Nine Inch Nails, încă un album la liber pe net

Pe NIN.com a apărut un link de download pentru noul album al lui Trent Reznor, The Slip. Versiuni: mp3, flac și mp4 loseless, wav. Ultimele trei sunt disponibile pe Bittorrent.

Nine Inch Nails - The Slip

The Slip vine la numai două luni după ce Nine Inch Nails lansaseră Ghosts I-IV într-o manieră asemănătoare. Tot mai mulți artiști (Radiohead e un alt caz notabil) pun la liber, sau contra unor sume mici, albumele pe internet, lucru care neliniștește casele de discuri. Totuși, veniturile obținute din download sau ediții deluxe sunt adesea consistente. Lor li se adaugă zgomotul de marketing provocat de lansare.

6 thoughts on “Nine Inch Nails, încă un album la liber pe net”

 1. Da, la “liber”. Imi amintesc de Cervantes cu “Ce e ieftin nu merita”. Sa nu mai vorbim de gratis. Daca il scotea la vinzare facea mare brinza. Mai mare porcarie de Nine Inch n-am auzit. Un fel de Cafe del Mar, da’ intr-un sens penibil.

 2. Ciprian: daca-i injuri tu p-aici crezi c-o sa aiba mai putin succes? Povestea cu datul la liber pe net n-are legatura cu calitatea inregistrarii, e una din tentativele de distributie alternativa.

 3. Nu i-am injurat! Am zis ce cred eu despre album. Chiar imi place(a) formatia asta! Dar are legatura cu datul la liber pe net, pentru ca, cel putin o perioada, distributia alternativa, va distribui doar chestiuni de felul asta. Si atunci, nu stiu, nu mi se pare (inca) mare brinza!

 4. Gusturile nu se discuta, dar indiferent de asta atat NIN cat si Radiohead sunt trupe de succes care au vandut milioane de albume, au castigat Grammy-uri si au umplut stadioane la concerte. Cu alte cuvinte comentariul lui Ciprian este neinformat. Aceste trupe nu au ales canalul asta de distributie pentru ca altfel nu ar fi putut vinde.

  Ci pentru ca:
  – le asigura accesul rapid si cu cheltuiala publicitara zero la un public foarte larg, din care o parte va deveni platitor de bilete la concerte si de produse branduite
  – in cazul Radiohead s-au castigat sume importante din donatii benevole (cine a considerat ca albumul merita a donat bani care au ajuns direct la trupa, fara intermediari din casele de discuri)
  – mareste baza de fani, care in cele din urma cumpara si CD-urile chiar daca au ascultat deja mp3-urile (s-a vazut deja in cazul Radiohead)

  Trupe necunoscute care dau muzica gratuit in ideea de a deveni cunoscuti nu sunt o idee noua. Dar, trupe consacrate precum NIN sau Radiohead, este ceva notabil.

 5. Adrian: ai pus punctul pe “i” cu “trupe consacrate”. Ca business, o trupa cunoscuta castiga o multime de bani din circuitul de concerte si toate aceste acrobatii de net promoveaza concertele. Free download risca insa sa puna pe butuci formatiile incepatoare/care nu dau concerte.

  Ciprian: Tu ai ascultat materialul nou? Mie mi se pare de bine, chiar daca, desigur, pe vremea lui Fragile era altceva. Oricum – Reznor e un tip cu o minte de marketing brici. Pe blogul asta discut lucrurile mai curand din acest unghi decat ca directie muzicala si mai stiu eu ce.

 6. N-o sa contrazic pe nimeni, va povestesc pe scurt o parte dintr-un interviu cu Martin Lee Gore si Alan Wilder de la Depeche Mode, asta in anii ’90.
  Reporterul il intreaba pe Martin daca stie ca muzica lor se gaseste pe Internet cam oriunde si la nivelul de discografie, nu album cu album. El raspunde cam in felul urmator: Da, stim ca Depeche Mode poate fi gasit pe P2P foarte usor, dar nu ne deranjeaza, daca asta s-ar fi intamplat in anii ’80 acum eram mult mai departe. Filtrul exista oricum, cei care sunt fani adevarati nu se vor multumi cu MP3-urile de pe Internet, oricum vor cumpara CD-urile. Alan adauga: Impedimentul nu este faptu lca muzica se gaseste pe internet, ci faptul ca distributia CD-urilor nu se face peste tot in lume.

  e.g. Ador “Braveheart”, prima data l-am luat de pe Internet, dar am cumparat DVD-ul de doua ori, in Romania si apoi cand am iesit din tara l-am mai luat dintr-o benzinarie, pentru ca era o editie speciala.

  Fiecare concluzioneaza ce vrea de aici. Iar urmatoare idee este ca in curand, asta insemnand in deceniul urmator, casele de discuri vor avea servere strict dedicate pentru download si eCommerce. Deja se intalma asta, poti cumpara o singura piesa de pe un album daca celelalte ti se par de umplutura.

  Pe site la NIN e specificat “creative commons attribution non-commercial share alike license”. Se pare ca filosofia Open Source e bine inteleasa, baietii chiar incurajeaza: we encourage you toremix it, share it with your friends, post it on your blog, play it on your podcast, give it to strangers, etc. Ideea de copy-left se face simtita.

  Tocmai am downloadat albumul, dar nu l-as cumpara, in schimb as cumpara alte albume NIN. Mi-a atras deja atentia ca e o trupa deschisa (nu ca as fi remarcat asta abia acum, dar vorbesc dpdv al unuia care abia a auzit de NIN), mi-a atras atentia ca am voie sa fac broadcast unde vreau, sa postez unde vreau si asa mai departe.

  Majoritatea trupelor noi aparute nu mai lanseaza discuri, deja se axeaza pe aparitii in public si propagarea “produselor” pe Internet. E un curent ce incepe sa devina puternic, exact ca in anii 50: acum nu mai cauta trupele o casa de discuri, e din nou invers, casele de discuri incearca sa descopere noi trupe si au tot interesul sa-i promoveze.

  As putea dezvolta acest lucru, dar o s-o fac pe blogul meu, deja am ocupat mult spatiu aici.

  Va urez tuturor o zi cat mai relaxanta.
  Dorian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *