Nou! Soluţie de curăţat România

Există ceva care se poate numi “a treia cale” în România, din punct de vedere politic? Nu la modul structurat şi nici ca parte din sistemul partinic, care se-mparte, precum ştim, în două: PNL+PSD şi PDL. Simptome de acţiune concertată încep însă să apară în societatea civilă şi aici mă refer la ceva pus pe roate de Alina Mungiu-Pippidi, în primul rând, dar cu sprijinul multor nume cunoscute din zona civică: www.romaniacurata.ro.

Nu vă grăbiţi să daţi clic, noul site o să fie sus de mâine, va fi anunţat printr-o conferinţă de presă care se face în Calea Victoriei 120, la GDS, de la 11.30. E însă o iniţiativă pe care o susţin cu toată dragostea din două motive. Primul, că aşa cum o înţeleg eu e în mod egal critică, în intenţie, cu ambele capete ale spectrului politic românesc (că un centru nu părem a mai avea). Al doilea, că site-ul se vrea o platformă de interacţiune a cetăţenilor cu autorităţile, cu medierea şi sprijinul Alianţei pentru o Românie Curată. Ce înseamnă asta? Că o persoană care a avut probleme cu corupţia poate fi susţinută juridic dacă îşi expune cazul pe www.romaniacurata.ro şi aşa mai departe. Ce ştiu eu e că există oameni calificaţi pentru asta.

Astea sunt motivele pentru care eu am marşat la întreaga poveste, cu o colaborare, deocamdată punctuală, cu Alianţa pentru o Românie Curată. Alina Mungiu-Pippidi dă o serie de explicaţii mai extinse în “România liberă” de azi. Citiţi aici, fiindcă eu unul nu pot spune mai bine ca ea ce şi cum.

Alina Mungiu-Pippidi, Cătălin Tolontan şi Toni Grecu vor fi mâine la GDS, unde o să vedeţi ce-o să se întâmple. Cred că întreaga poveste are masa critică pentru a declanşa ceva şi ăsta e un alt motiv pentru care subscriu. Dacă vreţi să vă raliaţi, mergeţi pe site şi scrieţi acolo de mâine ce vă doare.

 1. Tiberiu Cazacioc Reply

  Salut,

  A treia cale este ca romanii sa nu se mai planga si sa participe la aceasta initiativa. Daca se va bloca si strada, va fi si mai bine. Cunoastem toti dezamagirea din jurul nostru. Nu neaparat pentru ca ARC este o Alba ca Zapada, ar trebui sa o sustinem. Nu ca sa ajunga unii sau altii ministri. Ci ca sa aratam ca se simte aceasta dezamagire, ca nu putem fi toti politicieni si ca trebuie ca cineva sa se ocupe de politici publice in interesul unei anumite majoritati (nu pot fi multumiti toti!). In plus Romania are o problema de sistem si de sisteme. Romania sufera de defectiuni sistemice. Ne furam unii pe altii. Si pentru ca indiferent de partid, rotativa politica nu a rezolvat nimic. Toti s-au impotmolit in jocuri de interese, mici afaceri, si mai ales imbogatire. Ce fel de partide ? Altele ! In particular, ce fel de crestini suntem daca imbogatirea, rapida, fara masura, a noastra si a neamurilor noastre, intr-o goana salbatica contra mortii inevitabile, de a avea cat mai mult acum, este scopul suprem ? 88% crestini ? Ma rog…ipocriti

 2. Iulian Comanescu Reply

  Tiberiu: pe mine mă tentează “strada” Facebook şi Romaniacurata.ro. Am prins foarte din mers proiectul ăsta, nu avem încă un mod clar/permanent de lucru, dar am un feeling bun, că se poate transforma în ceea ce trebuie, ca să zic aşa.

 3. Claudiu Popescu Reply

  Astept detalii si sa vedem cum decoleaza proiectul. Referitor la articolul Alinei Mungiu, nu pot sa nu observ discreptanta dintre obiectivele generoase si solutiile practice, acordarea de asistenta juridica. Sper sa ma insel eu in apreciere.

 4. Iulian Comanescu Reply

  Claudiu: cum ziceam mai devreme, avem datoria să fim creduli în momentul ăsta. Mie mi s-a părut că sunt şanse să iasă ceva interesant, de aia am marşat.

Post your thoughts