Mogulul disident

Recenta condamnare a industriaşului Mihail Hodorkovski la încă şase ani de închisoare readuce în prim-plan una dintre cele mai spectaculoase trasnformări de imagine a vremurilor noastre: din mogul în militant pentru drepturile omului. Cum s-a petrecut ea?

În 2003, când era arestat, Mihail Hodorkovski era al 16-lea cel mai bogat om din lume, în topul Forbes, cu o avere de peste 15 miliarde de dolari. Se afla pe punctul de a crea o super-companie petrolieră care ar fi fost devansată doar de ExxonMobil ca volum, pe bazele Yukos. Arestarea lui era cel mai răsunător dintr-un şir de evenimente legate de oligarhii apăruţi în vremurile lui Boris Elţîn şi intenţiile lui Vladimir Putin, aflat la sfârşitul primului mandat, de a-i îndepărta. De ce era vinovat Hodorkovski? Oficial, de evaziune fiscală. Neoficial, s-a vorbit despre sprijinul financiar acordat unor partide reformiste ca Iabloko sau Uniunea Forţelor de Dreapta, fundamental opuse formaţiunii Rusia Unită a lui Putin.

Au urmat cei opt ani din prima sentinţă şi cel de-al doilea proces, de pe urma căruia Hodorkovski a fost condamnat la încă şase ani de închisoare. În lipsa condamnării, fostul magnat ar fi ieşit din închisoare în 2011.

Cea de-a doua sentinţă consacră ceea ce The Economist numea “transformarea domnului Hodorkovski, dintr-un oligarh necruţător, (…) într-un prizonier politic şi luptător pentru libertate”. Conform instanţei ruse, Hodorkovski şi colaboratorul său Platon Lebedev şi-ar fi însuşit două treimi din producţia de petrol a Yukos, pe o perioadă de şase ani. Infracţiunea se bate cap în cap cu frauda de care fusese Hodorkovski condamnat iniţial: dacă ar fi furat atâta petrol, de unde sau la ce ar fi putut face evaziune fiscală?

Privit iniţial cu o oarecare circumspecţie, ca (fost) oligarh, Hodorkovski este un nume în sprijinul căruia au început să vorbească un Elie Wiesel sau un Mario Vargas Llosa. Povestea lui oferă, de fapt, o temă de meditaţie: în zilele noastre, abuzurile politice nu se săvârşesc împotriva îngerilor. Nedreptăţiţii au şi ei partea lor de vină, iar binele şi răul sunt greu de decelat în astfel de poveşti.

Articol apărut în ediţia de tipar a “României libere” din 29 decembrie 2010

  1. fLoreign Reply

    Ultimele stiri reinterpreteaza vechiul banc cu soldati sovietici:
    “Uite, ma, ca Hodorkovski stie atatea limbi incat si-a postat rapoartele financiare in engleza!”
    “Da, si la ce i-a folosit?”

Post your thoughts