Marile spirite ale lui Patriciu și Băsescu, așa cum le vede micul meu spirit

Cel mai bogat român nu se grăbește să arunce cu banii în piața media, iar asta s-ar putea să fie păgubos pentru el, pe termen lung. The Money Channel are blog, lucru pe care l-am aflat aseară, când cineva mi-a dat linkul spre o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Dinu Patriciu. Am lăsat și eu trei întrebări, la care am primit tot atâtea răspunsuri. Mai întâi discuția “crudă”, pentru ca după aia să ne ajutăm de niște declarații ale lui Patriciu din “Money Express” ca să știm cum stăm. Sau cum vrea Dinu Patriciu să credem că stăm:

Eu: Sunteți mulțumit de modul cum evoluează investițiile dvs. în media, până acum? Motivați, vă rog, răspunsul.
Dinu Patriciu: Eu niciodata nu sunt multumit, cu atat mai putin cu cat abia am luat startul. Cred ca am construit infrastructura unui viitor succes, dar mai e mult pana atunci.

Tot eu: Se speculează că o mare parte din banii obținuți pe Rompetrol se vor duce către alte investiții media. Este adevărat? Dacă da, ne puteți da detalii?
Tot el: In masura in care vor asigura profitabilitatea altor domenii, voi investi si in presa. Imi mentin parerea ca dezechilibrele, lipsa de consolidare si de management performant din industria media creaza oportunitati.

Același eu: Președintele Băsescu s-a referit recent la Kazahstan ca prioritate de politică externă. Credeți că există vreo legătură cu tranzacția al cărei protagonist ați fost, recent?
Și, în fine, iarăși Patriciu: Da, marile spirite se intalnesc.

Cu vânzarea Rompetrol e clar. Spiritul lui Băsescu s-a întâlnit cu spiritul lui Patriciu în Kazahstan, unde s-au cinstit cu un baril și gata. UE are petrol, Patriciu bani, președintele strategie de politică externă, iar spiritul meu mai mic și mai prăpădit are și el ce scrie. Cu media e mai la viitor, cu dacă și poate. Dinu Patriciu așteaptă “profitabilitatea altor domenii” pentru ca să mai traseze niște investiții, deși pe piața noastră media cam bate vântul. Ăla cu “â”. Spun “deși”, fiindcă fragilitatea unor grupuri de media românești, la AD 2007, e o chestiune care se poate rezolva mai repede – în sens pozitiv – decât profitul lui Patriciu din “alte domenii”. Eu văd, altfel spus, cum concurența “validă” crește. Nu știm exact, în momentul ăsta, ce are de gând Patriciu, iar din răspunsurile vagi de mai sus nu putem ieși decât ajutându-ne de alte răspunsuri vagi, pe care petrolistul o oferă la întrebări asemnănătoare puse de “Money Express”:

Mai investiti in presa?
Da… Voi dezvolta organic acest grup (Adevarul Holding – n.r.)… Nu stiu sa va raspund in momentul asta.

Daca vorbiti de dezvoltare organica inseamna ca nu mai faceti achizitii.
Nu am spus asta…

Veti continua sa dezvoltati partea de televiziune pe proiectele vechi?
Presa are o problema de management – toata industria presei are o problema de management in Romania. Istoria ei a facut ca presa sa nu fie consolidata, cu cateva exceptii. Dar chiar atunci cand exista entitati consolidate, ele au tot felul de hibe de management si de aceea pe mine acum ma preocupa sa construiesc managementul competent al acestei afaceri, Adevarul Holding. In momentul in care-l voi avea, de-adevaratelea – si deja am facut pasi foarte multi in directia asta –, probabil ca sistemele noastre de raportare, la Adevarul Holding, vor fi cu un an-doi inaintea celor ale concurentei. Cand voi avea platforma, atunci o sa pot vorbi de investitii. Pentru ca aici nu se judeca numai in termeni de tiraj, incasari din publicitate si asa mai departe.

Poate pentru ca multi dintre managerii de presa provin din interiorul sistemului, sunt fie fosti ziaristi, fie oameni din vanzari sau marketing, nu sunt oameni specializati in management.
Da… Sper sa suplinesc asta (rade).

Din răspunsul la întrebarea cu televiziunea, înțeleg că în momentul de față nu există o presiune excesivă în privința rezultatelor în “Adevărul Holding”, deși “Click!” nu stă rău – ultimele date, de acum vreo trei luni, spuneau peste 60.000 de exemplare vândute -, iar la “Adevărul” se poate vorbi de un început de reviriment. Patriciu sare pur și simplu peste sugestia reporterului referitoare la televiziune – e vorba de “Adevărul TV”, pentru care există licență de pe vremea Annei-Maria Tinu și, posibil, un al doilea post -, pentru a trece la considerații referitoare la management.

Modul cum Patriciu a sărit pur și simplu peste televiziune poate arăta că există planuri în direcția asta. Sau nu.

Una peste alta, se poate spune și că Dinu Patriciu consideră că a investit destul în momentul de față pentru a aștepta să vadă cum se coc cele două ziare. Sigur că nimic nu-l împiedică să revină, după aceste declarații, și să anunțe că investește 100 de milioane într-o rețea mondială, paralelă cu internetul, de laptopuri alimentate cu petrol kazah. De aceea vorbitul la viitor e o problemă în presă. Însă eu, unul, nu prea cred în mistica managementului propusă de Dinu Patriciu, cel puțin nu în materie de media. Marile succese ale ultimilor ani s-au petrecut pe internet. Era vorba de afaceri cu management nu tocmai expert. În unele cazuri, ca MySpace, nici nu se poate vorbi de management propriu-zis. De fiecare dată a fost vorba de vise și curaj, în combinație cu sume mici pentru start-up. Până la proba contrarie, asta produce valoare în media, azi.

7 thoughts on “Marile spirite ale lui Patriciu și Băsescu, așa cum le vede micul meu spirit”

  1. Despre investitia lui Patrciu intr-un ziar de sport n-ai auzit nimic? Sau nu l-a intrebat nimeni? Pun problema, pentru ca, la un moment dat, in presa sportiva s-a zvonit ca ar fi interesat. Dupa ce a cazut varianta Vintu, unii gsp-isti sau prosportisti spera sa puncteze decisiv la petrodolarii omului cu trabuc.

  2. Patriciu nu-i poate cumpara chiar pe toti…
    In ultima vreme a pierdut cativa oameni importanti: nr. 2 de la sectia politic, Mircea Marian care a plecat la EVZ; mai nou, se aude ca si-a depus demisia si Marius Vasileanu editorul coordonator al sectiei cultura-religie (unul din cei mai tari analisti ai fenomenului religios din presa ultimilor ani)… Si fiindca M. Vasileanu a fost si redactor -sef al revistei “Adevarul literar si artistic”, aud ca va pleca de acolo si Sorin Lavric.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *