Marina Almășan, mărgăritarul din șiragul noutăților TVR

Se putea fără Marina Almășan? TVR 1 și-a anunțat, în fine, grila de toamnă, după tot tămbălăul care a urmat plecării lui Tudor Giurgiu și desemnării lui Alexandru Sassu ca președinte-director general. Gazdă primitoare, Marina Almășan, această Andreea Esca a TVR-ului, nu putea lipsi, drept pentru care își deschide larg porțile cu “Ne vedem la TVR”. Adică se vede ea cu cine-o vrea, fiindcă eu o să am constant altă treabă la ora aia. Comunicatul de presă menționează faptul că Almășan a fost lider de audiență chiar și în reluare, pe timpul verii, iar eu, în loc să mă întreb pe ce slot orar, stau și mă gândesc de ce dracu’ o mai bagă în direct, dacă tot era lider și-n reluare. Și, mă rog, care-i diferența între direct și reluare în cazul ei.

Remarc totuși rezistența eroică a lui Liviu Mihaiu, favoritul meu la categoria talk-show-uri. Luca Niculescu e de bine, de asemeni, iar Nicolas Don, franco-românul care face documentare (cu ce buget? producții TVR sau externe?) e de urmărit.

Slogan: “Privește mai departe”. Nu e rău. Avem două sensuri: “privește în continuare programele TVR 1” și “privește în viitor/mai în depărtare”. Deși, la cum arată grila, e mai potrivit ar fi fost “Privește înapoi cu mânie”.

Comunicatul de presă:

Noutăți de toamnă la TVR 1

TVR 1 vine în toamna asta cu noutăți din toate „câmpurile”, grupate sub conceptul „Privește mai departe!”. Pornind de la acest slogan, echipa principalului post al Televiziunii publice a pus la punct o grilă care să satisfacă gusturile cât mai multor categorii de public.

Noua grilă propusă de TVR 1 se bazează pe mai mulți piloni, între care cei mai importanți sunt: publicistică-politic, cu emisiuni în prime-time, de luni până joi, tronsonul de acces prime-time, divertisment de weekend, filme și seriale noi, emisiunile consacrate de cultură. Acestora li se alătură emisiunile educative din tronsonul 16.30-17.00, emisiunile pe teme europene de sâmbăta și emisiunile pentru copii și adolescenți din weekend.

Luni și miercuri, de la ora 20.15, Marian Voicu, respectiv Monica Ghiurco vor prezenta „Față-n față”, un talk-show pe teme de actualitate, cu unul sau mai mulți invitați în platou. Marți seara, Liviu Mihaiu se întoarce cu noi ediții ale emisiunii „Între bine și rău”, iar joi, după întâlnirea cu Luca Niculescu la „Fără frontiere”, jurnalistul francez de origine română Nicolas Don moderează dezbaterea „De ce democrația?”. Emisiunea prezintă un ciclu de filme documentare, urmate de o dezbatere în direct.

După ce toată vara a fost lider de audiență aproape la fiecare ediție (cu emisiuni în reluare), Marina Almășan revine cu un sezon nou al emisiunii „Ne vedem la TVR”, programat, de data aceasta, de luni până miercuri, de la 17.15. Telespectatorii fideli ai emisiunii „Atunci și acum” se vor bucura să o regăsească și în grila de toamnă, în fiecare joi după-amiază. Iuliana Marciuc încheie acest tronson vinerea cu noua sa emisiune „Acces la succes”.

Trecând în sfera divertismentului, TVR 1 a programat emisiuni de „destindere” începând de vinerea și continuând până duminică seara.

Iuliana Tudor va da startul distracției vineri seara, la ora 20.15, cu „O dată-n viață”, o emisiune concurs de divertisment, cu teme în special din zona cântecului și dansului popular. Competiția va aduce împreună oameni cunoscuți: actori, sportivi, creatori de modă, oameni de afaceri sau muzicieni, care să abordeze folclorul cu talent și șarm.

Sâmbătă, la prânz, vedete și oamenii obișnuiți își dau întâlnire la „Cafeneaua astrelor”, iar seara, până la sfârșitul anului, va fi dedicată tot „Surprizelor”. Duminica, telespectatorii vor fi parte activă în alegerea emisiunii pe care vor să o vadă în viitor la TVR 1. Dintre cele trei formate difuzate alternativ în fiecare duminică seara, mai exact „Prezentul comic”, „Bastonul de mareșal” și „Vedete pentru vedete”, cei de acasă vor decide până la sfârșitul anului ce vor urmări și în 2008.

La capitolul emisiuni culturale, îi vom vedea în continuare pe Cătălin Ștefănescu la „Garantat 100%”, în fiecare sâmbătă de la 17.00, și pe Eugenia Vodă, cu o nouă serie a „Profesioniștilor”, tot sâmbăta, de la 23.10.

Segmentul educativ va fi acoperit de emisiuni săptămânale, difuzate după-amiaza, de la ora 16.30. Între acestea se numără „IT pentru vârsta a III-a”, „Linia verde” și „1 vă recomandă”.

Prima parte a zilelor de weekend va veni și ea cu oferte tentante de programe. Copiii vor avea sâmbăta o nouă emisiune, un magazin de informare și divertisment pentru tineri – „De nota 10”, prezentată de Ioana Ivan și un co-prezentator.

Tot sâmbăta, telespectatorii TVR 1 se vor putea răsfăța cu noi ediții din „Descoperă Europa ta!”, dar și cu alte emisiuni pe teme europene: „Cartea europeană”, „Rrom european” și „Provincialii”, o emisiune semnată de Dite Dinesz.

Filmele și serialele vor ocupa un loc important în grila acestei toamne. TVR 1 le va oferi telespectatorilor săi unele dintre cele mai bune și mai vânate filme, must watch-uri pentru orice telespectator.

Săptămâna va începe cu blockbuster-ul de luni, primul din această serie fiind „Cavalerii shaolin“, cu Owen Wilson și Jackie Chan. Titluri românești premiate și apreciate precum Ryna și A fost sau n-a fost, filme internaționale de o calitate deosebită precum Bride & Prejudice (cu Aishwarya Rai și Martin Henderson), Churchill, the Hollywood Years (cu Christian Slater, Neve Campbell, Jon Culshaw și Tom Clarke Hill) sau Crime Spree, cu șarmantul Gérard Depardieu și Harvey Keitel, vin la TVR 1 în această toamnă.

Filmele de succes produse în S.U.A vor sta de asemenea la loc de cinste în viitoarea grilă. Titluri precum Hidalgo (cu Viggo Mortensen și Omar Sharif), Pretty Woman (celebrul film cu Richard Gere și Julia Roberts), Pirații din Caraibe I (cu Johnny Depp și Geoffrey Rush), Neguțătorul din Veneția (cu Al Pacino, Jeremy Irons și Joseph Fiennes) sau Rătăciți printre cuvinte (cu Bill Murray și Scarlett Johansson) vor face deliciul cinefililor care urmăresc frecvent filmele TVR.

Serialele bune încep la TVR 1 de luni seara, titlul care deschide lista fiind „Dr. House”, o producție S.U.A. – 2004, iar marți detectivul „Kojak” dezleagă noi mistere. Miercuri, la 22.15, facem cunoștință cu „Gangsteri în fuste”, iar sâmbătă după-amiază, la 15.30, vom urmări cea mai nouă producție a televiziunii publice, „Komando TVR”. Serialul este povestea a patru tineri, trei băieți și o fată, care doresc să se angajeze în TVR. De-a lungul episoadelor, le vom urmări traseul, pas cu pas, de la desfășurarea concursului de angajare până la toate celelate teste la care sunt supuși ulterior, cu bune și rele. O altă producție TVR va fi serialul documentar „În căutarea vinului pierdut”, difuzat în fiecare duminică, de la ora 11.00.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ȘI RELAȚII INTERNAȚIONALE

9 thoughts on “Marina Almășan, mărgăritarul din șiragul noutăților TVR”

 1. Era de asteptat ca Marina Almasan sa revina, ca doar e cunoscuta relatia tatal Marinei-Iliescu-Sassu (adica psd). Incredibil, dar adevarat!

 2. Domne, mare pacat ca a plecat Giurgiu, facea o treaba admirabila, ajunsesem fan TVR. Pacat ca iarasi o sa vedem doar politica si scandal si dictari la telefon …

 3. daca vrei sa pui la podea sau sa-ti subordonezi o institutie din pozitia de sef numit al acesteia, ai de facut un lucru simplu: aboleste criteriile de evaluare profesionala a angajatilor si colaboratorilor, sub argumentul unor cifre absolut interpretabile. Nimic nu rezista – cu atat mai putin TVR, de care trage toata lumea – in fata acestei strategii. Asta face Sassu, in maximum 3 luni isi va atinge dezideratul.
  (Sa mai spunem ca strategia asta functioneaza nu doar la TVR?)

 4. Semantic: cred că e nou. Alte elemente de rebranding nu știu să fie. Sau n-au comunicat.

  Pymm: cred că suntem în stadiul în care presiunea almășancelor și monicelor ghiurco a dat roade. Rămâne de văzut cum va fi cu subordonarea politică. Sassu e un tip mult prea deștept ca să se arunce într-o propagandă deșănțată, deci politica… politică a TVR va trebui urmărită cu mare atenție.

  Deocamdată, consiliul de administrație are liniște din partea angajaților, cu prețul ratingului – sunt foarte curios cine ar putea argumenta că paleștile puse în grilele noi vor face rating. Toți almășanii intrați pe post înseamnă în ultimă instanță salariați mulțumiți.

  Să vedem ce se întâmplă cu angajații primiți dormind prin regie sau lucrând pentru Kanal D. Pe chestia asta e greu să faci răzmeriță.

 5. Nu e vorba de rebranding. La fiecare nou sezon (toamna, in jur de 1 – 15 septembrie), televiziunile vin cu un slogan nou, sa-i spunem operational, care trebuie sa decline valorile generale ale postului (cele srategice, generale, definite deja de branding / rebranding), dar care in acelasi timp trebuie sa dea impresia de nou. Ca de-aia e sezon nou, nu?

  Asta face parte din efortul continuu de comunicare / definire / redefinire intr-un puternic mediu concurentzial, cum ar zice limbajul de lemn lemnos de marketing. Asha ca lasatzi teoriile conspiratiei la o parte in cazul sloganului. In cazul Almasancei, e alta treaba… 🙂

 6. Nicolas Don nu este cumva noul prieten al danei Deac? Au fost vazuti iesind impreuna. Oricum, ND nu a facut mare lucru nici la Protv, unde a fost angajat o vreme, acum citiva ani. Asta iubim, asta promovam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *