Negative, de final de campanie

Fluturas Oprescu Fluturas Oprescu

Pescuit de la Universitate, astă seară. Nu aş putea spune exact care-i faţa şi care-i verso-ul, dar le-am pus în ordinea “problemă-soluţie”. Se dovedeşte că mesajele negative au început să fie asumate (nu numai prin culoare şi poza cunoscută a lui Blaga, ci şi prin numele PD-L tipărit) şi să aibă un grad de decenţă. În trecut, s-au purtat diferite petice de hârtie pline de mizerii. PD-L a consultat probabil şi un avocat pentru a nu putea fi băgat în cofă cu vreun proces de contracandidat, în virtutea lucrurilor destul de dure spuse.

Fluturaşul e-n logica lucrurilor, aici are sens să-ţi critici competitorul, e 1:1. Autorii au avut o problemă: să-l facă pe Oprescu urât şi pe Blaga frumos, când aparatul foto îl iubeşte, dimpotrivă, pe cel dintâi.

Movul de la faţa cu Oprescu e asemănător cu cel al preşedintelui Băsescu de la referendum, despre care s-a spus că e culoarea doliului oriental şi inovaţia lui Eugen Ciocan, colaborator la GMP. (UPDATE: Movul e folosit chiar de Sorin Oprescu la SorinOprescu.ro.)

Voi ce ziceţi? Vreun anti-Blaga există? Lucrurile alea alb-negru de pe stâlpi sunt mai curând asertive. Beneficiar, Oprescu.

 1. Iulian Comanescu Reply

  Mihnea: sunt asumate, ma rog. Teoretic, materialele neasumate sunt mai eficiente pentru ca electoratul mai putin informat nu remarca emitentul mesajului si prin urmare ar putea acorda mai multa credibilitate unei “anonime”, dat fiind ca nu vine de la adversar. E o discutie morala aici, daca e “bine” sau “nu” sa faci asa ceva, dar dincolo de asta, cred ca bucurestenii identifica destul de bine cei doi adversari din turul II si deci stiu oricum cui sa atribuie fluturasul critic. Pana aici, corect gandit. Problema e ce eficienta are mesajul critic din cazul concret la aceiasi bucuresteni. Nu mi se pare stralucit, dar poate ca exista un argument pentru insistenta pe tema “el bate campii, eu am solutii concrete” si in ceasul al XI-lea.

  INconstantIN: da, sarpele vs. buldogul e ceva mai fun, mascotele sunt o poveste si simpatica, si folosita mai peste tot. E o problema acolo – Oprescu are destul de putine in comun cu un sarpe, nu exista asemanare fizica, ci doar niste presupuneri cu privire la caracter ale adversarului. Poate daca se pornea mai devreme pe treaba asta, prin repetitie, Oprescu se alegea cu o porecla. Acum e tarziu. Am auzit niste zvonuri dinspre tabara PD-L ca o astfel de propunere i s-ar fi pus pe masa lui Blaga la inceputul campaniei, dar acesta ar fi refuzat-o, ca prea putin serioasa. Poate ca vedem pe outdoor-uri ceea ce trebuia sa fie de la inceput?

 2. textier Reply

  Anul trecut stacojiul acesta imperial (purpuriu inchis sau o nuanta aprop.) a fost culoarea lui Base in lupta cu “conjuratii” de la referendum: aparea in literele din outdoor… si in dungile de la camasa lui Base (finesse de photocabinet)… Era o culoare grava care se potrivea cu mesajul: singur contra tuturor. In 2008 e culoarea lui Opr. indep. care – tantanes…- are un mesaj asemanator: singur si insingerat de pumnalele ticalosite… Blaga a fost obligat la portocaliu, mai putin dramatic, = culoarea heralica a partidului.
  Dar au recuperat la nivel de layout… o sa dezvolt ideea la mine.

 3. sisi Reply

  Surprinzator ca se indica site-ul ambilor candidati, inclusiv al lui SO.

 4. textier Reply

  o fi ceva cu doliul, iuli, dar e de intors prea mult camionul pina s-o explic.
  evident ca opr. si-a dorit culoarea asta, asa cum si base si-a dorit-o.
  mai precis: e inca un accesoriu de-al lui base pe care-l imprumuta opr.
  asa vulgarizat, stacojiul e super-culoare care implica participare emotionala! conotata pe lux premium high. iti vinde scumpatate, huzur, majestate.
  e siclamul de la silk cut, dunhill si nu stiu cite whiskyane si coniace… de ce voiau toti securistii dacie “visina putreda”? e culoarea cea mai dorita pe cherokee… e si pe maybachul lu’ jiji… e de super-basina!

 5. Iulian Comanescu Reply

  Textier: cu doliul nu e nimic, anul ăsta, la Oprescu. Dacă o fi copie, e copia a ceea ce-a făcut anul trecut Băsescu la referendum. Ceea ce se spune că a gândit Eugen Ciocan, cu ipostazele budiste ale maimuţei (mâinile alea prin diferite locuri) şi tristeţea. Eu unul nu cred c-a servit la ceva, dar n-avem de unde şti.

Post your thoughts