Maestrul și Margareta la TVR Cultural

De astă-seară, de la ora 23.00, în fiecare luni, zece episoade. Rusesc, din 2005. Despre romanul lui Bulgakov după care s-a făcut filmul, puteți afla lucruri de aici.

maestrulsimargareta.jpg
Aleksandr Galibin și Anna Kovalciuk (probabil)

Detalii în comunicatul de presă:

Maestrul și Margareta, de luni la TVR Cultural

TVR Cultural continuă difuzarea pe spațiul de luni seara, de la ora 23.00, a realizărilor excepționale ale cinematografiei europene. După seria poloneză Decalogul, începând de luni, 28 ianuarie, TVR Cultural oferă telespectatorilor săi un alt serial de marcă: Maestrul și Margareta (MASTER I MARGARITA – Rusia, 2005), o capodoperă cinematografică, ecranizare a romanului satiric omonim, scris de Mihail Bulgakov în 1940 și publicat abia în 1966, din cauza cenzurii.

Cele 10 episoade ale serialului cuprind istoria Maestrului și a Margaretei de la începuturile creștinătății, până în anii ’30, în Rusia condusă de Lenin și Stalin. Planurile ei se întretaie în mod surprinzător și ambiguu. Iisus Hristos, Diavolul, un scriitor sinucigaș, Pilat din Pont, un motan enorm, împătimit de votcă și trabucuri, și Margareta, cea mai frumoasă femeie din lume, sunt personajele aproape neverosimile ale acestei povești despre iubire, disperare și mântuire, care a schimbat fața literaturii. Rolurile principale sunt interpretate de: Anna Kovalciuk, Aleksandr Galibin, Oleg Basilașvili.

Încercări de a ecraniza în Rusia celebrul roman au fost mai multe, însă regizorul Vladimir Bortko a devenit primul care a reușit să ducă acest proiect până la capăt. Maestrul și Margareta este cea de-a doua lucrare de anvergură realizată de acest regizor în ultimii ani, după serialul Idiotul (ecranizarea romanului lui Dostoievski), care a fost distins, în 2004, cu premiul ,,Soljenițân”. În opinia regizorului Bortko, Maestrul și Margareta a fost o lucrare ca oricare alta, iar chestiunea cu misticismul, crede el, au inventat-o cei care au ratat filmul, pentru a se justifica. ,,N-am avut probleme cu romanul și ecranizarea lui”, a comentat regizorul într-un interviu acordat ziariștilor ruși. ,,Dificultatea a constat doar în a găsi o cale de a transpune în mod adecvat romanul în film. A fost o sarcină serioasă și îmi era puțin frică. După complexitatea filmărilor, serialul Maestrul și Margareta este comparabil cu Război și pace. N-am făcut decupaje, am filmat aproape de text”.

Inedit este faptul că, pentru a respecta nu numai romanul lui Bulgakov, dar și aspectele istorice, regizorul a ales să întoarcă totul pe dos: la Sankt Petersburg a filmat Moscova anilor ’30, în Bulgaria, palatul lui Irod, iar Golgota a filmat-o în Crimeea.

O altă poveste este deja cunoscută în lumea cinematografiei: până în 2005, toate tentativele de a transpune pe peliculă celebrul roman al lui Mihail Bulgakov, Maestrul și Margareta, au eșuat, iar actorii care fuseseră distribuiți în producțiile niciodată finalizate au avut mari probleme. Totuși, Vladimir Bortko a avut curajul să ducă până la capăt un astfel de proiect, chiar dacă și echipa lui a fost afectată de ghinion. Mai întâi, interpreta Margaretei, frumoasa Anna Kovalciuk, a divorțat, declarând presei că totul s-a petrecut pe neașteptate și nici ea nu înțelege exact ce s-a întâmplat. Apoi, actorul Oleg Basilasvili, interpretul lui Voland, și-a pierdut vocea. Tot pe neașteptate. După ce a petrecut o zi întreagă la filmări, Oleg a sosit acasă noaptea târziu. S-a culcat, iar dimineața, când s-a trezit, nu mai putea să scoată un cuvânt. Doctorul a impus ca actorul să facă o pauză cu vocea de două luni, lucrările de sonorizare a filmului fiind amânate.

3 thoughts on “Maestrul și Margareta la TVR Cultural”

  1. Multumim, rar prindem un film bun si greu aflam de el !

    Bine ca avem reclama la greu pentru “telenovela de actiune” Prison Break si la TV si prin ziare. Ironia face ca se si suprapun ca ora de difuzare… 🙂

  2. As dori sa stiu de unde se poate procura seria pe DVD.
    Filmul e prea bun ca sa fi fost facuta si editie pe DVD.
    Din pacate ora este imposibila. Oare cine gandeste programele astea? Sa nu faca concurenta la filme idioate americane?
    Daca aveti referinte despre aparitia pe DVD-uri va rog scrieti-mi la adresa gcostache@netscape.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *