Mogulii. Cariera cuvântului

În limba română, mai mult decât în altele, cuvintele au o carieră a lor. Arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu aduce în discuţie un calificativ des folosit: “mogul”, cu varianta “oligarh”.

Nu are rost să ne ascundem după degete: profesioniştii media – şi nu numai ei – au vorbit multă vreme despre îmbogăţiţii anilor ’90 ca despre “mafioţi”. La un moment dat, despre aceştia a început să se scrie în presă. Desigur că odată intrate în zona publică, unele nume n-au putut fi asociate cu calificative care să trimită autorul în zona, de cod penal, a ofensei. Aşa s-a ajuns la “mogul”, spre deosebire de Rusia, unde pe vremea lui Elţîn s-a vorbit de “oligarhi”. Probabil că şi politicienii au preluat “mogul” din aceleaşi motive ca jurnaliştii.

Mai apoi, curios, pe măsură ce Vîntu, Patriciu, Voiculescu şi toţi ceilalţi au depus eforturi de onorabilizare, “mogul” a căpătat, cel puţin în accepţiunea curentă, tot mai multe conotaţii negative. La un moment dat s-a vorbit, după moda rusească, de “oligarh”, care însă ar fi folosit în sens propriu doar în măsura în care cei de mai sus ar participa nemijlocit la guvernare, eventual ca membri ai unui clan.

Dincolo de această discuţie, “mogul” ar trebui să desemneze, oarecum neutru, o categorie socială foarte restrânsă, caracterizată prin bogăţie extremă şi putere pe măsură. La noi, se vede că adversarii văd oamenii ca Vîntu sau Voiculescu un pic romanţios. De fapt, şi “mogul”, şi “oligarh” sunt, oarecum, complimente sau denumiri măgulitoare.

Cam aşa se transformă lucrurile în limba română. De fapt, şi “golani” însemna la origine “oameni săraci, fără haine pe ei”, la fel cum “zongora” a devenit, din tunătorul pian al lui Liszt, în maghiară, chitara aceea mutantă la care zdrăngăne vertical fraţii Petrăuş.

Articol apărut în ediţia tipărită de marţi, 14 septembrie a ziarului “România liberă”. Trimiterea de internet.

  1. Marian Stavaroiu Reply

    Mogulii, aceşti oameni care trăiesc în Romania, fără ca acest lucru să le ocupe tot timpul. Bănuiesc că uneori şi ei mai trag acte la XEROX, dar oare cîţi dintre ei se încalţă în ADIDAŞI ?

Post your thoughts