu lichiditati care ii permit la orice ora sa isi mareasca portofoliul de produse.
  WAZ are traditia de partea lui, fiind o firma care a luat fiinta in anul 1948, fiind in Germania prezent in peisajul cotidienelor doar la nivel regional, dar in Europa de Sud Est detinand titluri nationale extrem de cunoscute si apreciate. (ex. “Krone”; “Kurier”; “Politika”,”24Tchassa”, “Jutarnj List”” etc.).

Post your thoughts