Munca lui Bill Gates și plăcerea lui Steve Jobs

Stingerea din viață a lui Steve Jobs, acum trei săptămâni, a devenit prin intermediul media o catastrofă planetară. Odată cu asta a început însă să fie amintit foarte des și rivalul de o viață al acestuia, Bill Gates. De ce a fost Jobs un semizeu tehnologic, iar Bill Gates, “doar” cel mai bogat om din lume, cu o reputație pe alocuri nu tocmai grozavă?

Problemele de reputație ale lui Bill Gates s-au legat de tacticile dure de luptă cu competiția ale acestuia. Însă acest gen de lucruri nu contează prea mult în marea masă a utilizatorilor, care au folosit, folosesc și vor folosi sistemul de operare lansat de Microsoft încă multă vreme. Gates e mai curând uncool prin contrast, comparativ cu imaginea celuilalt, a lui Jobs. Celebra serie de reclame “I’m a Mac⁄I’m a PC”, care promovează Apple, crea un contrast între două personificări ale unor calculatoare. Tânărul Mac era desigur mult mai cool decât dolofanul și ochelaristul PC, iar cine dorea să găsească și asemănări fizice cu Jobs și Gates, avea destule ocazii.

Dar, în fine, nu e o noutate – și nici nu ar fi un subiect atât de interesant – faptul că Apple arată mai bine și funcționează mai lin, în timp ce filiera PC e mai ieftină și răspândită. Ca și faptul că Jobs a pornit de la proiectarea de hardware (obiectul propriu-zis), în timp ce Gates a făcut miliarde pornind de la premisa că sistemul de operare (software) se poate vinde separat de mașina pe care rulează. Diferențele dintre cei doi sunt mult mai profunde.

Ca să ne dăm seama de ele trebuie să ne gândim la destinația produselor celor doi. Fie că e vorba de laptopuri, fie că e vorba de desktopuri, Apple a însemnat în mod tradițional toată plaja high-end de aplicații audio, grafice și video. E cunoscut faptul că Brian Eno a compus sunetele de sistem ale Windows pe un Mac.

Prin contrast, PC-ul tipic (acum foarte asemănător cu calculatoarele Apple echipate cu procesoare Intel) e un “cal de povară” al cărui rol predilect e lucrul de zi cu zi, legat de birocrație sau contabilitate, prin aplicațiile de tip Office (procesor de text, program de calcule, prezentări).

Așa se prezentau lucrurile până la apariția iPod-ului și a iPad-ului, în vremurile cât Jobs a lipsit din fruntea Apple și compania producea calculatoare foarte scumpe și stabile. Ulterior, însă, Steve Jobs a împins lumea în așa-numita eră post-PC prin dispozitive alternative care aveau ca funcționalitate mai ales entertainment-ul, adică plăcerea. Munca, adică aplicațiile Office, care sunt personificarea lui Bill Gates, se opune în 2011 foarte clar tabletei, personificarea lui Jobs, adică un dispozitiv cu tastatura atrofiată, potrivit mai curând pentru consum decât pentru producție.

De fapt, epoca post-PC, a tabletei, e și cea post-criză economică, în care lumea e mai puțin preocupată de acumulare și bani, decât de realități mai spirituale sau cel puțin hedoniste. Jobs și Gates sunt, în ultimă instanță, numele a două etici diferite.

Articol scris pentru ediția de tipar a “României libere” de miercuri, 2 noiembrie 2011

2 thoughts on “Munca lui Bill Gates și plăcerea lui Steve Jobs”

  1. In aceeasi ordine de idei Bill Gates si Microsoft s-au apropiat de directia tableta / mobile prin Windows 8 si Windows Phone 7… dar in mare, da, asa pare ca sunt directii divergente cele pe care le simbolizau oarecum cei doi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *