Noul Monument al Revolutiei va fi comandat artistilor urbani

E deocamdata doar o propunere. Dar poate deveni realitate, o data acceptata public si sustinuta civic si edilitar; luand ca premisa foarte probabila demolarea rusinoasei Tepe din Piata Revolutiei. Este o idee pe care mi-au dat-o chiar cititorii acestui blog (va multumesc, prieteni), cind cu o postare a lui Comanescu pe tematica de graffiti, stencil si alte forme de urban art. Ar exista cel putin doua motive:

1) Noii urban artists ar avea mai multa legitimitate ideologica, intrucit arta lor imbratiseaza mai fidel framintarile si preocuparile bucurestenilor, inclusiv raportarea la Decembrie ’89;

2) Graffiti-ul, scrijelirea, “mizgalirea”, asa-zisa “vandalizare” a zidurilor, gardurilor etc. au fost forme de manifestare tipice ale razvratitilor din Decembrie; o opera de arta publica menita sa ii comemoreze si sa ii nemureasca s-ar cuveni sa le respecte, prin maniera, poetica si abordare, insasi modalitatea lor de expresie, strigatul lor captat de ziduri si alte suprafete urbane; si transpus, intr-o forma artistica menita sa aminteasca, sa emotioneze si sa dea de gindit peste ani (tocmai contrariul irelevantei, nejustificabilei si sceleratei Tepe actuale).

Mai pe larg – aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *