Michael Jackson, reflectarea media

E clar că moartea lui Michael Jackson e un eveniment care merită o abordare specială. Cine și cum s-a mobilizat pe tema asta?

“Jurnalul național” a făcut o ediție specială azi noapte, s-au apucat de treabă începând de pe la ora 2. După știrea mea, e singurul. Sunt curios cum a mers, o să întreb de vânzări.

Jurnalul national - Michael Jackson

Jurnalul national - Michael Jackson

UPDATE 3: Vezi și postul Techcrunch pe tema știrii. “Media clasică are ochii larg închiși”. Robin Wauters are și nu are dreptate. Faptul că totul a pornit de la două surse de pe două bloguri (LA Times și TMZ.com) și că s-a defilat cu asta până târziu, când de pildă CNN a obținut de la coronerul din Los Angeles confirmarea decesului, pare o dovadă de incapacitate a marilor vehicule media, dar după cvasi-certitudinea morții nu se mai putea adăuga decât o sursă oficială, care a venit când a venit (coronerul). E normal, în plus, ca instituțiile să fie mai lente decât Twitter, fiindcă în astfel de cazuri, dacă vrei să rămâi în zona quality, certitudinea prevalează în fața vitezei. Mi-a plăcut cum a abordat azi noapte (ora României) CNN toată povestea, citând multă vreme LA Times și Associated Press și menționând faptul că nu există o confirmare independentă. S-ar putea obiecta că pe bloguri și Twitter știrea s-a răspândit mai devreme, dar CNN s-a raportat la publicul propriu și a dorit să-i ofere gradul de certitudine potrivit, să zicem 99%. New media nu are încă autoritatea/credibilitatea necesară pentru a gira o astfel de informație cu numele propriu, iar CNN a băgat în direct pe cineva de la TMZ.com, atunci când situația s-a limpezit, adică a dat bloggerilor ce e al lor.

Sigur că asta nu schimbă cu nimic cele știute – referitoare la viteza și ușurința cu care o informație se propagă pe online. Sigur că în viitor nimic nu va împiedica acesta să se “clasicizeze” ca vechea media, pentru a conferi girul de autoritate discutat mai sus. CNN, în orice caz, a dovedit că retorica de televiziune de știri funcținoează cu prilejul unui eveniment ca moartea lui Michael Jackson. Au fost aduși jurnaliști de la reviste ca “Rolling Stone” și “People”, specialiști în sănătate, corespondenți bine așezați în locații (spitalul UCLA, casa lui Jacko) și alții, care au întregit tabloul. Cu alte cuvinte, față Realitatea TV și Antena 3, CNN s-a detașat prin “mult mai mult” (ca resurse) și “mult mai bine” (ca invitați, jurnaliști etc.), deși ingredientele sunt asemănătoare. Problema e ce se întâmplă cu televiziunile de știri atunci când n-au de relatat un asemenea eveniment 🙂

P.S.: Online-ul e mai rapid, bineînțeles că site-urile ziarelor și nu numai ele se garnisesc minut cu minut cu tot felul de informații pe tema Michael. Hotnews.ro a ajuns azi-noapte la TMZ.com, care a fost primul sau printre primii cu știrea morții – în orice caz, au fost folosiți și citați ca sursă de CNN. Pentru reacțiile de pe bloguri vezi la După bloguri. Cât privește televiziunile, m-am uitat azi noapte, au intrat în live la vreo oră-două după CNN. La ora la care americanii preluau știrea de pe Associated Press și “LA Times” și căutau o confirmare proprie, pe Realitatea și Antena 3 erau reluări cu Răzvan Dumitrescu și Gâdea. Știrea a fost întâi pe crawl – oricum, televizunile românești s-au mișcat mai repede decât Euronews. Voi ce-ați mai văzut?

UPDATE: Înțeleg că știrea a fost în jurnalul de ora 1.00 la Antena 3. Pe Realitatea când a intrat?

UPDATE 2: Hollywood.tv e o chestie foarte simplă, un domeniu care forwardează la un canal YouTube. Ei au avut scoop-ul din punct de vedere imagini, adică înregistrarea asta:

A fost și este difuzată frecvent pe CNN și probabil preluată pe o serie întreagă de alte posturi din lume. Hollywood.tv pe Twitter.

6 thoughts on “Michael Jackson, reflectarea media”

 1. Suplimentul de la Jurnalul, cel putin cel care a fost publicat online, e o simpla traducere, destul de grobiana, de texte, probabil gasite pe internet. Expresiile de genul: “Michael Jackson a ridicat și a donat milioane de dolari ” sunt de-a dreptul penibile

 2. eu am vazut pe la 3 (noaptea) pe antena3…pe crawl si burtiere. inca nu incepusera emisiuni dedicate subiectului. tot cam la aceeasi ora am vazut pe realitatea.net stirea, deci presupun ca o abordasera si pe TV.

  off (on) topic: nu cred ca poate fi ceva mai amuzant decat Ion Iliescu vorbind despre intalnirea cu Michael Jackson. ma refer la intalnirea pe care au avut-o prin ’92, nu la cea pe care o vor avea pe viitor:D

 3. Tot ce am vazut si auzit pe la teveuri a fost cam aceeasi ciorba cu aceleasi, desigur, ingrediente. Un lucru pe care oamenii (inclusiv aia de televiziune) nu il stiu, e ca MJ suferea de o tulburare psihica. Daca iei aceasta tulburare si o folosesti drept cheie, deodata codul lui MJ se deschide intr-o alta lumina. E ciudat totusi ca nimeni nu a stiut sa caute si au mers toti ca bazbuzucii in aceeasi sursa unde au scotocit si, ce sa vezi, au gasit acelasi lucru. Revenind la tulburarea cu pricina, ei ii zice OCD (obsessive/compulsive disorder) cu ramificatia BDD (body dismorphic disorder). Chestie care l-a facut pe MJ sa umble cu pudra pe el (vezi ce zicea conu Tatulici pe realitatea), sa stea numai pe cearsafuri anumite pe care le punea peste tot, sa umble cu masca (nu pentru ca ii cadea nasul) si, nu in ultimul rind, sa isi faca transplant de piele. Din pacate, nici macar psihologul Andrei, de-l cunoastem cu totii din emisiunea aia in care aducea diversi plingaciosi, nu parea sa inteleaga prea bine fenomenul. Si uite asa o stire reala, care ar fi deschis multe porti spre intelegerea unui comportament bizar, a ramas pe dinafara. Pentru ca facatorii nostri de stiri sint pe dinafara…

 4. Ia sa vezi cum arata stirea de la “marele” Reuters cu surse multiple din media. Desi ei practic nu au reusit sa obtina nimic al lor, au avut una dintre cele mai complete stiri de pe piata privind moartea lui Jackson:
  “LOS ANGELES (Reuters) – Michael Jackson, the child star turned King of Pop who set the world dancing but whose musical genius was overshadowed by a bizarre lifestyle and sex scandals, died on Thursday, the Los Angeles Times said. He was 50.
  “Pop star Michael Jackson was pronounced dead by doctors this afternoon after arriving at a hospital in a deep coma, city and law enforcement sources told The Times,” the newspaper reported on its website.
  Jackson had been taken ill at his home and found not breathing by paramedics who rushed him to a hospital, it said.
  The paper’s report followed news of Jackson’s death first reported by the TMZ entertainment website, which said that the singer suffered a cardiac arrest. The news of his death was not immediately confirmed by Jackson’s family, or spokespeople for them.
  Family spokesman Brian Oxman told CNN that members of the singer’s family, including his sister La Toya and brother Jermaine, were at the hospital. “They are in a room by themselves. They are quiet and they are sobbing,” Oxman said.
  Oxman said he had not been told whether Jackson had died.î
  Known as the “King of Pop,” for hits that included “Thriller” and “Billie Jean,” Jackson’s dramatic, one-gloved stage presence and innovative dance moves were imitated by legions of fans around the world.
  But Jackson’s belief that “I am Peter Pan in my heart”, his preference for the company of children, his friendship with a chimp, his high-pitched voice and numerous plastic surgeries also earned him critics and the nickname “Wacko Jacko.”
  Jackson, who had lived as a virtual recluse since his acquittal in 2005 on charges of child molestation, had been scheduled to launch a comeback tour from London next month.

  PARAMEDICS UNABLE TO REVIVE SINGER

  TMZ said on its website that Jackson suffered a cardiac arrest on Thursday afternoon at his Holmby Hills home and paramedics were unable to revive him. “We’re told when paramedics arrived Jackson had no pulse and they never got a pulse back,” the site said.
  The Los Angeles Times said paramedics performed cardiopulmonary resuscitation at the singer’s home before taking him to the UCLA Medical Center hospital.
  Jackson had been due to start a series of concerts in London on July 13 running until March 2010. The singer had been rehearsing in the Los Angeles area for the past two months.
  The shows for the 50 London concerts sold out within minutes of going on sale in March.
  His lifetime record sales tally is believed to be around 750 million, which, added to the 13 Grammy Awards he received, makes him one of the most successful entertainers of all time.”

  Ei ce zici de “marele” Reuters care ia de peste tot 🙂

  P.S. Mediafax a dat stire completa la 0.55, cu informatii primare de la Reuters, LA Times, TMZ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.