Moldova: referendum probabil invalidat (m-am enervat)

Pentru că m-am enervat destul de tare încercând să citesc despre rezultatele referendumului din Moldova, aflaţi de aici ce (presupun că) s-a întâmplat: referendumul pentru modalitatea de alegere a preşedintelui are şanse mari să fie invalidat, fiindcă ultimele rezultate despre prezenţa la vot se referă la aproximativ 30%, în timp ce pentru validarea referendumului e necesară o treime din totalul alegătorilor. Dacă lucrurile rămân aşa, cei 90% care s-au pronunţat pentru alegerea directă a preşedintelui nu contează.

Motivul pentru care scriu ştiri de politică moldovenească aici e că povestea e pusă, de nu înţelegi nimic, doar pe vreo două site-uri româneşti. Ceilalţi, mai rău de atât, dorm. Nici din sursele moldoveneşti nu înţelegi mare lucru decât dacă citeşti vreo cinci şi mai întrebi pe cineva de la Chişinău. În general, ce se scrie despre toată treaba e o asemenea torocală, că mi se pare că am ceva mai bun de făcut decât să dau nume de canale media şi să arăt cu degetul.

Ce urmează? Posibilă e revenirea la cercul vicios în care parlamentul ar trebui să aleagă preşedintele, dar niciun candidat nu are destule voturi. Alianţa pentru Integrare în Europa pare a se pregăti de niscai contestaţii şi, în plus, am auzit şi ipoteza că preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, ar putea dizolva parlamentul.

Sursa mea de la Chişinău insistă asupra faptului că peste noapte “se pot schimba multe”. Mai vedem şi mâine.

  1. fLoreign Reply

    Mda, mai trist e ca 50%+1 dintre cei 33% necesari sunt mai putini decat 89% din acesti 30% realizati.
    Ei, ce sa-i faci, miscarea pe acolo e mai lenta. Poate le este sa nu pateasca precum niscai efemeri presedinti romani (insa diaspora moldiveneasca nu are acelasi acces la vot).

  2. Andrei Rizescu Reply

    Salut! Si eu ma asteptam ca acest referendum sa fie validat. Totusi sunt niste lucruri care se bat cap in cap: 91% voturi Pentru, din 30% de alegatori care au mers la vot. In acelasi timp, sondajul IMAS din august arata ca 73% din cetatenii Republicii Moldova urmau sa participe la referendum. Inainte de 5 septembrie, AIE n-a functionat deloc (comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand dinamica politica a aliantei a atins un varf considerabil). Ghimpu a militat pt referendum. Filat- la fel. Lupu si-a facut campanie electorala. Nu mai zic nimic de restul partidelor si partidutelor care au aparut in ultimul an ca ciupercile dupa ploaie si fiecare a comunicat ce-a vrut in aceasta perioada.

    Pe scurt: comunicare deficitara, alegatori zapaciti de mesajele politice lansate inaintea referendumului & un PCRM suficient de puternic pentru a pune bete in roate, in continuare.

Post your thoughts