Marina Almăşan, mărgăritarul din şiragul noutăţilor TVR

Se putea fără Marina Almăşan? TVR 1 şi-a anunţat, în fine, grila de toamnă, după tot tămbălăul care a urmat plecării lui Tudor Giurgiu şi desemnării lui Alexandru Sassu ca preşedinte-director general. Gazdă primitoare, Marina Almăşan, această Andreea Esca a TVR-ului, nu putea lipsi, drept pentru care îşi deschide larg porţile cu “Ne vedem la TVR”. Adică se vede ea cu cine-o vrea, fiindcă eu o să am constant altă treabă la ora aia. Comunicatul de presă menţionează faptul că Almăşan a fost lider de audienţă chiar şi în reluare, pe timpul verii, iar eu, în loc să mă întreb pe ce slot orar, stau şi mă gândesc de ce dracu’ o mai bagă în direct, dacă tot era lider şi-n reluare. Şi, mă rog, care-i diferenţa între direct şi reluare în cazul ei.

Remarc totuşi rezistenţa eroică a lui Liviu Mihaiu, favoritul meu la categoria talk-show-uri. Luca Niculescu e de bine, de asemeni, iar Nicolas Don, franco-românul care face documentare (cu ce buget? producţii TVR sau externe?) e de urmărit.

Slogan: “Priveşte mai departe”. Nu e rău. Avem două sensuri: “priveşte în continuare programele TVR 1” şi “priveşte în viitor/mai în depărtare”. Deşi, la cum arată grila, e mai potrivit ar fi fost “Priveşte înapoi cu mânie”.

Comunicatul de presă:

Noutăţi de toamnă la TVR 1

TVR 1 vine în toamna asta cu noutăţi din toate „câmpurile”, grupate sub conceptul „Priveşte mai departe!”. Pornind de la acest slogan, echipa principalului post al Televiziunii publice a pus la punct o grilă care să satisfacă gusturile cât mai multor categorii de public.

Noua grilă propusă de TVR 1 se bazează pe mai mulţi piloni, între care cei mai importanţi sunt: publicistică-politic, cu emisiuni în prime-time, de luni până joi, tronsonul de acces prime-time, divertisment de weekend, filme şi seriale noi, emisiunile consacrate de cultură. Acestora li se alătură emisiunile educative din tronsonul 16.30-17.00, emisiunile pe teme europene de sâmbăta şi emisiunile pentru copii şi adolescenţi din weekend.

Luni şi miercuri, de la ora 20.15, Marian Voicu, respectiv Monica Ghiurco vor prezenta „Faţă-n faţă”, un talk-show pe teme de actualitate, cu unul sau mai mulţi invitaţi în platou. Marţi seara, Liviu Mihaiu se întoarce cu noi ediţii ale emisiunii „Între bine şi rău”, iar joi, după întâlnirea cu Luca Niculescu la „Fără frontiere”, jurnalistul francez de origine română Nicolas Don moderează dezbaterea „De ce democraţia?”. Emisiunea prezintă un ciclu de filme documentare, urmate de o dezbatere în direct.

După ce toată vara a fost lider de audienţă aproape la fiecare ediţie (cu emisiuni în reluare), Marina Almăşan revine cu un sezon nou al emisiunii „Ne vedem la TVR”, programat, de data aceasta, de luni până miercuri, de la 17.15. Telespectatorii fideli ai emisiunii „Atunci şi acum” se vor bucura să o regăsească şi în grila de toamnă, în fiecare joi după-amiază. Iuliana Marciuc încheie acest tronson vinerea cu noua sa emisiune „Acces la succes”.

Trecând în sfera divertismentului, TVR 1 a programat emisiuni de „destindere” începând de vinerea şi continuând până duminică seara.

Iuliana Tudor va da startul distracţiei vineri seara, la ora 20.15, cu „O dată-n viaţă”, o emisiune concurs de divertisment, cu teme în special din zona cântecului şi dansului popular. Competiţia va aduce împreună oameni cunoscuţi: actori, sportivi, creatori de modă, oameni de afaceri sau muzicieni, care să abordeze folclorul cu talent şi şarm.

Sâmbătă, la prânz, vedete şi oamenii obişnuiţi îşi dau întâlnire la „Cafeneaua astrelor”, iar seara, până la sfârşitul anului, va fi dedicată tot „Surprizelor”. Duminica, telespectatorii vor fi parte activă în alegerea emisiunii pe care vor să o vadă în viitor la TVR 1. Dintre cele trei formate difuzate alternativ în fiecare duminică seara, mai exact „Prezentul comic”, „Bastonul de mareşal” şi „Vedete pentru vedete”, cei de acasă vor decide până la sfârşitul anului ce vor urmări şi în 2008.

La capitolul emisiuni culturale, îi vom vedea în continuare pe Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”, în fiecare sâmbătă de la 17.00, şi pe Eugenia Vodă, cu o nouă serie a „Profesioniştilor”, tot sâmbăta, de la 23.10.

Segmentul educativ va fi acoperit de emisiuni săptămânale, difuzate după-amiaza, de la ora 16.30. Între acestea se numără „IT pentru vârsta a III-a”, „Linia verde” şi „1 vă recomandă”.

Prima parte a zilelor de weekend va veni şi ea cu oferte tentante de programe. Copiii vor avea sâmbăta o nouă emisiune, un magazin de informare şi divertisment pentru tineri – „De nota 10”, prezentată de Ioana Ivan şi un co-prezentator.

Tot sâmbăta, telespectatorii TVR 1 se vor putea răsfăţa cu noi ediţii din „Descoperă Europa ta!”, dar şi cu alte emisiuni pe teme europene: „Cartea europeană”, „Rrom european” şi „Provincialii”, o emisiune semnată de Dite Dinesz.

Filmele şi serialele vor ocupa un loc important în grila acestei toamne. TVR 1 le va oferi telespectatorilor săi unele dintre cele mai bune şi mai vânate filme, must watch-uri pentru orice telespectator.

Săptămâna va începe cu blockbuster-ul de luni, primul din această serie fiind „Cavalerii shaolin“, cu Owen Wilson şi Jackie Chan. Titluri româneşti premiate şi apreciate precum Ryna şi A fost sau n-a fost, filme internaţionale de o calitate deosebită precum Bride & Prejudice (cu Aishwarya Rai şi Martin Henderson), Churchill, the Hollywood Years (cu Christian Slater, Neve Campbell, Jon Culshaw şi Tom Clarke Hill) sau Crime Spree, cu şarmantul Gérard Depardieu şi Harvey Keitel, vin la TVR 1 în această toamnă.

Filmele de succes produse în S.U.A vor sta de asemenea la loc de cinste în viitoarea grilă. Titluri precum Hidalgo (cu Viggo Mortensen şi Omar Sharif), Pretty Woman (celebrul film cu Richard Gere şi Julia Roberts), Piraţii din Caraibe I (cu Johnny Depp şi Geoffrey Rush), Neguţătorul din Veneţia (cu Al Pacino, Jeremy Irons şi Joseph Fiennes) sau Rătăciţi printre cuvinte (cu Bill Murray şi Scarlett Johansson) vor face deliciul cinefililor care urmăresc frecvent filmele TVR.

Serialele bune încep la TVR 1 de luni seara, titlul care deschide lista fiind „Dr. House”, o producţie S.U.A. – 2004, iar marţi detectivul „Kojak” dezleagă noi mistere. Miercuri, la 22.15, facem cunoştinţă cu „Gangsteri în fuste”, iar sâmbătă după-amiază, la 15.30, vom urmări cea mai nouă producţie a televiziunii publice, „Komando TVR”. Serialul este povestea a patru tineri, trei băieţi şi o fată, care doresc să se angajeze în TVR. De-a lungul episoadelor, le vom urmări traseul, pas cu pas, de la desfăşurarea concursului de angajare până la toate celelate teste la care sunt supuşi ulterior, cu bune şi rele. O altă producţie TVR va fi serialul documentar „În căutarea vinului pierdut”, difuzat în fiecare duminică, de la ora 11.00.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE

 1. Em Reply

  Era de asteptat ca Marina Almasan sa revina, ca doar e cunoscuta relatia tatal Marinei-Iliescu-Sassu (adica psd). Incredibil, dar adevarat!

 2. Bogdan Reply

  Domne, mare pacat ca a plecat Giurgiu, facea o treaba admirabila, ajunsesem fan TVR. Pacat ca iarasi o sa vedem doar politica si scandal si dictari la telefon …

 3. Semantic Reply

  Sloganul este rebranding? inspiratie divina? rezultat loto?

 4. pymm Reply

  daca vrei sa pui la podea sau sa-ti subordonezi o institutie din pozitia de sef numit al acesteia, ai de facut un lucru simplu: aboleste criteriile de evaluare profesionala a angajatilor si colaboratorilor, sub argumentul unor cifre absolut interpretabile. Nimic nu rezista – cu atat mai putin TVR, de care trage toata lumea – in fata acestei strategii. Asta face Sassu, in maximum 3 luni isi va atinge dezideratul.
  (Sa mai spunem ca strategia asta functioneaza nu doar la TVR?)

 5. Iulian Comanescu Reply

  Semantic: cred că e nou. Alte elemente de rebranding nu ştiu să fie. Sau n-au comunicat.

  Pymm: cred că suntem în stadiul în care presiunea almăşancelor şi monicelor ghiurco a dat roade. Rămâne de văzut cum va fi cu subordonarea politică. Sassu e un tip mult prea deştept ca să se arunce într-o propagandă deşănţată, deci politica… politică a TVR va trebui urmărită cu mare atenţie.

  Deocamdată, consiliul de administraţie are linişte din partea angajaţilor, cu preţul ratingului – sunt foarte curios cine ar putea argumenta că paleştile puse în grilele noi vor face rating. Toţi almăşanii intraţi pe post înseamnă în ultimă instanţă salariaţi mulţumiţi.

  Să vedem ce se întâmplă cu angajaţii primiţi dormind prin regie sau lucrând pentru Kanal D. Pe chestia asta e greu să faci răzmeriţă.

 6. tibi Reply

  Unele emisiuni suna destul de interesant.Sa vedem ce iese.De cand incep programele astea noi?

 7. Turambar Reply

  Nu e vorba de rebranding. La fiecare nou sezon (toamna, in jur de 1 – 15 septembrie), televiziunile vin cu un slogan nou, sa-i spunem operational, care trebuie sa decline valorile generale ale postului (cele srategice, generale, definite deja de branding / rebranding), dar care in acelasi timp trebuie sa dea impresia de nou. Ca de-aia e sezon nou, nu?

  Asta face parte din efortul continuu de comunicare / definire / redefinire intr-un puternic mediu concurentzial, cum ar zice limbajul de lemn lemnos de marketing. Asha ca lasatzi teoriile conspiratiei la o parte in cazul sloganului. In cazul Almasancei, e alta treaba… 🙂

 8. Public Larg Reply

  Nicolas Don nu este cumva noul prieten al danei Deac? Au fost vazuti iesind impreuna. Oricum, ND nu a facut mare lucru nici la Protv, unde a fost angajat o vreme, acum citiva ani. Asta iubim, asta promovam!

Post your thoughts