O idee pe gratis: de ce nu puneţi la loc arhivele, în loc să faceţi SEO?

O poveste pe care am tot uitat s-o scriu, referitoare la faptul că marile site-uri din România şi-au omorât arhiva la numeroasele relansări din ultimii trei ani. Asta, în condiţiile în care pe net au circulat tot felul de acuzaţii de SEO Spam.

Prin primăvara trecută, când dădeam zor să termin Cum să devii un Nimeni, am avut nevoie de date despre nunta Andreei Esca şi a lui Alexandre Eram. Am dat ca tot omul un Google şi am ajuns la o concluzie oarecum previzibilă: dintre cele câteva site-uri de ziare/conţinut care existau în 2000, numai “Ziua” şi “Adevărul” mai aveau sus pagina respectivă.

Povestea m-a frapat, fiindcă scandalul legat de SEO Spam era proaspăt. Vă amintiţi poate că acum vreun an, câteva mari site-uri din România au început să-şi arunce în cap acuzaţii referitoare la pagini făcute ca să fie indexate aiurea de Google. În principiu, poţi să creezi mai multe pagini ca să atragi mai mult trafic prin Google, dar stau şi mă gândesc la ce-a folosit asta cât timp paginile create erau goale sau irelevante. Nu sunt specialist în SEO (definiţia din Wikipedia, pentru cine nu ştie), dar impresia mea e că artificii de felul ăsta te pot ajuta, dincolo de considerentele morale, să vinzi Viagra pe un site mic, şi nu să creşti cu un site content-intensiv. Sunt curios ce ar spune un om mai avizat ca mine în materie.

Internetul progresa, cu alte cuvinte. Majoritatea site-urilor renunţaseră la platformele pe care stătuseră până prin 2005 şi realizaseră diferite relansări şi face lifturi. Dacă de pildă Realitatea nu are ce face cu ceea ce-a existat pe .tv înainte de 2004, EVZ, Ziua, Adevărul şi altele asemenea există pe alocuri de prin 1997-1998.

Odată cu relansările, majoritatea site-urilor de felul ăsta au rămas fără arhivă. La EVZ.ro nu pot nici măcar să-mi găsesc articolele scrise prin 2005, deşi prin 1998 site-ul era faimos şi prin 2001 de acolo a pornit “Cântarea Americii”, editorialul lui Nistorescu care a făcut înconjurul lumii.

În principiu, dacă ar găsi o soluţie de integrare a paginilor vechi, care se află probabil undeva pe nişte servere, managerii de new media din marile grupuri ar obţine, onest, exact ceea ce încearcă să facă SEO spammerii: un număr imens – de ordinul milioanelor – de pagini indexabile de Google, dar relevante şi fără probleme. Bugetele investite în diferite optimizări, unele dubioase, ar putea fi folosite pentru integrarea conţinutului vechi în platformele noi.

De asta se leagă şi problema căutării pe site-urile respective. Eu unul am ajuns să caut aproape numai pe Google, cu “cuvinte căutate site:cutare.ro”. Dac-aş fi rău aş spune că toate relansările de site-uri din România seamănă cu vopsirea gardului.

P.S.: De anul trecut, de când am căutat-o pe Esca, a dispărut şi pagina de pe Adevarul.ro, relansat între timp. Singurul loc în care mai găseşti nunta cu Eram e pe Ziua.net. Bine că acolo sunt şanse mici să se repeadă cineva, ca să dreagă maşinăria… 🙂

 1. Cat Reply

  Exact asa am ajuns si eu sa caut. Si e enervant si fara logica, atat din perspectiva businessului, cat si a consumatorului. Partea funny e ca am gasit ceea ce cautam in paginile agregatoarelor si nu in cele ale ziarelor cu pricina

 2. Marian S Reply

  Calm, baieti, mult calm !
  1. In primul si in primul rind Google o sa-i arda de nu se vad daca apeleaza la asemenea măgării. Motorul de cautare Google este mult mai destept decit multi SEO-spammeri.
  2. Nu-i bai daca unii sterg paginile vechi. Eu am o vorba: daca ai scos odata capul pe internet te-ai ars ! Exista destui care sa inregistreze tot ce mişcă.
  Va dau doar un singur exemplu:
  http://www.archive.org/web/web.php
  Iulian, ia cauta pe acolo, poate gasesti…
  (am pus si eu vreo doua diacritice, unde era absolut necesar)

 3. Iulian Comanescu Reply

  Mersi de workaround-uri, sunt mai multe moduri de a afla o informaţie. Dacă n-aş fi găsit nimic pe net, aş fi scris la PR la Pro TV în chestiunea “nunta Escăi”. Totuşi, asta nu scuteşte site-urile de arhivă 🙂

 4. Marian S Reply

  Asa este ! Nu invat eu pe un om de media pe unde sa caute, mai ales ca despre archive .org se vorbeste chiar in linkul amintit de mine.
  Problema care se pune: e corect sa aflam informatii din acest gen de site-uri ? E corect sa indexeze ele ce vrem si ce nu vrem ? Discutam degeaba ! Aceste site-uri exista si isi vor face mereu treaba.
  De unde concluzia mea de mai sus.
  Iar daca acele site-uri (amintite de Iulian) nu mai afiseaza pagini din arhiva lor ne putem pune intrebarea: nu mai vor sau nu mai pot ? Cine stie ce server a crapat pe undeva si pe el erau toate datele, ca e greu si scump sa faci back-up !

 5. Iulian Comanescu Reply

  Mariane, e destul de simplu: când relansezi site-ul, asta se întâmplă pe o platformă nouă, de obicei php + mysql. Paginile vechi sunt în vechea bază de date, ca să imporţi tot trebuie un program dedicat şi nişte timp. În principiu, beneficiarul nu se uită la treaba asta sau lasă pe mai târziu. Aşa ajungem aici, unde suntem.

 6. Marian S Reply

  “ În principiu, beneficiarul nu se uită la treaba asta sau lasă pe mai târziu“

  SAU NU VREA.

Post your thoughts