Munca lui Bill Gates şi plăcerea lui Steve Jobs

Stingerea din viaţă a lui Steve Jobs, acum trei săptămâni, a devenit prin intermediul media o catastrofă planetară. Odată cu asta a început însă să fie amintit foarte des şi rivalul de o viaţă al acestuia, Bill Gates. De ce a fost Jobs un semizeu tehnologic, iar Bill Gates, “doar” cel mai bogat om din lume, cu o reputaţie pe alocuri nu tocmai grozavă?

Problemele de reputaţie ale lui Bill Gates s-au legat de tacticile dure de luptă cu competiţia ale acestuia. Însă acest gen de lucruri nu contează prea mult în marea masă a utilizatorilor, care au folosit, folosesc şi vor folosi sistemul de operare lansat de Microsoft încă multă vreme. Gates e mai curând uncool prin contrast, comparativ cu imaginea celuilalt, a lui Jobs. Celebra serie de reclame “I’m a Mac⁄I’m a PC”, care promovează Apple, crea un contrast între două personificări ale unor calculatoare. Tânărul Mac era desigur mult mai cool decât dolofanul şi ochelaristul PC, iar cine dorea să găsească şi asemănări fizice cu Jobs şi Gates, avea destule ocazii.

Dar, în fine, nu e o noutate – şi nici nu ar fi un subiect atât de interesant – faptul că Apple arată mai bine şi funcţionează mai lin, în timp ce filiera PC e mai ieftină şi răspândită. Ca şi faptul că Jobs a pornit de la proiectarea de hardware (obiectul propriu-zis), în timp ce Gates a făcut miliarde pornind de la premisa că sistemul de operare (software) se poate vinde separat de maşina pe care rulează. Diferenţele dintre cei doi sunt mult mai profunde.

Ca să ne dăm seama de ele trebuie să ne gândim la destinaţia produselor celor doi. Fie că e vorba de laptopuri, fie că e vorba de desktopuri, Apple a însemnat în mod tradiţional toată plaja high-end de aplicaţii audio, grafice şi video. E cunoscut faptul că Brian Eno a compus sunetele de sistem ale Windows pe un Mac.

Prin contrast, PC-ul tipic (acum foarte asemănător cu calculatoarele Apple echipate cu procesoare Intel) e un “cal de povară” al cărui rol predilect e lucrul de zi cu zi, legat de birocraţie sau contabilitate, prin aplicaţiile de tip Office (procesor de text, program de calcule, prezentări).

Aşa se prezentau lucrurile până la apariţia iPod-ului şi a iPad-ului, în vremurile cât Jobs a lipsit din fruntea Apple şi compania producea calculatoare foarte scumpe şi stabile. Ulterior, însă, Steve Jobs a împins lumea în aşa-numita eră post-PC prin dispozitive alternative care aveau ca funcţionalitate mai ales entertainment-ul, adică plăcerea. Munca, adică aplicaţiile Office, care sunt personificarea lui Bill Gates, se opune în 2011 foarte clar tabletei, personificarea lui Jobs, adică un dispozitiv cu tastatura atrofiată, potrivit mai curând pentru consum decât pentru producţie.

De fapt, epoca post-PC, a tabletei, e şi cea post-criză economică, în care lumea e mai puţin preocupată de acumulare şi bani, decât de realităţi mai spirituale sau cel puţin hedoniste. Jobs şi Gates sunt, în ultimă instanţă, numele a două etici diferite.

Articol scris pentru ediţia de tipar a “României libere” de miercuri, 2 noiembrie 2011

  1. Flaviu Comanescu-Balla Reply

    In aceeasi ordine de idei Bill Gates si Microsoft s-au apropiat de directia tableta / mobile prin Windows 8 si Windows Phone 7… dar in mare, da, asa pare ca sunt directii divergente cele pe care le simbolizau oarecum cei doi.

  2. Marian Stavaroiu Reply

    Munca lui Bill Gates, plăcerea lui Steve Jobs şi altruismul dezvoltatorilor de Linux.
    Ce să alegem, ce să apreciem, ce să criticăm…

Post your thoughts