O lecţie de journablogging de la Heidi Stephens/The Guardian

Eurovision este un fel de coş de gunoi pentru melodiile executate la comandă de diverşi compozitori bine cotaţi în ţările lor, majoritatea specializaţi oricum în kitsch (da, ştiu, la UK a fost Andrew Lloyd Weber, dar totuşi…). Subiectul cu votul politic a fost deja scris, o analiză de director de imagine la toată nebunia cu scena din LCD-uri (cred) e prea criptică chiar şi pentru voi, cei care citiţi acest blog, iar eu nu sunt director de imagine. Ce rămâne de făcut? Pe ei, pe mama lor! de Heidi Stephens de la The Guardian.

De obicei invectivele de genul ăsta, cronicarul care stă-la-televizor-şi-face-pe-toată-lumea-de-rahat sunt deplasate sau deplasat. De data asta era cazul. Fragmentele despre Moldova şi România, în, ăăă, română, pentru grăbiţi:

9.00 PM: Ne-am întors. E MOLDOVA – iar triluri de la o fată pe nume Nelly, care arată ca Geri Halliwell într-un costum naţional moldovenesc (gâl, gâl, of, of). Sau dacă nu, face un casting pentru Peter Pan. O mulţime de dansatori bărbaţi care prestează un cazacioc în spate (gâl, gâl) şi ţipă “hoi, hoi” ca piraţii. Îmi place. E voie? Gâl, gâl, gâl.

9.35 PM: Aproape am terminat, fraţilor – mai mult de patru sau cinci nu mai sunt, nu?

ROMÂNIA, cu Elena, care e o altă încarnare a lui Geri Halliwell, într-o zdreanţă de culoarea cărnii, cântând despre fetele din Balcani. Dacă ar fi să ne luăm după ce face ea acolo, fetele din Balcani au toate extensii de păr de sfoară, se bronzează cu baiţ de mobilă şi umblă în veşminte sfâşiate de sirenă.

Coapsele Elenei au luat foc, se pare. Există medicamente pentru asta, dragă. O mostră de pop ieftin – e bun totdeauna. Mai vreau.

 1. eftimie Reply

  Şi iată că am găsit răspunsul la întrebarea “Există un festival de divizia B mai penibil decât «Cerbul de aur?»”. Se pare că da. Hai România!!!

 2. Marian S. Reply

  Eu nu am vazut, ma asteptam ca totul sa fie o cacealma iar acum imi pare rau.
  Spectacolul de deschidere oferit de organizatori a rupt gura tirgului, se zice ca a fost mai ceva decit Olimpiada de la chinezi (oare? )
  Are cineva vreo inregistrare cu spectacolul, saru mina ?

 3. vasilissa Reply

  corul armatei a fost criminal, votez pentru! dupa mine, a fost megashow. jos palaria, fie ea si cu embleme de alta culoare politica

 4. vasilissa Reply

  PS: alea erau cu extensii de păr şi rochii sfâşiate pentru că jucau un rol, ăla de iele, iar pentru nişte iele erau destul de decent mascate… părerea mea… interpretarea vestimentaţiei este şi chestie de diferenţă culturală… zic eu.

 5. francesca Reply

  Adevarul e ca fata (Elena) a stat ca o scandura pe scena, in speranta ca prezenta ei e suficienta pentru a umple imaginea. Melodie proasta, versuri si mai proaste, coregrafia si costumele de scene prea subtile pentru a le intelege chiar si noi (romanii).
  Ma intreb cum ar fi daca am reusi sa intelegem ca nu are sens s ne straduim sa castigam eurovisionul (lol), si ne-am comporta in cadrul competitiei pe post de promotori ai civilizatiei si poporului roman. Stiu si eu, sa avem si noi un instrument clasic pe scena, ca doar noi l-am dat pe Enescu, si niste versuri decenta, ca doar nu a murit poezia romaneasca odata cu Eminescu. Cer prea mult daca vreau si o/ un interpret care sa arate decent, imbracat civilizat, ca doar nu suntem la concursuri de ghiceste personajul pe vremea cercului de literatura de la Palatul Copiilor. Poate si o tentativa de refren memorabil, care sa nu semene a Ozone sau Cheeky Girls, si de ce nu (sau poate vreau prea multe), o sansa pentru tinerii inca necunoscuti, de a-si incepe cariera.

  Regards from the heart of Kent

  PS: Sigur ca de la Eruvision incoace, englezii ma intreaba daca toate romancele sunt gay si care ar fi pretul vara asta pe litoral lol.

Post your thoughts