Noutăţi din lumea răilor: follower spam

Sunt convins că aproape oricine are cont pe Twitter s-a trezit cu o mulţime de mesaje din categoria “Cutare is following you”, chiar dacă Cutare e din alt spaţiu şi vorbeşte altă limbă decât tine. Pe mine a început prin a mă mira chestia asta mai ales pentru că aproape nu folosesc contul de Twitter, din lipsă de timp.

Mark Glaser de la PBS/MediaShift găseşte însă o explicaţie şi un nume concludent pentru explicaţia lui, care e “follower spam”. E vorba de spammeri umani care se abonează la tine (followers), în ideea că te vei abona şi tu la ei şi în felul ăsta capătă o reţea de difuzare pentru diferite anunţuri comerciale.

Poate că userii serioşi de Twitter au observat deja fenomenul, dar după ştirea mea e prima oară când cineva teoretizează despre asta. Glaser dă şi mai multe detalii despre cum poţi scăpa de asta.

 1. Codrut Pinzaru Reply

  Ceva asemanator exista atat pe Messenger, cat si pe Windows Live. Te trezesti cu invitatii de la tot felul de tipe (nu neaparat prostituate) si daca faci greseala sa accepti te trezesti cu tone de spam.

 2. Iulian Comanescu Reply

  Codrut: ai dreptate – am păţit şi eu. Mă adăugam, îi adăugam (sau le), ca fraierul. N-am primit chestii cu sex dupa aia, ci tot felul de ciudăţenii.

 3. Marian S. Reply

  Mai avem explicatii: minunea aia cu “recomanda unui prieten“. Verificati, poate aveti surpriza sa constatati ca vine chiar de la un “prieten“.
  Alta magarie: daca furnizezi o adresa de email pentru abonare o sa ai acces la nu stiu ce cont. Pai adresa ai pus-o deja, daca o mai scrii odata zice NIET, alta ! Si uite asa tot niste “prieteni“ se gandesc ei putin si pun o adresa la intimplare. Dupa aia vine spamul, fiindca asta e ideea ! Si nici nu ai ce le face fiindca “prietenul tau X ti-a trimis urmatoarea recomandare“.
  Din pacate CONSTAT CA EXISTA ACESTE OBICEIURI SI LA SITE-URI ROMANESTI. De la doua dintre ele astept inca un raspuns apoi urmeaza distractia legala…

Post your thoughts