Mogulii. Cariera cuvântului

În limba română, mai mult decât în altele, cuvintele au o carieră a lor. Arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu aduce în discuție un calificativ des folosit: “mogul”, cu varianta “oligarh”.

Nu are rost să ne ascundem după degete: profesioniștii media – și nu numai ei – au vorbit multă vreme despre îmbogățiții anilor ’90 ca despre “mafioți”. La un moment dat, despre aceștia a început să se scrie în presă. Desigur că odată intrate în zona publică, unele nume n-au putut fi asociate cu calificative care să trimită autorul în zona, de cod penal, a ofensei. Așa s-a ajuns la “mogul”, spre deosebire de Rusia, unde pe vremea lui Elțîn s-a vorbit de “oligarhi”. Probabil că și politicienii au preluat “mogul” din aceleași motive ca jurnaliștii.

Mai apoi, curios, pe măsură ce Vîntu, Patriciu, Voiculescu și toți ceilalți au depus eforturi de onorabilizare, “mogul” a căpătat, cel puțin în accepțiunea curentă, tot mai multe conotații negative. La un moment dat s-a vorbit, după moda rusească, de “oligarh”, care însă ar fi folosit în sens propriu doar în măsura în care cei de mai sus ar participa nemijlocit la guvernare, eventual ca membri ai unui clan.

Dincolo de această discuție, “mogul” ar trebui să desemneze, oarecum neutru, o categorie socială foarte restrânsă, caracterizată prin bogăție extremă și putere pe măsură. La noi, se vede că adversarii văd oamenii ca Vîntu sau Voiculescu un pic romanțios. De fapt, și “mogul”, și “oligarh” sunt, oarecum, complimente sau denumiri măgulitoare.

Cam așa se transformă lucrurile în limba română. De fapt, și “golani” însemna la origine “oameni săraci, fără haine pe ei”, la fel cum “zongora” a devenit, din tunătorul pian al lui Liszt, în maghiară, chitara aceea mutantă la care zdrăngăne vertical frații Petrăuș.

Articol apărut în ediția tipărită de marți, 14 septembrie a ziarului “România liberă”. Trimiterea de internet.

One thought on “Mogulii. Cariera cuvântului”

  1. Mogulii, acești oameni care trăiesc în Romania, fără ca acest lucru să le ocupe tot timpul. Bănuiesc că uneori și ei mai trag acte la XEROX, dar oare cîți dintre ei se încalță în ADIDAȘI ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *