Militarilor români din Irak li se scurge ceva

De curiozitate, răsfoind Wikileaks, am dat peste o listă de echipamente folosite de militarii români în Irak. Wikileaks este, precum se ştie, un site cu documente oficiale secrete scurse din diferite surse. Lista de puşcoace, camioane, calculatoare, armuri şi bombe (plus un frigider) a Headquarters and Headquarters Company 82 Sustainment Brigade Multinational Division Central South (WABET0) pare a se fi scurs în aprilie 2007 de pe undeva de prin America.

Fac apel la colegii mei jurnalişti de investigaţii că poate pricep ei ceva din lista aia cu excepţia faptului că şoimii noştri au nevoie de multe laptopuri. Rog mult spionii irakieni care citesc acest blog să nu dea clic pe linkul respectiv.

 1. eftimie Reply

  Păi sunt câteva arme automate de calibru 30, câte una pentru fiecare camion. Plus laptopuri şi switchuri care să poată să se joace şi ei Warcraft şi BroodWar în reţea.
  Că după ce termini campania pe single player te cam plictiseşti.

 2. Rup Garoy Reply

  din ”MT MACH GUN M197”, “MT”-ul vine, cel mai probabil, de la ”mount” (”suport”, ”trepied”, spuneti-i cum vreti), iar Mach gun m197 e mitraliera foarte grea (sau tun cu tragere rapida, in fine) de 20 mm de pe elicopterele Cobra. – deci trupele noastre nu au treaba cu asta, zic eu.

  Pe tabelul ala scrie “guns through 30 mm”. adica mitraliere grele. Ceea ce trece peste 30 mm intra in categoria “tunurilor”, alea clasice, de cimp.

 3. Rup Garoy Reply

  daca dati click detaliat pe fiecare ”unitate” (”other units of group WABE), veti gasi doua ”unitati” romanesti – Tallil si Basra. In ambele cazuri, e vorba – cel mai probabil (luati-o cu titlul de inventar) de componente pentru vehicule 4×4. Tinind cont ca nr. de inventar (”LIN’ -urile alea) sint specifice armatei americane, trag concluzia ca ai nostri au cerut ”din stocul americanilor” niste piese de schimb pentru Humvee-urile alea primite cadou de la US Army.

 4. dak Reply

  Oau. Ce descoperire fantastica. Ar trebui sa primesti un Pulitzer. E ceva incredibil………
  au calculatoare si switchuri ???? si arme automate ????????? Nu as fi crezut asa ceva pt nimic in lume.
  Bine ca a desoperit domnu Comanescu…..ce noroc pe romani si pe @spionii irakieni@.
  Naspa….nu as fi vrut sa fim concetateni, imi e cam rusinik ……

 5. Iulian Comanescu Reply

  Dak: exact, la Pulitzer ma astept si eu.

  Ceilalti: multumesc de informatiile competente, sunt profund impresionat de un domeniu in care nu stiu decat cum arata un amarat de pemeu/Kalasnikov.

 6. rup garoy Reply

  iulian: pun pariu ca stii si cum arata o mitraliera M197, cu tevi rotative. Daca nu stii, inseamna ca nu l-ai vazut pe Schwarzenneger mitraliind masini de politie de la geamurile multinationalei, in “Terminator 2”.

 7. Iulian Comanescu Reply

  Rup: Terminator 2 cred că l-am văzut, era pe vremea lui Ceauşescu, nu? Eram printre puţinii posesori de VHS, drept pentru care toţi colegii de liceu venau cu porcărele de filme d-astea. M-aduc aminte de un film în care Schwarzie se lupta cu unu urât şi verde.

 8. rup garoy Reply

  T2 a aparut prin 91-92 (cozile la Patria – priceless)., primul T a aparut, intr-adevar, prin anii 80, pe vremea aia, in care vizionarea de politisti ciuriuiti pe autostrazi si in supermarketuri in care vedeam ciocolata pe rafturi mi se parea disidenta suprema. Filmul cu Schawrzie vs. ala urit si verde nu il stiu. Dar sint sigur ca l-am vazut.

Post your thoughts