Miting de dreapta la Sofia

Uitați ce-am văzut (și filmat) la Sofia, sâmbătă seară, adică pe 17 februarie, pe o stradă perpendiculară pe Vitoșa, artera centrală.

La un moment dat, am auzit destul de clar strigat un “Heil!”, cu răspunsul “Sieg Heil!” Amicii mei bulgari nu prea știau despre ce e vorba, dar mitingiștii păreau a avea o legătură cu Boris al III-lea și cu Bulgaria Mare, care a existat pentru scurt timp în timpul alianței lui Boris al III-lea cu Hitler. Alianța a fost totuși una oarecum de nevoie, ca a noastră.

Altfel, oamenii erau destul de liniștiți și disciplinați, cu poliție pe lângă ei. Are cineva date?

Oricum, mie mi se pare că mitingul respectiv arată apariția unei extreme dreapta cu aderenți tineri în Europa de Sud-Est. Skinheazii și altele asemenea erau apanajul Vestului și al RDG, până acum. La noi se purtau clovni de factura lui Vadim și un electorat bătrân, perdant al tranziției, speriat de unguri și altele asemenea. Sper că ceea ce am putea numi electoratul lui Becali (în lipsă de alt nume) nu o va coti în aceeași direcție.

UPDATE BY EDI: A fost un mars cu faclii organizat de o grupare bulgareasca de extrema dreapta, Alianta National Bulgara (BNS), condusa de un individ pe nume Boian Rasate, fost sustinator al partidului Ataka, partid binisor reprezentat in Parlamentul de la Sofia. Motivul, daca era nevoie de unul, nu are nici o legatura cu Bugaria Mare, cel putin nu directa… E vorba de comemorarea a nu stiu cati ani de la asasinarea de catre comunisti a unui general, Hristo Lukov, erou bulgar al Primului Razboi Mondial, ministru de Razboi prin anii ‘30 si lider al Legiunilor Nationale Bulgare 🙂 , whatever that means.
Indivizii cu faclii isi amintesc de el pentru ca, in ultimele zile ale Primului Razboi Mondial, ar fi rezistat eroic in fata trupelor sarbe si, astfel, un oarecare oras de la granita de vest ar fi ramas in componenta Bulgariei.

6 thoughts on “Miting de dreapta la Sofia”

 1. sunt si pe la noi tot felul de grupuri si grupulete legionaroide care se comporta in felul asta. uita-te la noua dreapta. gasesti pe site-ul lor imagini de la niste mitinguri triste anti-gay, anti-unguri, anti-orice. Fantoma Capitanului nu apare la adunarile alea dar ei nu isi pierd speranta 🙂

 2. Cu toate ca locuiesc de ceva timp la Sofia, am afat de mitingul cu pricina de la Iulian si am trecut si eu in seara aceea prin zona. Mass-media bulgara nu a amintit deloc de manifestarea aceasta.

 3. Cred ca pot lamuri putin lucrurile… Cate ceva s-a mai scris prin presa bulgara. Cel putin in cea de limba bulgara :).
  A fost un mars cu faclii organizat de o grupare bulgareasca de extrema dreapta, Alianta National Bulgara (BNS), condusa de un individ pe nume Boian Rasate, fost sustinator al partidului Ataka, partid binisor reprezentat in Parlamentul de la Sofia. Motivul, daca era nevoie de unul, nu are nici o legatura cu Bugaria Mare, cel putin nu directa… E vorba de comemorarea a nu stiu cati ani de la asasinarea de catre comunisti a unui general, Hristo Lukov, erou bulgar al Primului Razboi Mondial, ministru de Razboi prin anii ’30 si lider al Legiunilor Nationale Bulgare :), whatever that means.
  Indivizii cu faclii isi amintesc de el pentru ca, in ultimele zile ale Primului Razboi Mondial, ar fi rezistat eroic in fata trupelor sarbe si, astfel, un oarecare oras de la granita de vest ar fi ramas in componenta Bulgariei.
  Cam asta am reusit sa compilez din saracele surse….

 4. Dupa lecturi suplimentare, am aflat ca bulgarul comemorat ar fi murit in februarie 1943, asasinat de “criminali comunisti asmutiti de bolsevicii de la Moscova”…. Lukov se pare ca milita pentru intrarea in razboi a Bulgariei impotriva URSS, pentru a ajuta “frateasca” armata germana…

 5. Bulgarii sunt cunoscuti, alaturi de sarbi, ca avand traditie in subcultura skinhead. Exista mai multe grupari, iar evenimentele care ii au drept protagonisti sunt dese si deloc mediatizate. Exista legaturi stranse cu galeriile unor echipe de fotbal, din care amintesc doar Levski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *