Miting de dreapta la Sofia

Uitaţi ce-am văzut (şi filmat) la Sofia, sâmbătă seară, adică pe 17 februarie, pe o stradă perpendiculară pe Vitoşa, artera centrală.

La un moment dat, am auzit destul de clar strigat un “Heil!”, cu răspunsul “Sieg Heil!” Amicii mei bulgari nu prea ştiau despre ce e vorba, dar mitingiştii păreau a avea o legătură cu Boris al III-lea şi cu Bulgaria Mare, care a existat pentru scurt timp în timpul alianţei lui Boris al III-lea cu Hitler. Alianţa a fost totuşi una oarecum de nevoie, ca a noastră.

Altfel, oamenii erau destul de liniştiţi şi disciplinaţi, cu poliţie pe lângă ei. Are cineva date?

Oricum, mie mi se pare că mitingul respectiv arată apariţia unei extreme dreapta cu aderenţi tineri în Europa de Sud-Est. Skinheazii şi altele asemenea erau apanajul Vestului şi al RDG, până acum. La noi se purtau clovni de factura lui Vadim şi un electorat bătrân, perdant al tranziţiei, speriat de unguri şi altele asemenea. Sper că ceea ce am putea numi electoratul lui Becali (în lipsă de alt nume) nu o va coti în aceeaşi direcţie.

UPDATE BY EDI: A fost un mars cu faclii organizat de o grupare bulgareasca de extrema dreapta, Alianta National Bulgara (BNS), condusa de un individ pe nume Boian Rasate, fost sustinator al partidului Ataka, partid binisor reprezentat in Parlamentul de la Sofia. Motivul, daca era nevoie de unul, nu are nici o legatura cu Bugaria Mare, cel putin nu directa… E vorba de comemorarea a nu stiu cati ani de la asasinarea de catre comunisti a unui general, Hristo Lukov, erou bulgar al Primului Razboi Mondial, ministru de Razboi prin anii ‘30 si lider al Legiunilor Nationale Bulgare 🙂 , whatever that means.
Indivizii cu faclii isi amintesc de el pentru ca, in ultimele zile ale Primului Razboi Mondial, ar fi rezistat eroic in fata trupelor sarbe si, astfel, un oarecare oras de la granita de vest ar fi ramas in componenta Bulgariei.

 1. jaunetom Reply

  sunt si pe la noi tot felul de grupuri si grupulete legionaroide care se comporta in felul asta. uita-te la noua dreapta. gasesti pe site-ul lor imagini de la niste mitinguri triste anti-gay, anti-unguri, anti-orice. Fantoma Capitanului nu apare la adunarile alea dar ei nu isi pierd speranta 🙂

 2. Iulian Comanescu Reply

  Jaunetom: da, dar Noua Dreapta nu mai e chiar post-adolescenta. E cam… veche. Cred ca e ceva diferit de mersul general al lucrurilor. Aia de la Sofia pareau mult mai bine.

 3. Dragos Reply

  Cu toate ca locuiesc de ceva timp la Sofia, am afat de mitingul cu pricina de la Iulian si am trecut si eu in seara aceea prin zona. Mass-media bulgara nu a amintit deloc de manifestarea aceasta.

 4. Edi Reply

  Cred ca pot lamuri putin lucrurile… Cate ceva s-a mai scris prin presa bulgara. Cel putin in cea de limba bulgara :).
  A fost un mars cu faclii organizat de o grupare bulgareasca de extrema dreapta, Alianta National Bulgara (BNS), condusa de un individ pe nume Boian Rasate, fost sustinator al partidului Ataka, partid binisor reprezentat in Parlamentul de la Sofia. Motivul, daca era nevoie de unul, nu are nici o legatura cu Bugaria Mare, cel putin nu directa… E vorba de comemorarea a nu stiu cati ani de la asasinarea de catre comunisti a unui general, Hristo Lukov, erou bulgar al Primului Razboi Mondial, ministru de Razboi prin anii ’30 si lider al Legiunilor Nationale Bulgare :), whatever that means.
  Indivizii cu faclii isi amintesc de el pentru ca, in ultimele zile ale Primului Razboi Mondial, ar fi rezistat eroic in fata trupelor sarbe si, astfel, un oarecare oras de la granita de vest ar fi ramas in componenta Bulgariei.
  Cam asta am reusit sa compilez din saracele surse….

 5. Edi Reply

  Dupa lecturi suplimentare, am aflat ca bulgarul comemorat ar fi murit in februarie 1943, asasinat de “criminali comunisti asmutiti de bolsevicii de la Moscova”…. Lukov se pare ca milita pentru intrarea in razboi a Bulgariei impotriva URSS, pentru a ajuta “frateasca” armata germana…

 6. serban Reply

  Bulgarii sunt cunoscuti, alaturi de sarbi, ca avand traditie in subcultura skinhead. Exista mai multe grupari, iar evenimentele care ii au drept protagonisti sunt dese si deloc mediatizate. Exista legaturi stranse cu galeriile unor echipe de fotbal, din care amintesc doar Levski.

Post your thoughts