Mestecători de vorbe cenzuraţi la Realitatea TV? Mai bine…

Tolo scrie astăzi despre o scrisoare internă a Realităţii TV, în care Sergiu Toader interzice pe post personaje precum Gigi Becali, CV Tudor, Aurelian Pavelescu, Marius Marinescu sau Lavinia Şandru. Project managerul Realităţii mai încurajează apariţia pe post a unor oameni ca Solomon Marcus sau Mircea Diaconu şi consideră că un Cozmin Guşă sau Bogdan Chirieac sunt supraexpuşi.

Cătălin reflectează asupra faptului că ar putea fi vorba de o încălcare a libertăţii jurnalistice. Formal, s-ar putea să fie o problemă cu blocarea unor asemenea oameni pe post, dar în practică, e vorba de o decizie care ar putea avea efecte foarte bune.

Una din marile probleme ale televiziunilor de ştiri româneşti este aceea a invitaţilor-abonaţi. Scriam şi prin carte despre politicienii care prosperă pe seama propriului partid, de exemplu: ieşiţi din structurile de conducere şi nemaitrecuţi pe la sediul partidului de luni de zile, un anumit tip de oameni îşi petrec jumătăţi de zi la televizor, unde, adesea, îşi exprimă nedumerirea sau dezavuarea pentru anumite decizii ale partidului din care provin. Ştiu cel puţin un caz în care o formaţiune politică a trebuit să trimită televiziunilor o listă cu oamenii care o reprezintă (Partidul Conservator, la referendumul din 2007). Producătorii de talk-show cultivă această specie de gică-contra pentru că e vorba de conflict, un ingredient important, iar domnii şi doamnele gică-contra se duc pe urmă la partid cu capitalul de imagine acumulat pe la talk-show şi obţin locuri pe liste sau colegii.

E drept, pe lista de interzişi a lui Sergiu Toader există şi un preşedinte de partid cu reprezentare în Parlamentul European. Dar, în principiu, nu văd nicio problemă îi dispariţia totală de pe post a unor oameni ca Lavinia Şandru, Aurelian Pavelescu sau Cozmin Guşă. Nu e vorba de cenzură, ci de o decizie de bun simţ: cei trei nu mai prea reprezintă pe nimeni, “nivelul lor ideologic” nu e tocmai o comoară de înţelepciune pentru telespectator, iar dacă e să vorbim de ratinguri, bănuiesc că se pot găsi alţi mestecători de vorbe la fel de plini de succes ca ei.

Zic prin urmare să vedem cum evoluează lucrurile, fiindcă oricine a stat mai multă vreme într-o redacţie a auzit cel puţin odată un şef zicând “nu mai vreau să-l văd pe X niciodată” pe post/în ziar/în revistă.

Dacă există, problema e mai curând în forma deciziei, decât în fond. BBC-ul are ceva asemănător, foarte bine formulat: “Never go for the most obvious solution”, în privinţa invitaţilor. Cu alte cuvinte: ai un subiect de politic şi ideologie? Cristian Pârvulescu e cel mai bun, dar nu îl lua tot timpul pe el. Mergi şi la cutare, şi la cutare. Altfel, paleta de specialişti interni, folosiţi constant, e destul de restrânsă, ei chiar au specialităţi şi sunt chemaţi pe subiectele la care se pricep.

Interesant e că regula se aplică şi la Realitatea-Caţavencu în grup. Nu de alta, dar am aflat-o de la Teo Tiţă, redactor-şef la Realitatea FM, fost la BBC. Se ştie că Realitatea FM a urcat în cifre rapid şi surprinzător pentru un radio care transmite altceva decât hituri şi glume porcoase dimineaţa. Ceva asemănător se întâmplă şi cu programele de zi ale Antenei 3, unde invitaţii sunt “la liber”, contrastant cu discuţiile despre implicarea politică din prime-time. Şi lucrurile nu arată rău, mai ales de când formatele au început să se diferenţieze (Alina Petrescu a primit “News Magazine” dimineaţa, din câte am văzut, oamenii se stabilizează pe sloturi orare şi rămân acolo).

 1. Capra Vecinului Reply

  spui ca exista invitati permanenti . Eu ii numesc ” atotstiutori de serviciu ” . Mereu in studiouri , dandu-si cu parerea despre orice . E incendiu ? Se pricep . Vreo decizie guvernamentala ? Stiu si asta . Meteo ? Desigur , se pricep . Serban Nicolae , Ghise , Codrin Stefanescu , Lavinia Sandru , Ionita M Ionita , Ghise ( il zic de doua ori ca am senzatia ca are o garsoniera in RTv) , Tudor Octavian ( ah si cat imi placea cand nu le stia pe toate ) , Madalin Voicu ( si asta are o camera acolo )…
  Acuma sa te intreb brusc : de ce crezi ca l-a adus Vintu pe Sergiu Toader ? Pentru economii ? Nu cred . Trustul lui de presa nu e o afacere , afacerea e in spatele trustului . Pentru o noua politica editoriala ? Nu prea vad noua orientare . E tot aia . In fine , vom vedea .

 2. vasilissa Reply

  nu văd să fie pe listă pe alde Adrian Păunescu care apare de obicei ca să ia atitudine în registrul moral. Chestie care pe mine mă depăşeşte. Dar mă depăşeşte de-a dreptul.

 3. Iulian Comanescu Reply

  Vasilissa: da, nici Păunescu n-are ce căuta după părerea mea. Ar mai fi şi alţii. Să vedem dacă lucrurile merg în direcţia asta.

  Capra Vecinului: păi tocmai am avut un simptom de nouă politică editorială, vedem încotro se va duce. L-aş exclude pe Ion M. Ioniţă de pe lista de mai sus, mi se pare un bun şi neînregimentat comentator politic, dar în rest…

 4. eftimie Reply

  Dacă să nu-l mai aduci pe Gigi (şi pe toţi înşiraţi mai sus) la Tv înseamnă cenzură, eu votez pentru instituirea cenzurii.

 5. Radio33 Reply

  Interesantă schimbare de politică din partea lui Sergiu Toader. Chiar el era cel care, acum câţiva ani, încuraja chemarea lui Cristian Tudor Popescu pe orice subiect şi respingea ideea aducerii de specialişti pe subiect dacă erau necunoscuţi. Adrian Păunescu rămâne pentru că are contract cu postul. Cei excluşi sunt personaje neagreate de Sergiu, pe bună dreptate, dar pe care producătorii le apreciau foarte mult pentru că veneau fără fiţe la orice oră şi pentru orice. S-a făcut ceva curăţenie, dar mă îndoiesc că va fi cu mult mai multă competenţă pe post pentru că, repet, tot de la Sergiu va veni întrebarea: cine mai e şi ăsta? Cheamă pe cineva pe care îl ştie lumea.

 6. Iulian Comanescu Reply

  Eftimie: aşa a ajuns lumea să aplaude când Napoleon a reintrodus-o… 🙂

  Radio: hai să vedem cum evoluează lucrurile, deocamdată avem doar un simptom de schimbare.

 7. kolo Reply

  Mama! Comanescu si cei de la Realitatea Catavencu au descoperit apa calda. E drept, ajutati de Sergiu Toader. Tare de tot, frate!
  Ramane sa mai aflati ca nu trebuie data o stire decat cand e SIGURA. Nu viteza e importanta ci veridicitatea. La mai mare.

 8. Mihai Reply

  Sa vedem cat ii tine chestia asta. Poate pana incep sa sune telefoanele ‘de sus’. Care ‘sus’? Fiecare a ajuns acolo unde este pentru ca cineva ‘mai sus’ a pus o vorba/facut ceva atunci cand trebuia. Iar scandenta pentru ‘vezi ca eu te-am urcat/adus unde esti acum’ nu exista.

 9. kingquizz Reply

  Nicio problema pentru personajele respective. Isi vor gasi loc de manfiestare pe la concurenta si daca vor produce audienta iar Realitatea nu vor fi din nou adusi.
  Nu avem inca un public echilibrat. Uitat-te la politicieni care se poarta cu “cojones” doar, doar mai castiga 10 voturi.

 10. sandocan Reply

  discutie in urma cu ceva timp in vestiarul unei sali de forta, intre un oarecare si unul din matinalii de pe sticla:
  – “de ce-i aduci frate pe toti manelistii aia in fiecare zi, nu te-ai saturat de ei?”
  – “pai ce sa fac frate, daca nu vine nimeni si ramane locu gol, astia sunt singurii pe care-i suni si la 4 dimineata si intr-o ora sunt in platou”

  ce sa faca…sa gandeasca, dar probabil ca e prea mult. in alta ordine de idei, exact ca manelistii se comporta toti harciogii astia care sunt gata sa comenteze orice, oricand, oricat. si nu becali sau gusa sunt periculosi – ei au agenda politica, sunt doar niste curiozitati, te uiti la ei ca la urs.
  periculosi sunt alde cumpanasu (cine-i omu asta si ce-l aduce pe el pe tv?!), tudor octavian, hurezeanu, chireac, nistorescu, laura chiriac, prelipceanu etc etc – oameni care nu au nici o competenta si care comenteaza orice, cat mai violent si isteric.

 11. ciudatu' Reply

  “L-aş exclude pe Ion M. Ioniţă de pe lista de mai sus, mi se pare un bun şi neînregimentat comentator politic”… hai mai nene comanescule, tu vb. serios?!!!

  hai sa facem o teorema. daca ceea ce ai afirmat mai sus e adevarat, atunci marmota este cel mai bun comentator politic din lume.

  cu toate asta… fiecare are dreptul la o parere! si totusi, daca parerea mea ar fi ca regimul ceausescu a fost macar OK, mi-as tine parerea pentru mine. asta ca un fapt divers!

 12. Ilie Reply

  O initiativa buna, care daca va avea succes ar trebui extinsa si in alte domeni sau rubrici TV.
  Si printre asazisii “formatori de opinie” sunt destui care ar trebui sa primeasca interzis pe micul ecran (ex. Cornel Nistorescu care are obsesii plitice dincolo de bunul simt), si…sa nu mai vorbim de anumiti politicieni care prin faptele si discursul lor aduc un mare deserviciu bunului simt si exemplele ar putea continua…..

 13. stamate Reply

  Cred ca managerii RTV au pus problema pe dos. Mai intai au interzis niste “invitati”, apoi s-au apucat de prelucrat principiul… In mod normal, respectand principiul, nu puteau lua aceasta masura. Pe de alta parte, selectia invitatilor este o consecinta a temei pe care vor televiziunile sa le abordeze. Prin urmare, nu era nevoie nici de interdictie, nici de marturisirea publica a acesteia. In alta ordine de idei, cred si povestea asta a moderatorilor aroganti, obraznici si atotstiutori (cum e si dsra Cretulescu) ar trebui sa nasca o dezbatere. E prea mult amatorism in spatele atitudinii…

Post your thoughts